Oikein hoidetut joulukukat säilyvät pöydän koristuksena pitkään. Osa kukista voi saada myös uuden elämän maljakossa tai pihamalla keväällä.
Joulukukkia myydään Suomessa miljoonia kappaleita vuosittain. Yksi varsinkin suosituimpien joulukukkien parhaimmista puolista on myös se, että ne ovat varsin helppohoitoisia.
Täysin samat hoito-ohjeet eivät kuitenkaan päde aivan kaikkiin joulukasveihin. Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala antaa ohjeet seitsemän suosituimman Suomessa viljellyn joulukasvin hoitoon.
Joulutähti
- Ei saisi saada missään nimessä kylmää. Kylmälle joulutähti on herkkä. Jo kaupassa kukka kannattaa pakata todella hyvin ja kuljettaa mieluummin auton lämpimissä sisätiloissa kuin takakontissa.
- Älä sijoita kasvia kotona paikkaan, jossa vetää, kuten esimerkiksi ulko-oven tai tuuletusikkunan viereen. Meksikosta lähtöisin oleva kasvi viihtyy lämpimässä.
- Kastele noin kolmen päivän välein maltillisesti. Joulutähti ei saisi kuivahtaa rutikuivaksi eikä sitä saisi koskaan kastella läpimäräksi. Joulutähti viihtyy tasaisessa kosteudessa, multa saa korkeintaan kuivahtaa hiukan pinnalta.
- Älä osta joulutähteä, joka on kaupassa sijoitettu lähelle ovea. Kukkaa kannattaa nostella: jos se painaa vähän, kukka voi olla kuivahtanut. Kasvin pitäisi tuntua tukevalta.
- Ei tarvitse lannoittaa.
LUE MYÖS: Näin tunnistat laadukkaan joulukukan
Hyasintti
Shutterstock
- Ei tarvitse välttämättä kastella yhtään. Halutessaan kerran viikossa vettä voi lirauttaa hiukan.
- Viihtyy viileässä. Jos haluaa, että hyasintti kestää todella pitkään, kannattaa sijoittaa se viileään paikkaan tai nostaa yöksi viileään, esimerkiksi eteiseen.
- Jos hyasintin taas haluaa aukeamaan nopeammin, kukan voi siirtää lämpöiseen paikkaan, vaikka patterin viereen. Siten kukka ei kuitenkaan säily kovin pitkään.
- Kun hyasintti venähtää, kukat voi leikata maljakkoon leikkokukiksi.
- Ei kaipaa lannoitusta.
Ritarinkukka eli amaryllis
- Ei tarvitse välttämättä kastella yhtään. Halutessaan kerran viikossa vettä voi lirauttaa hiukan.
- Tykkää valosta ja viihtyy viileässä. Ritarinkukka kestää pidempään, jos sitä säilyttää viileässä paikassa. Jos ritarinkukat haluaa aukeamaan nopeammin, kukan voi siirtää myös lämpöiseen paikkaan. Siten kukka ei kuitenkaan säily kovin pitkään.
- Jos ritarinkukan varsi kasvaa todella pitkäksi, sen tueksi voi asettaa kepin, ettei kukka pääse kaatumaan. Kukat voi leikata myös maljakkoon, jossa ne säilyvät jälleen uudestaan hyvinä.
- Ei kaipaa lannoitusta.
Atsalea
Shutterstock
- Viihtyy viileässä, valoissa paikassa. Älä aseta kasvia kuitenkaan paahteeseen tai patterin lähelle.
- Tykkää kosteasta. Atsaleaa ei saisi päästää kuivahtamaan, vaan kasvia kannattaisi kastella 2–3 päivän välein. Runsas kastelu tai jopa ruukun upottaminen veteen, esimerkiksi vedellä täytettyyn ämpäriin tai lavuaariin, tekee kasville hyvää.
- Ei kaipaa lannoitusta.
Jouluruusu
- Viihtyy viileässä.
- Kastele säännöllisesti ja reilusti. Atsalean tavoin jouluruusu pitää kosteudesta ja vaatii kunnon kastelun.
- Varsinkin Etelä-Suomessa jouluruusulle hyvä jatkokäyttömahdollisuus on kasvin istuttaminen keväällä kukkapenkkiin. Kukkapenkissä se voi menestyä perennana pidemmän aikaa.
- Ei kaipaa lannoitusta.
LUE MYÖS: Älä heitä pois! Näin joulukukkasi kukkivat uudelleen
Tulilatva
Shutterstock
- Ei vaadi säännöllistä kastelua eikä ole moksis, jos kastelun unohtaa hetkeksi. Tulilatva ei ole arka kuivuudelle. Pieni loraus vettä silloin tällöin, esimerkiksi kerran viikossa on sopiva kasteluväli.
- Tykkää valosta, mutta ei ole tarkka lämpötilan tai sijoittelun kanssa. Jos tulilatvan sijoittaa lämpimään paikkaan, kuten patterin viereen, kastelu kannattaa muistaa hiukan useammin.
- Ei kaipaa lannoitusta.
Tulppaani
- Leikkaa uudet imupinnat eli varsista pari senttiä pois, kun kukat tuo kotiin.
- Suosi viileämpää vettä.
- Kun imupinnat on kerran leikannut ja kukat laittanut runsaasti vettä sisältävään maljakkoon, ei tarvitse välttämättä tehdä mitään. Veden vaihtamisella ja uusien imupintojen leikkaamisella ei ole merkittävää vaikutusta kukkien kestoon. Halutessaan veden voi kuitenkin vaihtaa muutaman päivän välein ja imupinnat leikata uudestaan.
- Ei kaipaa ollenkaan virkistettä, vesi riittää.
+1 Joulukaktus
Joulukaktusta tai marraskuukaktusta ei viljellä paljoa Suomessa, mutta se on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Plantagenin sivuilla annetaan neuvot joulukaktuksen hoitoon.
- Viihtyy parhaiten valossa, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa. Sijoita mieluummin hiukan kauemmas ikkunasta, mutta älä liian pimeään.
- Kastele niukasti. Joulukaktus voi pahimmillaan mädäntyä liiasta kastelusta. Kun kaktuksen nuput tulevat esiin, kastelua ja suihkuttelua voi lisätä hiukan.
- Nuppujen muodostumista voi edistää siirtämällä kasvi viileään ja valoisaan paikkaan.