Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on saanut valmiiksi selvityksen siitä, miten entiselle valtiovarainministerille Katri Kulmunille (kesk.) hankittiin esiintymis- ja viestintäkoulutusta.
Selvityksen tehnyt TEM:n sisäinen tarkastus suosittelee, että ilmenneiden epäselvyyksien johdosta ministeriö ryhtyy jatkotoimenpiteisiin Tekir Oy:n ja Kari Jääskeläisen suhteen. Ministeriö päättää kyseisistä toimenpiteistä kuitenkin vasta myöhemmin.
Selvityksen perusteella sopimuksen valmistelussa ministerin erityisavustaja Kari Jääskeläisen ohjaus oli vahvaa ja omavaltaista.
Jääskeläinen oli antanut ymmärtää toimivansa ministerin antamalla mandaatilla, jota hänellä ei Katri Kulmunin antaman selvityksen mukaan kuitenkaan ollut.
– Kulmuni ei omien sanojensa mukaan edes tiennyt kaikista koulutuksista. Tietyissä puhelinkonsultaatioissa paikalla oli erityisavustaja Jääskeläinen. On lisäksi laskutettu työstä, jota on tehty ennen tarjouspyynnön jättämistä, kertoo TEM:n tarkastuksen ja auditoinnin johtaja Antti Joensuu.
Joensuu harmittelee sitä, ettei TEM:n virkakunnalle ole tullut tietoja siitä, mitä lisäkoulutuksia Harri Saukkomaan Tekir Oy:ltä on toivottu.
– Tässä on tullut kolaus luottamukseen. Luottamusta pitäsi olla ministeriön virkakunnan ja poliittisen esikunnan välillä, Joensuu sanoo.
Joensuu ei halua spekuloida sillä, mihin toimenpiteisiin ministeriöryhtyy, koska ei ole asiasta päättämässä.
Selvityksen perusteella ministeriössä oletettiin, että hankinnan kokonaisarvo pysyy alle 20 000 eurossa. Tämä hinta kuitenkin ylittyi reilusti, sillä Kulmunin esiintymiskoulutuksiin meni yli 50 000 euroa.
Jääskeläinen: Ei oltu tarpeeksi tarkkoja
Kohonnut hinta johtui siitä, ettei sopimuksissa ollut kattohintaa, aikarajoitusta ja lisätilauksia Tekir Oy:lle tehtiin suoraan ministerin erityisavustajan toimesta kertomatta niistä maksuista vastaavalle ministeriön hallinnolle. Jääskeläinen on selvityksen toiminut omavaltaisesti koulutusten hankinnoissa.
Tekir Oy:n Harri Saukkomaa on laskuttanut esimerkiksi 1,5 tunnin konsultoinnista 1 050 euroa.
Kari Jääskeläisen antaman selvityksen mukaan laskutuksen seurannan suhteen ei oltu tarpeeksi tarkkoja.
– Laskutuksen seurannan suhteen ei oltu riittävän tarkkoja, ei minun toimesta eikä ilmeisesti virkakunnassa. Minä en ole saanut laskuja tarkistettavaksi eikä niitä ole myöskään minulle lähetetty, Jääskeläinen kirjoittaa selvityksessään.
Jääskeläisen mukaan lisätöistä olisi ollut yhteisymmärrys ministeriön kanssa.
– Ymmärrykseni mukaan ne (lisätyöt) liittyvät kuhunkin viestintävalmennuksen valmisteluun tai niiden jälkitöihin. Koulutusta suunniteltaessa puhuttiin eri osapuolten kesken, että myös erilaisiin viestinnän ad hoc -tilanteisiin tarvitaan erillistä palvelua ja niin on myös toimittu, Jääskeläinen sanoo.
Osa töistä tehty ennen sopimusta
TEM:n selvityksen mukaan ministeriö on toiminut hankintaprosessissa hankintalain ja valtioneuvoston hankintaohjeen mukaisesti.
– Sopimusta olisi selkeyttänyt kuitenkin yksityiskohtaisempi rajaus Katri Kulmunin uusien ministeritehtävien haltuunottoon, selvityksessä todetaan.
Selvityksen mukaan osa Tekirin laskuttamista töistä oli tehty ennen sopimuksen solmimista. Tekir on laskuttanut työstä, josta Katri Kulmuni ei ole ollut selvityksensä mukaan tietoinen. Tekir on myös laskuttanut lisätyötä valmennushankkeina, vaikka sopimuksen mukaan lisätyö olisi pitänyt tehdä tuntityönä.
Valmennuksissa 3. syyskuuta 2019 ja 3. joulukuuta 2019 on harjoiteltu tilanteita, jotka ovat liittyneet Katri Kulmunin työhön puolueen puheenjohtajana.
Kulmuni erosi toissa viikolla valtiovarainministerin tehtävästä kyseisen koulutuskohun takia.
– Olen pahoillani ja surullinen monille aiheutuneesta mielipahasta, Kulmuni päättää oman kommenttinsa selvitykseen.