Kuljettajia ja tarkastajia vedätetään nyt huijaussovelluksella – Poliisi varoittaa: väärennetyllä lipulla matkustava voi syyllistyä useaan rikokseen

1:25img
HSL vastasi kymmeneen kysymykseen joukkoliikenteestä.
Julkaistu 04.04.2019 13:41
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Helsingissä ja muualla Uudellamaalla julkisen liikenteen kuljettajia ja tarkastajia on erehdytetty huijaussovelluksella. Mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla esimerkiksi lievä petos ja lievä väärennys.

Yhä useampi pääkaupunkiseudulla liikkuva hankkii nykyään julkisen liikenteen matkalippunsa matkapuhelimeensa Helsingin seudun liikenteen (HSL) lippusovelluksen kautta.

Helsingin poliisin tiedotteen mukaan poliisin tietoon on tullut sekä Helsingissä että muualla Uudellamaalla viime viikkoina useita tapauksia, joissa henkilöt ovat erehdyttäneet kuljettajia ja tarkastajia huijaussovelluksella.

– Sovellus muistuttaa oikeaa lippusovellusta, mutta matkalippujen tarkastajat erottavat kyllä huijaussovelluksen oikeasta, toteaa rikostarkastaja Jari IllukkaHelsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

LUE LISÄÄ: Puhelinsovelluksella voi tilata väärennetyn matkalipun – jos jää kiinni, tarkastusmaksun sijaan paikalle kutsutaankin poliisi: "Nuoret haluavat kokeilla onneaan"

Jos henkilö jää kiinni huijaussovelluksella matkustamisesta, joutuu hän maksamaan joko tarkastusmaksun tai sakon hieman tilanteesta riippuen.

– Uudenlainen tekniikka synnyttää myös uudenlaista rikollisuutta, mutta näihinkin rikollisuuden muotoihin löytyy kyllä keinot puuttua, Illukka sanoo.

Puhelin voidaan takavarikoida

Mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla esimerkiksi lievä petos ja lievä väärennys. Henkilö voi syyllistyä rikokseen myös silloin, jos hän vastustaa järjestyksenvalvojaa, tarkastajaa tai poliisia.

Myös väärien henkilötietojen antaminen on rikos, ja siitä rangaistaan erikseen.

LUE MYÖS: Pääkaupungin julkinen liikenne mullistuu – HSL:n hinnoittelussa ei enää kunnioiteta kuntarajoja huhtikuun lopun jälkeen

Väärennetyn lippusovelluksen käyttäminen voi periaatteessa johtaa myös matkapuhelimen takavarikointiin ja menettämiseen valtiolle.

– Poliisi tutkii sovelluksen jakamista epäiltynä petoksena, väärennyksenä ja tekijänoikeusrikoksena. Tutkinnasta tiedotetaan tarvittaessa lisää, kun tutkinta etenee, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

Tuoreimmat aiheesta

Helsinki