Eikö koiran hampaiden harjaus tai kynsienleikkuu suju? Eläintenkouluttaja antaa vinkit: "Virheet johtuvat pääsääntöisesti siitä, että..."

Koiran kynsien leikkaus tai hampaiden harjaus voi toisinaan tuottaa omistajalle vaikeuksia, jos koiraa ei ole pennusta saakka toimenpiteisiin opetettu. Eläintenkouluttaja antaa vinkit hoitotoimenpiteiden onnistumiseen!

Eläintenkouluttaja ja koirakoulu Pawsiteamin omistaja Anna Sydänheimo muistuttaa koiran kynsien leikkuun tai hampaiden harjauksen kanssa tuskailevia omistajia siitä, että hoitotoimenpiteissä tulisi aina pyrkiä siihen, että tilanne on eläimestä mahdollisimman stressitön.

– Jos hoitotoimenpiteet eivät onnistu, tulee niitä lähteä kouluttamaan hyvin pienin askelin, positiivisesti vahvistamalla ja koiraa herkästi kuuntelemalla. Tärkeää on vahvistaa eläimen hallinnan tunnetta tilanteessa, jolloin se ei koe tilannetta niin uhkaavaksi, Sydänheimo kertoo.

Kiinnipitäminen on asiantuntijan mukaan yleensä eläimille iso stressi. Esimerkiksi somessa leviävässä kynsienleikkuuniksissä koiran laittaminen kassiin poistaa lemmikin hallinnan tunteen tilanteesta, Sydänheimo sanoo.

– Olisikin hyvä kouluttaa koiralle rauhallista mielentilaa hoitotoimenpiteen aikana ja opettaa sille tapa, jolla se voi kertoa haluavansa taukoa. Tauon pyytämiseen voi lähteä vahvistamaan pieniä rauhoittavia eleitä – kuten huulten lipaisu, pään pois kääntäminen, painonsiirto, haukottelu –, antamalla eläimelle taukoa ja heittämällä esimerkiksi namupalan poispäin, jolloin se pääsee pois tilanteesta. 

Näin eläinkin pystyy hallitsemaan tilannetta

Koska kiinnipitäminen ja erilaiset pakkotoimenpiteet aiheuttavat pääsääntöisesti stressiä eläimelle, keskinäisen vuorovaikutuksen ja koiran osallistamisen oppiminen olisikin Sydänheimon mukaan tärkeää.

– Omaehtoisuus hoitotoimenpiteissä tarkoittaa vuorovaikutusta, jossa eläin pystyy hallitsemaan tilannetta meidän asettamissamme raameissa.

Eläimelle voi esimerkiksi opettaa "startti- ja stoppinappulat", joiden avulla eläin voi kertoa, koska toimenpidettä sopii jatkaa ja milloin se haluaisi taukoa.

– Käytännössä puhutaan pitkälti samasta asiasta kuin ihmisillä hammaslääkärillä olemisesta – tuolissa on paljon luottavaisempi olo maata, kun tietää voivansa ilmoittaa, jos tuntuu liian ikävältä ja näin saa tauon.

Starttinappulan toimintaperiaate

Miten starttinappula sitten oikein toimii?

– Esimerkiksi omilla koirillani starttinappulana toimii se, että kun otan hoitovälineen esiin, ne menevät itse kyljelleen makaamaan ja laittavat posken maahan. Heti jos ne nostavat pään maasta, lopetan mitä ikinä olenkaan tekemässä eli annan niille taukoa ja taas, kun pää menee maahan, jatkan.

– Näin koirat pystyvät vaikuttamaan tilanteen etenemiseen, eikä niitä tarvitse pitää kiinni tai sitoa mihinkään, vaan ne ovat mielellään useammankin tunnin esimerkiksi harjattavana. Ja tietysti tässä prosessissa saa paljon hyvää palkkaa!

"Kovin metsään ei kuitenkaan voi mennä, jos..."

Sydänheimo muistuttaa, että onnistumisen eteen on monta palasta koulutettavana – kylkimakuu temppuna, mielentila, kynsisaksiin ja kynsienleikkuuseen vastaehdollistaminen ja siedättäminen, sekä vuorovaikutuksen opettaminen.

– Kovin metsään ei kuitenkaan voi mennä, jos ottaa sen asenteen, että mitään ei tehdä väkisin, koulutettava toimenpide pilkotaan pieniin palasiin ja koiraa palkitaan joka askeleesta runsaasti! Jos siis osaa kouluttaa koiran menemään innoissaan kassiin, osaa varmastikin kouluttaa sen myös hoitotoimenpiteisiin ilman pakkokeinoja ja näin pystyy varmistumaan, ettei koira ahdistu itse hoitotoimenpiteestä.

Näin opetat aikuista koiraa

Miten sitten toimia, jos koiraa ei ole pennusta saakka koulutettu tottumaan hoitotoimenpiteisiin?

– Tietyllä tapaa kaikki kanssakäyminen eläinten kanssa on “kouluttamista”, sillä eläimet oppivat meidän käyttäytymisestämme paljon. Jos kuitenkin erilaisten ihmisten maailmassa tärkeinä pidettävien asioiden, kuten vaikkapa käsittelyn ja hihnakäyttäytymisen, opettelu on jäänyt vähemmälle, tulee lähteä etenemään pienin askelin ja palkita koiraa runsaasti kaikista vähänkään sinne päin onnistumisista, Sydänheimo neuvoo.

Esimerkiksi hampaidenhoidossa koiralle tulee ensisijaisesti vahvistaa mielikuvaa siitä, että ihmisen kosketus on mukava asia.

– Jos koira on ok käsittelyn, esimerkiksi rapsuttelun kanssa, voi hampaidenhoitoa lähteä pilkkomaan pieniksi palasiksi – ensin opetellaan ihan vain kuonoon koskemista, sen jälkeen hieman huulen nostamista, hampaiden koskettelua sormilla, hammasharjan liikettä koiran kuonon läheisyydessä, hammasharjalla koskemista hampaaseen ja niin edelleen.

Virheet johtuvat pääsääntöisesti ihmisestä

Joka toistolla koiralle tulee antaa erityisen mieluista palkkaa. Myös tunnetiloja tulee koittaa lukea tarkkaan, Sydänheimo muistuttaa.

– Mikäli koira vaikuttaa yhtään siltä, että se ei ole täysillä innoissaan mukana tehtävässä, tulee pitää taukoa ja tehdä hieman helpompia harjoituksia. Treenit ylipäätään tulisi pitää mieluummin liian lyhyinä kuin liian pitkinä.

– Ja ylipäätään mitä tahansa treenatessa tulee vahvistaa niitä haluttuja asioita ja jos koira tekee "virheen", ei siihen ole syytä reagoida. Virheet johtuvat pääsääntöisesti siitä, että olemme itse olleet epäselviä tai vaatineet liikaa eläimeltä.

Videolla Länsi-Vantaan eläinklinikan klinikkaeläinhoitaja Ronja Nieminen näyttää, miten Kamu-koiralta leikataan kynnet.

Näin leikkaat koiran kynnet oikein 2:30
Tiedätkö, kuinka paljon kynttä tulee leikata? Eläintenhoitaja näyttää.


Lue myös:

    Uusimmat