Kuluta vähemmän energiaa ja säästä rahaa – tämä merkintä on hyvä tuntea

1:48img
KATSO MYÖS: Mitä kuluttaja voi tehdä energian hinnan noustessa? Nappaa arkeen vinkit, joilla pienennät sähkölaskua.
Julkaistu 10.09.2022 07:15

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Energiavirasto kertoo, miten tunnistat energiatehokkaan sähkölaitteen.

Lämmitys ja lämmin vesi ovat toki tyypillisesti niitä kotitalouksien pahimpia sähkösyöppöjä, mutta Energiaviraston mukaan kotitalouksien energiankulutuksesta sähkölaitteisiin, valaistukseen sekä ruoanlaittoon kuluu niihinkin 12 prosenttia. Nousevan sähkön hinnan vuoksi onkin entistä kannattavampaa valita paremman energialuokan laite, mikäli suunnittelee uuden kodinkoneen hankintaa.

Lue myös: Tämän vuoksi sähkömarkkinat ovat kriisissä

Esimerkiksi jääkaapeista, astian- ja pyykinpesukoneista, televisioista, näytöistä ja lampuista löytyvä energiamerkintä auttaa valitsemaan mahdollisimman vähän sähköä kuluttavan laitteen. Merkintä kertoo energiatehokkuudesta A–G-luokituksella. A-luokan tuotteet ovat laitteista energiatehokkaimpia, kun taas G-luokan tuotteet ovat tehottomimmasta päästä.

Esimerkiksi kuivausrummuissa käytetään myös luokkia A+, A++ sekä A+++, joista kolmen plus-merkinnän laitteet ovat kaikista energiatehokkaimpia.

energiatehokkuus1

Tästä kuvasta löydät yleisimpien kodinkoneiden energialuokkia.

Lue myös: K-kauppias Harri veti töpselit irti juomakaapeista – keksi myös toisen ovelan sähkönsäästökikan: "Kukaan ei huomaa..."

Kuinka paljon voi säästää valitsemalla energiatehokkaimman tuotteen?

Uutta kodinkonetta valittaessa mielessä pyörii luonnollisesti kysymys siitä, kuinka paljon oikeasti voi säästää valitsemalla laitteen energiatehokkaimmasta luokasta.

– Energiamerkinnän avulla kuluttajat voivat helposti valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästävät rahaa laitteen elinkaaren aikana, kertoo johtava asiantuntija Juha Toivanen  Energiavirastosta tiedotteessa.

Esimerkiksi valitsemalla C-luokan jääkaappipakastimen F-luokan laitteen sijaan, voi säästää 137 kilowattituntia ja 55 euroa vuodessa. Valitsemalla A+++ -luokan kuivausrummun B-luokan sijaan voi sen sijaan säästää vuodessa 380 kilowattituntia, mikä säästää jo 152 euroa vuodessa. Toivanen täsmentää, että esimerkit on laskettu sähkön hinnalla 40 snt/kWh.

Energiavirastosta korostetaankin, että laitteen hankintahinnan ohella kannattaa ehdottomasti huomioida myös sen energiakustannukset, sillä paremman energialuokan laite tulee kuitenkin usein halvemmaksi laitteen elinkaaren aikana. Energiankulutusta on myös helppo vertailla: energiamerkinnöissä laitteiden laskennallinen energiankulutus on kerrottu joko vuoden tai vaikkapa sadan pesun aikana.

Lue myös: Tämä kikka jokaisen ilmalämpöpumpun käyttäjän kannattaa opetella – voi säästää paljon rahaa tulevana talvena

Mikä on paras keino säästää energiaa?

Korkeat sähkön hinnat ovat saaneet monet pohtimaan erilaisia keinoja siihen, kuinka sähkölaskua saisi hilattua pienemmäksi. Energiaviraston mukaan tehokkaimpia keinoja energiansäästöön ovat esimerkiksi lämmityksen säätäminen alemmas etenkin sellaisissa tiloissa, joissa ei juuri oleskella, sekä lyhyemmät suihkussa vietetyt ajat. Artikkelin alusta löytyvältä videolta saat lisää vinkkejä sähkölaskun pienentämiseksi!

Kodinkoneiden energiatehokkuuden lisäksi tärkeää on, miten laitetta käytetään. Laitetta ei esimerkiksi tule pitää turhaan päällä. Hyödynnä myös laitteen eko-ohjelmaa ja pese vain täysiä koneellisia. Jos laitteessa on ajastin, voit ajastaa sen käymään halvemmilla sähkötunneilla. Jos kuitenkin käytät yösähköä, huomioi tämä vakuutusyhtiön varoitus.

Lue myös: Jopa tuhansien eurojen säästöt! Sähkönkulutus voi puolittua yksinkertaisella keinolla: "Mitä isompi omakotitalo on..."

Lue myös: Pesetkö sinäkin uunisi liian harvoin? Voi näkyä ikävästi sähkölaskussa – nappaa tästä kodin parhaat siivouskikat

Lue myös: Pienennä saunomisen sähkökustannuksia – tämä tapa tulee kalliiksi: "Lisää kulutusta merkittävästi"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Kannattaako valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

1:02img

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Lähde: Energiavirasto

Tuoreimmat aiheesta

Kodinkoneet