"Vähemmän tunnettu niksi" – toimi nyt näin, niin puutarhasi kukoistaa keväällä!

tulppaani
Paras aika istuttaa tulppaanien kukkasipulit on lokakuussa.Shutterstock
Julkaistu 09.10.2021 15:39

Emmi Niiniaho

Keväällä puutarhassa kukkivat kukkasipulit tulisi istuttaa jo syksyllä.

Joko haaveilet ensi kevään värikkäänä kukkivasta puutarhasta, jossa maasta pilkottaa tulppaaneja, narsisseja, helmililjaa ja krookuksia? Haaveilu kannattaa siinä tapauksessa laittaa hetkeksi tauolle ja ryhtyä tuumasta toimeen.

Keväällä kukkivat kukkasipulit istutetaan syksyllä, sillä niiden pitää ehtiä juurtua ennen kuin maa jäätyy.

Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula jakaa Biolanin tiedotteessa viisi vinkkiä, jonka avulla saat kukkasipulit suorastaan kukoistamaan.

1. Istuta tulppaanit aurinkoon

Kukkasipuleiden istutuspaikkoja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon mihin kohtaa pihaa aurinko paistaa ja mihin ei niinkään.

Kerttulan mukaan tulppaanit viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla, ja jos piha on varjoinen, ne kukkivat vain ensimmäisenä kesänä. Sipulit voivatkin oikein istutettuna ja hoidettuna kukkia vuosikausia.

Varjoisalle paikalle kannattaa Kerttulan mukaan valita tulppaanin sijaan vähässä valossa kukkivia sipulikukkia, kuten narsisseja, helmililjoja, sinililjoja ja lumikelloja.

tulppaanit maassa

Tulppaaneille paras paikka on perennapenkissä.

Aikaisin kukkivat sipulikukat, kuten lumikellot ja krookukset, viihtyvät jopa pensaiden alla. Ne ehtivät kukkia ennen kuin pensaisiin puhkeaa lehdet.

Istuta aurinkoon

Pärjäävät myös puolivarjossa

tulppaani

krookus

posliinihyasintti

pikarililja

narsissi

helmililja

sinililja

lumikello

Tulppaanit kukkivat myöhemmin, ja niille paras paikka on perennapenkissä. Hitaasti keväällä kasvuun lähtevät kuunliljat ovat mainio pari tulppaaneille – kun tulppaanien kukinta on ohi, kuunliljojen lehdistö peittää alleen kuihtuvat varret.

2. Kuohkeuta maa ennen istutusta

Ennen sipulien varsinaista istutusta, myös istutusmaa kannattaa käsitellä.

Kerttulan mukaan kaikki sipulikukat viihtyvät multavassa maassa, johon sadevesi ei jää seisomaan. Tiivis savimaa kuohkeutuu, kun siihen sekoitetaan reilusti uutta kompostimultaa.

– Kukkasipuleiden istutuspaikan maata kannattaa aina parantaa uudella mullalla. Oman kompostorin multa tai kompostia sisältävä puutarhamulta tuovat maahan pitkävaikutteisia ravinteita, jotka sipulit hyödyntävät ensi kesänä. Kompostimullassa on myös paljon humusta, joka aktivoi pieneliöitä ja niiden ansiosta multaan muodostuu ilmava mururakenne, Kerttula opastaa.

Lue myös: Tee nämä muutamat perusasiat puutarhassasi nyt – säästyt monelta harmilta: "Keväällä harmittaa, jos..."

Kerttula neuvoo lisäämään kypsää kompostimultaa maan pinnalle noin viiden sentin kerroksen ja sekoittamaan sen olemassa olevaan multaan lapiolla tai talikolla kääntämällä.

3. Kiirehdi krookusten ja lumikellojen istutusta

Pikkusipuleiden, kuten krookusten, lumikellojen ja helmililjojen istutuksella on jo kiire, mutta tulppaaneja voi istuttaa maan pinnan jäätymiseen asti. Paras tulppaanien istutusaika on lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen.

krookus

Krookukset viihtyvät jopa pensaiden alla.

– Kukkasipuleiden pitää ehtiä juurtua ennen pakkasia, jotta ne talvehtivat hyvin. Jos istutuksen jälkeen sää kylmenee yllättäen, maan jäätymistä voi hidastaa lisäämällä mullan pinnalle 20 sentin kerroksen puutarhakasvien talvisuojaukseen tarkoitettua katetta. Se eristää hyvin ja antaa lisäaikaa juurtumiselle. Myös syksyn lehdet mullan pinnalla hidastavat maan jäätymistä, Kerttula vinkkaa.

4. Istuta eri lajikkeita yhteen

Sipulikukista muodostuu näyttäviä ryhmiä, kun saman korkuisia, toisiinsa sointuvia värejä sekoitetaan rohkeasti, Kerttula neuvoo.

Sipulit voi yhdistää isoon astiaan jo ennen istutusta, näin värit sekoittuvat luonnollisesti kasvupaikalla. 

Myös kokonaan eri lajeja, kuten tulppaaneja ja narsisseja, voi istuttaa sekaisin. Kannattaa huomioida, että ne eivät välttämättä kuitenkaan kuki samaan aikaan.

tulppaanin-istutus

Erivärisiä tulppaaneja ja jopa kokonaan eri lajeja voi rohkeasti koittaa istuttaa asamaan paikkaan.

– Isot tulppaani- ja narsissiryhmät on helpompi istuttaa yhtenäiseen istutuskuoppaan kuin tehdä jokaiselle sipulille oma reikä maahan. Istutuskuopan pohjalle laitetaan muutaman sentin kerros istutusmultaa. Sen päälle laitetaan sipulit noin 10–15 sentin välein ja lopuksi kaikki sipulit peitetään mullalla, Kerttula opastaa.

Lue myös: Unelmoitko siirtolapuutarhamökistä? Monet haluavat nyt hypätä buumiin mukaan – hinnat ja vastuut saattavat yllättää

Kaikki kukkasipulit istutetaan maahan suippo kärki ylöspäin. Myös mahdollisesti väärinpäin maahan sujahtanut sipuli kasvaa ja kukkii, mutta hieman hitaammin.

5. Istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus

Tulppaaneista on jalostettu lukuisia värikkäitä ja suurikukkaisia lajikkeita. Ne kukkivat näyttävästi istutuksen jälkeisenä keväänä, mutta kukinta saattaa taantua vuosi vuodelta.

– Yleisin virhe on jättää istutusvaiheessa sipulit liian pintaan. Kukkasipuleille sopiva istutussyvyys on yleensä kolme kertaa sipulin oma korkeus. Tulppaanit voi istuttaa vieläkin syvempään. Noin 20 sentin syvyyteen istutetut tulppaanit muodostavat vähemmän sivusipuleita ja kukkivat siksi komeammin, Kerttula kertoo.

kukkasipulien istutus

Tulppaanit voi istuttaa jopa 20 sentin syvyyteen, jolloin ne kukkivat komeammin.

– Vähemmän tunnettu niksi tulppaanien kukinnan parantamiseksi on mykorritsan eli sienijuuren lisäys istutuspaikan multaan. Mykorritsa saa tulppaanit kasvamaan voimakkaammin ja kukkimaan aurinkoisella kasvupaikalla vuodesta toiseen, jatkaa Kerttula.

Mykorritsa-valmistetta saa ostettua kaupasta.

Katso myös: Ota nämä asiat huomioon huonekasvien hoidossa ja onnistut!

1:56img

Tuoreimmat aiheesta

Piha ja puutarha