Kultaranne Kai Nurminen hyppäsi opettajan penkiltä takaisin jääkiekon pariin – heittää tärkeän viestin nykypelaajille: ”Ettei vaan hakata korttia kaikki matkat niin kuin me aikoinaan”

2:07img
Kai Nurminen puhuu C Moren haastattelussa nykypelaajien laukauksista.
Julkaistu 07.01.2022 06:01
Toimittajan kuva

Marko Leppänen

marko.leppanen@mtv.fi

@MarkoLeppnen

Takavuosien maalitykki Kai Nurminen auttaa nykyisiä ja entisiä SM-liigapelaajia Liiga Alumnin toiminnanjohtajana. Hän näki jo NHL-aikoinaan, miten vanhoja legendoja hyödynnetään.

LUE MYÖS: Näillä käsillä tehtiin kovaa jälkeä kiekkokaukaloissa – "Kultaranne" antoi rehellisen arvion nykypelaajien vedoista

Kai Nurmisen kasvoilla on tuttu virnistys, vaikka aamu on ollut keskimääristä raskaampi. Ajomatka Naantalista SM-liigan toimistolle Helsingin keskustasta venyi pitkäksi lumipyryn takia.

– Joskus matka menee hujauksessa puhelimessa, mutta ei tämä aina herkkua ole, Nurminen heittää.

Liiga Alumnin toiminnanjohtaja heittää aamutervehdyksen lomassa pienet kehut yhdistyksen perustajiin kuuluvan Matti Porvarin uudelle hiustyylille.

Vanha ammattikiekkoilija selvästi nauttii, kun hän saa taas elantonsa vuosien jälkeen rakastamansa lajin parissa. Nurminen on tehnyt jo pitkään luottamustehtäviä Liiga Alumnissa, ja elokuusta lähtien hän on työskennellyt toiminnanjohtajan tittelillä.

– Ennen tunsin hyvin länsirannikon väen, mutta nyt on ollut kiva tutustua paremmin muidenkin SM liigapaikkakuntien porukoihin. Lätkäihmisten kanssa on helppo puhua, kun kaiken ei tarvitse olla niin kauhean virallista, Nurminen kehuu.

Juttu jatkuu kuvan alla

Kai Nurminen

Kai Nurminen tekee välillä töitä etänä Naantalista käsin, mutta oma varsinainen työpaikka löytyy SM-liigan toimistosta. 

Mallia Pohjois-Amerikasta

Jääkiekkoilu on ollut monessa asiassa edelläkävijä suomalaisessa urheilussa, niin alumnitoiminnassakin. Liiga Alumni sai alkunsa vuonna 2007 ensimmäisenä urheilun alumnijärjestönä.

Alumnin tarkoituksena on nostaa lopettaneiden pelaajien arvostusta ja parantaa hyvinvointia. Hyväntekeväisyys on tärkeässä osassa toimintaa. Liiga Alumniin kiinteästi yhteydessä oleva Alumnin Tukisäätiö pyrkii tukemaan lasten ja nuorten kiekkoharrastusta.

Alumnitoiminta on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, jossa vanhojen starojen nostaminen esille on oma taiteenlajinsa. Nurminen sai siitä kosketuksen neljä vuotta sitten matkalla Chicagoon, jossa hän kävi tutustumassa Blackhawksin alumniin.

– Kun seuraan tuli uusi omistaja, Chicagon väki kävi suunnilleen Stan Mikitan ovella kyselemässä, että miten hän voisi olla esillä. Mikita ja muut legendat halutaan luomaan hyvää fiilistä seuran ympärille.

Nurminen sai kokea itsekin NHL-kulttuuria aitiopaikalta Los Angeles Kingisssä 1996–97 ja Minnesota Wildissa 2000–01. Minnesota on Kaliforniaa kovempaa kiekkoseutua, mutta lajikulttuuria löytyi Los Angelesin lämmössäkin.

