Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistettiin – näin ratkaisua arvioidaan

15:13img
Tästä syystä Nobel myönnettiin valkovenäläiselle Ales Bialiatskille, venäläiselle Memorialille ja ukrainalaiselle Kansalaisoikeuksien keskukselle.
Julkaistu 07.10.2022 05:39(Päivitetty 07.10.2022 12:14)

MTV UUTISET – STT

Valko-Venäjän ja Venäjän näkyvimmät oppositiohahmot ovat vahvoilla ennakkoveikkauksissa. MTV Uutiset lähettää julkistuksen suorana ja ennakoi palkinnon saajaa kello 11.45 alkavassa suorassa lähetyksessä.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistettiin tänään kello 12 Suomen aikaa Oslossa. Vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon on voittanut yhdessä valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bialiatski, venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial ja ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö Center for Civil Liberties. 

Lue lisää: Nobelin rauhanpalkinto Ales Bialiatskille ja kahdelle ihmisoikeusjärjestölle

MTV Uutiset Live ennakoi palkinnon jakamista kello 11.45 alkavassa lähetyksessä Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattilan kanssa. Lisäksi haastattelemme ihmisoikeuksien puolustajana profiloitunutta Elisabeth Rehniä voittajan selvittyä. Voit seurata lähetystä joko MTV Katsomosta tai tämän artikkelin päävideolta.

Kärkiveikkauksia palkinnon saajaksi ennakkoon olivat Valko-Venäjän maanpaossa elävä oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja sekä vangittu venäläinen oppositiohahmo Aleksei Navalnyi.

Eräiden arvioiden mukaan palkinto voisi mennä myös Ukrainan kansalle tai presidentti Volodymyr Zelenskyille. Norjan Nobel-komitean uskotaan kuitenkin varovan sotaa käyvän maan johtajan palkitsemista, vaikka Ukraina onkin hyökkäyksen uhri.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentti Zelenskyi oli vielä viime vuonna kansainvälisesti varsin tuntematon nimi. 

Vahvaksi ehdokkaaksi on myös arvioitu ukrainalainen Kyiv Independent -lehti.

Joissain arvioissa on pidetty myös mahdollisena, että Nobel-komitea päättäisi jättää palkinnon tänä vuonna jakamatta Euroopassa riehuvan sodan takia. Näin on toimittu muun muassa maailmansotien aikaan, mutta myös joinain muina vuosina.

Tämän vuoden ennätykselliset helteet, kuivuudet ja tulvat eri puolilla maailmaa perustelisivat myös palkinnon antamista ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle. Jos valinta osuu ilmastotyöhön, palkinnon saajia voisivat olla ruotsalainen nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg tai legendaarinen brittiläinen luontotoimittaja David Attenborough – tai vaikka YK:n ilmastosopimus (UNFCCC).

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Valko-Venäjän maanpaossa elävä oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja.

Valko-Venäjän maanpaossa elävä oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja.

Muita mahdollisia nimiä palkintoveikkailujen kärkipäässä ovat olleet uiguuriaktivisti Ilham Tohti ja Hongkongin aktivistit Agnes Chow ja Nathan Law.

Rauhanpalkinnon saajaksi oli ehdotettu tammikuun loppuun mennessä 343:a henkilöä tai järjestöä.

Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinto nosti esiin taistelua sananvapauden puolesta: palkinnon saivat journalistit Maria Ressa Filippiineiltä ja Dmitri Muratov Venäjältä.

Tuoreimmat aiheesta

Nobel