Samsungin Galaxy Note7 -puhelinten kärähtämisongelmilla ja viimeistään tällä viikolla ilmoitetulla tuotannon ja myynnin pysyvällä lopetuksella on varmasti vaikutuksensa älypuhelinmarkkinoihin.
Samsung on toistaiseksi kertonut vuoden 2016 jälkipuoliskon ja vuoden 2017 tammi-maaliskuun tuloksiinsa odotettavista, yhteensä lähes 5 miljardin euron iskuista odotettuun nähden. Pidemmän aikavälin vaikutukset jäävät nähtäväksi: ei Note7-fiasko ainakaan Samsung-puhelinten houkuttelevuutta kasvata.
Mutta mitkä Samsungin kilpailijoista hyötyvät eniten Note7:n putoamisesta pois markkinoilta?
Google on on juuri julkistanut ensimmäiset omat puhelimensa, Pixelin ja Pixel XL:n, jotka saapuvat myyntiinensimmäisillä markkinoilla ensi viikolla. Selvästi suurimman ja vieläpä Pixel-puhelinten kannalta tärkeissä maissa ja premium-puhelinten joukossa Android-puhelimissa vielä ylivoimaisemman Samsungin vaikeudet eivät voi olla vaikuttamatta positiivisesti Google-puhelinten menekkiin. Google on nähtävästi panostamassa puhelintensa markkinointiin voimakkaasti. Ehkä jopa rajoitteeksi voi tulla se, millaisiin valmistusmääriin Google-puhelimet valmistavan HTC:n rahkeet nyt riittävät.
Huawein ajoitus osuu myös onnekkaasti kohdalleen: sen odotetaan julkistavan 3. marraskuuta uudet Note7:n kanssa suoraan kilpailevat, samaa kokoluokkaa ja segmenttiä edustavat Mate 9 -puhelimensa. Kuten hiljattain kerroimme, ei tulevan ”Mate 9 tilaisuuden” annin yllättäen odotetakaan olevan keskiössä Suomessa. Varmaa syytä tähän ei tiedetä, mutta tilanne avaa oven spekulaatioille: ovatko Note7:n poistumisen myötäMate 9 -ennakkotilaukset muiden suurempien maiden operaattoreilta ja jälleenmyyjiltä kasvaneet merkittävästi? Tämä selittäisi Mate 9:n mahdollisen viivästymisen Suomessa niin, ettei se ehtisi enää joulumarkkinoille.
LG:llä on jälleen takanaan vaikeasti sujunut vuosi 2016, mutta Samsungin ongelmat voivat tuoda piristystä sillekin. Se esitteli hiljattain myös uuden kookkaan V20-huippupuhelimen, joka voi Note7:n sijaan päästä nyt hyvään vauhtiin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa LG on Samsungin ohella vahva Android-puhelimissa. Kiinalainen Huaweihan on Yhdysvalloissa lähes mitätön tekijä älypuhelinmyynnissä,kun tilanne on täällä täysin päinvastainen.
Apple on Samsungin tärkein kilpailija premium-älypuhelimissa ja toki myös toisin päin, joten myös iPhone 7 Plussan myyntiin Note7:nkin ongelmat jonkinlaista nostetta tuovat. Eniten muuttunut tilanne vaikuttanee ihmisiin, jotka eivät ole tehneet selkeää valintaa Androidin ja iPhonen väliltä, vaan voivat liikkua näiden välillä. Suurikokoisempi iPhone 7:n Plus-malli on myös tänä vuonna tavanomaista kiinnostavampi ja suositumpi verrattuna iPhone 7:ään, kiitos kaksoiskameransa.
Kaikki muut Android-valmistajat. Luonnollisesti Samsungin vaikeuksista hyötyvät myös kaikki muut Android-laitevalmistajat. Kiinassa tilanne on mielenkiintoinen. Samsungin asema maassa on jo muutenkin murentunut, eivätkä Note7-ongelmat varmasti tilannetta auta. Samsung sai myös Kiinassa negatiivista julkisuutta, kun se ei ensimmäistä takaisinkutsua Kiinassa ollenkaan tehnyt siellä myytävissä puhelimissa käytettyjen eri valmistajan akkujen takia. Lopulta pettyneet kiinalaisetkin saivat huutamansa takaisinkutsun, kun maailmanlaajuisesti Note7:t takaisinkutsuttiin jo toistamiseen… Oppo, Vivo, Xiaomi ja kymmenet muut raa’assa kilpailussa mukana olevat pienemmät eivät varmasti pane pahakseen Samsungin kompastumista. Se tarjoaa edes hieman tilaa tiukoilla markkinoilla.