Kulttuuriala tyrmistyi miljoonien leikkauksesta: "Koronasta kärsinyt ala tarvitsee tukea, ei uusia leikkauksia"

Kulttuuriväen ahdinko helpottumassa hiljalleen 8:30
Viiden jälkeen -ohjelmassa kerrottiin loppukesästä, kuinka kulttuuriväen korona-ahdinko on helpottumassa. Nyt tulleet uutiset leikkauksista osuvat sikäli kivuliaaseen aikaan.

Kulttuurialalla otettiin tyrmistyksellä vastaan hallituksen kulttuuri- ja taidealan leikkausuutiset.

Taiteen ja kulttuurin valtionrahoitusta leikataan ensi vuonna yli 18 miljoonalla eurolla.

Kulttuuriala vetoaakin nyt eduskuntaan vedottiin leikkurin pysäyttämiseksi.

– Kulttuuritarjonta maassa heikkenee. Vielä voi eduskunta päättää toisin, kommentoi Twitterissä kirjailija ja vihreiden entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen, joka on kulttuurin ja taiteen edunvalvojan Kulta ry:n pääsihteeri. 

Koronapandemiassa pahasti kärsinyttä kulttuurialaa ei pidetä sopivana leikkausten kohteena.

– Yli 18 miljoonan leikkausten työllisyysvaikutukset tulevat olemaan merkittäviä. Koronasta kärsinyt ala tarvitsee tukea, ei uusia leikkauksia. Eduskunta, teillä on vielä mahdollisuus pelastaa tilanne, kirjoittaa Twitterissä taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry:n toiminnanjohtaja Nea Leo.

Alan leikkauskohdista kirjastoalalla kritiikkiä herättää vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen ja kulttuurilehtien tilaustuen lopettaminen kokonaan.

– Kyseessä on noin miljoonan euron kokonaisuus valtion budjetissa, sanoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen piti tiistaina aamupäivälle erillisen tapaamisen kulttuuri- ja taidealalle leikkauksesta.

– Tietysti tunnelma oli hyvin surullinen ja pettynyt, ministeri kuvaili toimittajille.

Kulttuuriväen ahdinko helpottumassa hiljalleen 8:30
Uutisaamun vieraana kulttuurialan tilanteesta koronan keskellä kommentoivat dokumentielokuvaohjaaja Virpi Suutari ja Espoon kaupunginteatterin teatterijohtaja Erik Söderblom.

Lue myös:

    Uusimmat