Wayne Gretzky nostatti kovan kiekkobuumin Kaliforniassa ja houkutteli hallin aitiopaikoille kaupungin kermaa Hollywood-tähdistä lähtien. Gretzky ehti lähteä St. Louisiin juuri ennen Nurmisen tuloa.

– Historian vaaliminen on päivittäistä. Kyllä jostain Dave Taylorista ja Marcel Dionnesta oli juttua koko ajan. Asioiden eteen nähtiin vaivaa.

Asioiden eteenpäinviemistä auttaa NHL:ssä se, että alumnin yli kymmenen työntekijän lisäksi seuroissa on omat alumnivastaavansa.

Juttu jatkuu kuvan alla

1.03819322

Kai Nurminen (vas. ) pelasi Rauman Liiga Alumni All Stars -tapahtumassa Marko Jantusen kanssa vuonna 2018.   

Opiskelua vaikka pelimatkoilla

Nurminen työskenteli vuonna 2008 loppuneen SM-liigauran jälkeen liikenneopettajana. Hänen opastuksessaan ihmiset oppivat ajamaan monenlaisia kulkuneuvoja henkilöautosta kuorma-autoon.

– Se oli sinänsä kivaa hommaa opettaa motivoituneita 18-vuotiaita.

Nurmista kiinnosti lopettamisen jälkeen eri tehtävät jääkiekkoseuroissa, mutta viikonloppupainotteisuus ei houkutellut. Sen takia liikenneopettajan koulutus oli hyvä olla takataskussa.

Samalla tavalla Liiga Alumni kannustaa nykyisiäkin aktiivipelaajia opiskelemaan edes vähän uran aikana. Alumni oli organisoimassa liiketalouden opinto-ohjelman yhdessä Haaga-Helian kanssa. Pelaajia on mukana eri Euroopan sarjoista KHL:ää myöten.

– Opiskelu voi vähentää niitä harmeja uran jälkeen, Nurminen muistuttaa.

– Katsoin juuri SM-liigajoukkueiden bussimatkoja kauden aikana. Siellä istutaan pitkiä pätkiä, ja nykyajan tablettitietokoneet ovat aika hyviä. Ettei vaan hakata korttia kaikki matkat niin kuin me aikoinaan.

Alumnin pitkäaikainen nokkamies Porvari muistuttaa, että Alumnille on tärkeää tuoda itseään tutuksi pelaajien keskuudessa jo peliuran aikana. Se auttaa heitä sitoutumaan toimintaan uran jälkeen.

– Se on vähän kuin alkoholismissakin. Pitää toimia ennen kuin on liian myöhäistä.

Korona kurittanut päätapahtumaa

SM-liigaotteluiden Alumni-tähtien jakaminen ja Alumnin syksyinen All Stars -tapahtuma on ollut tärkeä imagotekijä ja tulonlähde. Paikalla on ollut vuosien varrella Suomen eturivin pelaajia Veli-Pekka Ketolasta Teemu Selänteeseen. Ensimmäinen järjestettiin vuonna 2017 Oulussa, minkä jälkeen kiekkotähdet ovat kokoontuneet Raumalla ja Lahdessa. 

Kuopioon suunniteltu tapahtuma on jouduttu nyt peruuttamaan koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten takia kaksi kertaa. Syksyllä 2022 on tarkoitus kokoontua Turkuun kunnioittamaan samalla TPS:n satavuotista taivalta.

Nurmisen mukaan Kuopiota ei ole unohdettu, vaan tarkoituksena on pelata KalPan kotimaisemissa seuraavana vuotena. Jo Kapasten suvusta saisi yhden joukkueen kasaan.

– Kyllä, jos vaikka saisimme Hanneksen viilettämään vielä jäälle.

Ison tapahtuminen järjestäminen on saanut Nurmisenkin arvostamaan puuhaihmisiä, jotka saavat asioita aikaan lajin parissa.

– Ei sitä pelaajana osannut ajatella, että mitä kaikkea tarvitaan, että asiat saadaan valmiiksi. Sitä vaan meni paikalle ja pelasi.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga