Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan uudet teknologiat houkuttelevat ihmisiä kokeilemaan lippujen väärentämistä digitaalisilla menetelmillä. Kokeilut koskevat monenlaisia palveluita, joihin myydään sähköisiä matkalippuja.
HSL ja VR muistuttavat, että väärennetyllä lipulla matkustaminen on petos.
Matkalippujen tarkastuksen yhteydessä asian käsittely on erilainen riippuen siitä, onko asiakas liikkeellä ilman lippua, leimaamattomalla lipulla vai väärennetyn lipun turvin.
Ilman lippua matkustavat saavat 80 euron tarkastusmaksun. Sen sijaan väärennetyllä lipulla matkustaminen on rikoslaissa petos, josta joukkoliikenneviranomaiset tekevät aina rikosilmoituksen.
Väärennetyn lipun turvin matkustava henkilö jää lähes poikkeuksetta kiinni tarkastuksen yhteydessä.
– Pääsääntöisesti nuorten keskuudessa esiintyy väärennettyjä matkalippuja, jotka ovat yleistyneet matkalippujen digitalisoitumisen myötä. Matkapuhelimissa on äppi, jonka avulla saa matkalippua muistuttavan "lipun" itselleen, sanoo tarkastusyksikön päällikkö Janne Solala HSL:stä.
"Mieluummin tarkastusmaksu"
Väärennetyssä lipussa ei ole QR-koodia, jonka lipuntarkastaja lukee. Väärennetyllä lipulla matkustava jää siis kiinni tarkastuksen yhteydessä ja poliisi soitetaan paikalle.
– Nuoret haluavat kokeilla onneaan, mutta usein he ottavat mieluummin tarkastusmaksun maksettavakseen kuin näyttävät tarkastajalle väärennettyä lippua, Solala sanoo.
Valtaosalla matkustajista on kuitenkin lippuasiat kunnossa. Viime vuonna lippu puuttui 2,94 prosentilta tarkastetuista matkustajista.
– Onneksi suurin osa matkustajista liikkuu asianmukaisella lipulla. Myös liputtomien määrä on HSL:ssä kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvällä tasolla, Solala sanoo.
Lippujen väärentäminen on ollut Solalan mukaan harvinaista, mutta digitaalisten lippujen suosion myötä väärennösyrityksiä on tullut vastaan aiempaa useammin.
– Haluamme muistuttaa, että vaikka lipun väärentäminen voi tuntua vähäpätöiseltä asialta, kyseessä on rikos, josta on rikoslain mukaiset seuraamukset, Solala muistuttaa.