Rauhanpalkinto jaetaan perjantaina Norjan pääkaupungissa Oslossa. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä kello 11.30 alkaen.
Ilmastokriisi, koronapandemia ja ihmisoikeudet nousevat esiin vallitsevina teemoina ennakkosuosikkien keskuudessa. Nobelin rauhanpalkinnolle on tänä vuonna 329 ehdokasta. Enemmän ehdokkaita on ollut vain vuosina 2016 ja 2020.
Liven suorassa lähetyksessä palkinnonsaajaa luonnehtii MTV Uutisten ulkomaan erikoistoimittaja Janne Hopsu. Hän vieraili puhumassa aiheesta jo perjantain Uutisaamussa.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
7:19
Viime vuonna rauhanpalkinnon vajaan miljoonan euron rahapalkinnon sai Maailman ruokajärjestö WFP työstään nälänhätää vastaan.
Rauhanpalkinto on ainoa Nobel, joka voidaan myöntää henkilön tai henkilöiden lisäksi myös järjestölle. Tässä jutussa listaamme muutaman vedonlyöjien ja asiantuntijoiden ennakkosuosikin palkinnon saajista.
Maailman terveysjärjestö WHO
Monen listauksen ennakkosuosikki Maailman terveysjärjestö WHO on uupumatta johtanut keskustelua koko maailman seisauttaneen viruksen kukistamiseksi. Järjestö on myös muun muassa jakanut koronavirusrokotteita köyhemmille mailla Covax-ohjelman kautta.
Maailman terveysjärjestö on ollut ennakkoarvailuissa korkealla myös aiemmin. Tänä vuonna WHO:n todennäköisyyttä voi laskea viime vuonna rauhanpalkinnon vastaanottanut Maailman ruokaohjelma WFP Viime vuoden, sillä WHO toisi YK-perheeseen jo toisen huomionosoituksen peräjälkeen.
Greta Thunberg
Myös ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, 18, on ollut ennakkosuosikkien listoilla useampana vuonna. Thunberg tuli tunnetuksi aktivistiksi perustettuaan koululaisten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen Fridays for Future ollessaan vain 15-vuotias.
Hän on sittemmin haastanut kansainvälisiä päättäjiä niin YK:n ilmastokokouksessa kuin Maailman talousfoorumissa. Häntä voisi kuvailla nuorten kasvoina ilmastoaktivismille.
Nathan Law Kwun-chung
Nathan Law Kwun-chung on hongkongilainen demokratia-aktivisti ja poliitikko. Law on ollut mukana perustamassa Demosistō-puoluetta, joka kannatti Hongkongille laajaa itsehallintoa.
Puolue kannatti myös kansanäänestyksen järjestämistä Hongkongin tulevaisuudesta vuoden 2047 jälkeen, kun niin kutsutun ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -sopimuksen Kiinan, Hongkongin ja Macaon välillä on määrä päättyä. Demosistō lopetettiin Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain tultua voimaan viime vuoden heinäkuussa. Samalla Law pakeni Hongkongista Lontooseen.
Toimittajat ilman rajoja RSF
Toimittajat ilman rajoja on vuonna 1985 perustettu kansainvälinen järjestö, joka tutkii ja pyrkii laajentamaan lehdistönvapautta. Järjestö on puuttunut viime aikoina muun muassa korona-aikana lisääntyneen disinformaation kitkemiseen.
Muun aktivismityön ohella järjestö on tunnettu esimerkiksi vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä, joka listaa maailman maat järjestykseen sananvapauden toteutumisen mukaan.
YK:n ilmastonsuojelun puitesopimus UNFCCC
Rajut tuhotulvat, helleaallot ja maastopalot ovat virittäneet hyvän pohjan ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle. Nuoren Thunbergin lisäksi YK:n ilmastosopimusta povataan rauhanpalkinnon saamiseksi. Vuonna 1992 solmittu sopimus sitoo yli 190 maata yhteisiin ilmastotoimiin.
Sopimuksen yhteydessä on nostettu mahdolliseksi palkittavaksi sen pääsihteeri Patricia Espinosa.
Svetlana Tsihanouskaja
Valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti ja poliitikko Svetlana Tsihanouskaja nousi viime vuonna Valko-Venäjän oppositioliikehdinnän keulakuvaksi. Valko-Venäjän presidentinvaaleissa pitkäaikaista itsevaltiasta Aljksandr Lukashenkaa vastaan ehdolle noussut Tsihanouskaja elää nykyisin Liettuassa maanpaossa.
Tsihanouskajan rinnalla olisi mahdollista palkita myös kaksi muuta valkovenäläistä naista ja näkyvää oppositioaktivistia: Veranika Tsapkala ja Maryja Kalesnikava.
Aleksei Navalnyi
Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi – korruption vastainen taistelija ja Venäjän hallinnon riesa. Navalnyi on pitkään toiminut Venäjällä opposition kasvona ja presidentti Vladimir Putinin kriitikkona.
Länsimaiden mukaan Navalnyi myrkytettiin Venäjällä viime vuoden elokuussa neuvostoaikaisella hermomyrkyllä Novitshokilla. Häntä hoidettiin myrkytyksen jälkeen Saksassa, minkä jälkeen hän palasi Venäjälle. Navalnyi otettiin kiinni heti kotiinpaluunsa jälkeen, ja hän on ollut siitä lähtien vankilassa.
Vuosittain jaettavia Nobel-palkintoja on yhteensä kuusi. Aiemmin tällä viikolla on jaettu palkinnot lääketieteestä, fysiikasta, kemiasta ja kirjallisuudesta. Ensi viikon maanantaina vuorossa on taloustieteen palkinto.