Kulttuurialaa uhkaavat 14 miljoonan euron leikkaukset – Music Finlandin pomo: "Kuulostaa todella huonolta"

4:43imgMTV Uutiset Live vieraili musiikkialan tulevaisuutta luotaavassa päättäjäpaneelissa, josta aisti lähestyvät vaalit.
Julkaistu 12.08.2022 20:39
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Menetetyt rahapelituotot ja muut leikkaukset ovat tekemässä suuren loven koronarajoitusten kurjistamalle kulttuurialalle. Musiikkialalla kauhistellaan eläkeuudistusta ja harmitellaan koronarajoitusten aiheuttamaa estraditekniikan osaajien karkaamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää kovia säästöjä kulttuurialalle valtion ensi vuoden talousarvioon. Taiteen ja kulttuurin määrärahoihin ehdotetaan 599 miljoonaa euroa, joka on noin 14 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Vähenemisestä 4,6 miljoonaa euroa aiheutuu rahapelitoiminnan tuoton ja kompensaatiorahoituksen vähenemisestä.

Musiikkialaa edustavan Music Finlandin toimitusjohtaja Kaisa Rönkkö pitää säästösuunnitelmia valitettavina.

– Kuulostaa todella huonolta. Tällä hetkellä meillä on kuitenkin hyvä yhteistyö. Meillä on mielestäni hyvät kanavat päättäjiin, ja pystymme tällä hetkellä pääsemään valmisteluun mukaan paremmin kuin ennen koronaa. Ei meidän auta kuin viedä eteenpäin kulttuurin kansantaloudellisia ja muita tärkeitä arvoja.

Rönkkö toivoo, että suomalaiset kulttuurinkuluttajat heräisivät alan miljoonaleikkauksiin.

– Meidän täytyy pystyä luomaan suomalaiseen yhteiskuntaan sellainen ilmapiiri ja asenteet, missä kansa hyökkää kaduille siinä vaiheessa kun kulttuurilta leikataan tai kulttuuripaikat suljetaan. Meidän on tehtävä ruohonjuuritasolla paljon töitä, että tulevaisuudessa tulee investoreita, päättäjiä, yleisöä ja kansalaisia pitämään kulttuurin puolia.

Isot leikkaukset – Marin ei halunnut haastatteluun, kulttuuriministeri muualla

Music Finlandin Kaisa Rönkkö veti perjantaina musiikkialan tulevaisuutta luotaavaa keskustelupaneelia Helsingin Suvilahdessa Flow-festivaalin yhteydessä.

Paneelissa kuuden musiikkialan järjestön kysymyksiin olivat vastaamassa suurimpien puolueiden edustajat, kuten pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin. Marin ei kuitenkaan antanut tiedotusvälineille haastatteluja, eli MTV Uutiset ei päässyt kysymään pääministeriltä tarkentavia kysymyksiä 14 miljoonan euron leikkauksista. Myöskään alan vastuuministeri Petri Honkonen (kesk.) ei ollut paikalla.

Poliitikkojen puheenvuoroista oli aistittavissa lähestyvät vaalit, havainnoi Rönkkö.

– Lauseet olivat hienoja ja innostavia, mutta meidän pitää nähdä, että ne tuodaan oikeasti konkretiaan. Toisaalta sieltä tuli hyviä aloitteita, jotka ovat työn alla. Esimerkiksi kansanedustaja Eeva Kalli (kesk.) mainitsi kasvusopimuksen, joka on pysyvä dialogi valtiovallan ja kulttuurikentän välillä. Sen laajentaminen musiikkialalle on erittäin hyvä.

Lue myös: Yrittäjien eläkeuudistusta vastustavassa adressissa jo 65 000 nimeä – hyvinvointiyrittäjä: "Yel-maksuni nousevat jopa 200 euroa kuukaudessa"

Yrittäjien eläkeuudistus mietityttää musiikkialan pieniä toimijoita. Uhkakuvana pidetään yel-maksujen nousua.

– Tällaisessa muodossaan uudistus tuhoaa musiikkialan monimuotoisuuden. Alamme koostuu hyvin pienistä toimijoista. Jopa näin isot tapahtumat, kuten Flow, työllistävät paljon pieniä yrityksiä alihankintaketjuissa. Toivotaan, että sen kanssa päästään parempaan tulokseen.

Tiukat koronarajoitukset johtivat musiikkialalla osaajapulaan, kun osaajat lähtivät jatkuvien sulkujen vuoksi muille aloille.

– On mahdotonta sanoa alanvaihtajien määrää, mutta ongelmana on osaamispääoman katoaminen. Esimerkiksi tällä hetkellä musiikkialalta on lähtenyt estraditekniikasta hyviä osaajia pois, suree Rönkkö.

Katso musiikkialan kuulumisista enemmän videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri