Kultaisella Mersulla ajaneelle "Palestiinan prinssille" luettiin syytteet – tällaista tuomiota syyttäjä vaatii

Oulun käräjäoikeudessa alkoi tänään neljäpäiväinen talousrikosoikeudenkäynti, jossa syytettynä on ”Palestiinan prinssinä” tunnettu mies.

"Palestiinan prinssinä" tunnettu Prince Rami Al Husseini, aiemmalta nimeltään Rami Daoud Jaber on saatu viimein Oulun käräjäoikeuteen vastaamaan talousrikossyytteisiinsä. Vuonna 1981 syntynyttä Jaberia vastaan aloitettiin neljäpäiväinen oikeudenkäynti Oulun käräjäoikeudessa tänään maanantaina 29. heinäkuuta.

Hyväntuulinen Jaber morjesteli paikalle ollutta toimittajaa. Hänet tuotiin Ouluun Saksasta, jossa hän istui talousrikostuomiotaan. 

Saksassa Jaber tuomittiin useista petosrikoksista ja rahanpesusta. Hän sai kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen sekä määräyksen korvata rikoksilla saatuja hyötyjä yli miljoona euroa. Hän olisi vapautunut toukokuussa, mutta Oulun oikeudenkäynti pitkitti hänen vankeusaikaansa. 

Epäselvyyksiä kirjanpidossa

Jaberin syytteet on nostettu jo 22. marraskuuta 2019 ja 27. toukokuuta 2021

Häntä  syytetään törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä veropetoksesta. 

Nämä rikokset ajoittuvat vuosille 2015–2016. Lisäksi häntä syytetään törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Nämä rikokset taas ajoittuvat vuosille 2016–2019.

 Verottajan ilmoituksen mukaan Jaberin yhtiö RNG on jättänyt tilittämättä vuosina 2016–2017 yhteensä 275 495,85 euroa arvonlisäveroja ja tuloja.  Vähennysten jälkeen lopullinen summa on 104 778,40 euroa.

Syyttäjän mukaan Jaberin yhtiö on saanut 31.10.2016 pankkitililleen 232 500 euron arvonlisäverollisen myyntitulon, josta olisi tullut ilmoittaa myynnin arvonlisäveroa 45 000 euroa. 

Yhtiö ei ole ilmoittanut tätä tilitettävänä arvonlisäverona kohdekuukauden ilmoituksessa. Yhtiö on 8.8.2018 antanut kohdekuukautta 10/2016 koskevan korvaavan arvonlisäveroilmoituksen, jossa se on ilmoittanut 45 000 euroa suoritettavaa myynnin arvonlisäveroa. 

Yhtiö on kuitenkin kirjanpidossaan kirjannut saamansa myyntitulon yhtiön velaksi, eikä myyntituloksi. Yhtiön kirjanpidosta on puuttunut myyntiä vuonna 2017 287 984 euroa ja vuonna 2017 82 000 euroa. Yhtiön kirjanpidosta on puuttunut tositteita. Osa tositteista ei ole kirjanpitolain edellyttämällä tavalla todentaneet liiketapahtumaa, syyttäjä esittää.

Syyttäjä vaatii vankeutta

Syyttäjä toteaa, että Prince Rami Al Husseini on jättänyt ilmoittamatta verohallinnolle vuosina 2016–2018 yhteensä 300 605 euron määräiset tulot. Tämän vuoksi nämä tulot ovat jääneet verottamatta säännönmukaisessa verotuksessa.

Prince Rami Al Husseini on siten veron välttämistarkoituksessa laiminlyömällä verotusta varten säädettyjä velvollisuuksia, joilla on merkitystä veron määräämiselle, aiheuttanut tuloveronsa määräämisen 118 141,95 euroa liian alhaiseksi.

Verovelkaa on vielä jäljellä vuodelta 2016 yhteensä 56 503,87 euroa ja vuodelta 2018 yhteensä 9 885,76 euroa, kaikkiaan 66 389,63 euroa.

Syyttäjä hakee Jaberille vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja liiketoimintakieltoa. Syyttäjän mukaan Jaber on laiminlyönyt verovelvollisuuksiaan ja aiheuttanut merkittävää taloudellista vahinkoa.

Vaadin, että Prince Rami Al Husseini määrätään liiketoimintakieltoon, koska hän on liiketoiminnassa olennaisesti laiminlyönyt siihen liittyviä lakisääteisiä velvollisuuksia ja liiketoiminnassa syyllistynyt rikolliseen toimintaan, jota ei ole pidettävä vähäisenä. Prince Rami Al Husseinin toimintaa on myös kokonaisuutena arvioiden pidettävä velkojien, julkisen talouden sekä terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun kannalta vahingollisena, syyttäjä perusteli.

Puolustus: Nuhteeton ja yhteistyöhaluinen

Jaber kiistää kaikki syytteet. Miehen puolustus korostaa hänen nuhteettomuuttaan ja yhteistyöhalukkuuttaan viranomaisten kanssa. 

Siitä asti kun asiaa on tutkittu, Jaber on aina saapunut kuulusteluihin eikä ole pakoillut oikeutta. Jos hän olisi syyllinen, hän ei olisi toiminut näin, puolustus perustelee.

Puolustuksen mukaan verottaja ei ole hyväksynyt Jaberin henkilökohtaisia lainoja ja niiden takaisinmaksua,  jotka on annettu Jaberin henkilökohtaisista varoista, eikä Jaberin omaa rahoitusta, joka puolustuksen mukaan on merkittävä.

Jaber tunnetaan myös elokuvatuottajana.  Hän oli mukana muun muassa Hollywood-tuotannossa ”The Misfits”. Vuonna 2016 tehdyn elokuvan ohjasi Renny Harlin. Yhtenä vastaavista tuottajista toiminut Jaber myös näytteli itse elokuvassa. 

Oulun kaupunki tuki elokuvaprojektia 50 000 eurolla. Jaber oli myös jalkapalloseura AC Oulun osakas ja mukana hallituksessa.

Oulun seudulla Jaber tunnettiin myös kultaisesta Mercedes-Benz-henkilöautostaan. 

Jaberilla on yhteensä seitsemän lasta, joista kolme asuu Suomessa, kolme Moldovassa ja yksi Jerusalemissa. Hän ei ole maksanut Suomessa asuville alaikäisille lapsilleen elatusmaksuja. 

Jaberin äiti, Fatima al Jaber, taas johtaa al Jaber -ryhmää, joka työllistää tuhansia työntekijöitä. Hänen isänsä on edesmennyt.

Lue myös:

    Uusimmat