Kuinka usein lemmikin ruoka- ja vesikuppi pitäisi oikeasti pestä? Eläinlääkäri vastaa

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt väite, jonka mukaan lemmikin vesikuppi tulisi pestä päivittäin astianpesuaineella, ettei eläin altistu vakaville tulehduksille. Pitääkö väite paikkansa? Näin vastaa eläinlääkäri.

Sosiaalisessa mediassa törmää, jos minkälaisiin lemmikkien hoitovinkkeihin, kuten siihen, että koiran vesikuppi tulisi pestä päivittäin astianpesuaineella: muuten altistaa koiransa vakaville tulehduksille ja sairauksille. Onko näin?

Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos kehottaa koirien ja muiden lemmikkien omistajia suhtautumaan eläinten vesi- ja ruokailuastioiden hygieniaan kuin ne olisivat heillä itsellään käytössä.

– Tässä asiassa voi käyttää maalaisjärkeä ja miettiä, kuinka usein pesee oman ruokalautasensa tai vesilasinsa.

– Toki koiran tai kissan vesikuppiin kertyy nopeasti kaikenlaista ruoan jämää sun muuta, mutta ei vesikuppeihin liity tunnistettua riskiä tietyn bakteerin tai ruokamyrkytysepidemian suhteen.

Onko vesikupin jakaminen koirapuistossa hyvä idea?

Koirapuistoissa kävijät saattavat varsinkin kesäisin törmätä siihen, että jopa kymmenet koirat juovat vettä yhdestä ja samasta kupista keskenään. Tähän liittyy tiettyjä tartuntariskejä.

– Erilaiset virukset ja bakteerit voivat tarttua vesikupin välityksellä koirasta toiseen, koska tartuntareitti on suun ja limakalvojen eritteet, jotka sitten kupin kautta päätyvät koirasta toiseen.

– Mitään kauhean vaarallisia tartuntoja koira tuskin kuitenkaan saa saman vesikupin käytöstä, mutta voihan asiaa ajatella siltä kantilta, että emmehän mekään ihmiset jaa vesipulloa kuntosalilla kaikkien kesken, Wahlroos huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat