Euroopan sähkömarkkinat ovat nyt täydessä kriisissä – tästä se johtuu

Sähkön hintaa nostaa tällä hetkellä etenkin maakaasun korkea hinta Euroopassa.

Euroopanlaajuiset sähkömarkkinat ovat ajautuneet kriisiin Venäjän hyökkäyssodan seurauksena.

Siksi hallitus julkisti tänään ehdot hätärahoitukselle, jota voidaan myöntää vaikeuksiin ajautuneille sähkön tuotantoyhtiöille, kuten Fortumille.

Sähkömarkkinoiden kriisi johtuu tällä hetkellä ennen kaikkea maakaasupulasta Euroopassa.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kaasuntulo Venäjältä väheni pakotteiden ja vastapakotteiden vuoksi, mikä nosti maakaasun hintoja.

Kaasun hinta vaikuttaa sähkön hintaan, koska Keski-Euroopassa sähköä tuotetaan yhä maakaasulla, toisin kuin Suomessa.

Sähkön tukkumarkkinat ovat euroopanlaajuiset, ja hinta muodostuu kalleimman tuotantotavan, eli tällä hetkellä käytännössä maakaasun tuotannon perusteella.

Vaikka Suomessa ei käytetä kaasua sähkön tuotantoon, sähköstä maksetaan silti euroopanlaajuisilla markkinoilla muodostunutta hintaa.

Johdannaismarkkinoilla myydään sähköä etukäteen

Sähkön tukkumarkkinoiden lisäksi kauppaa käydään johdannaismarkkinoilla.

Sähkön johdannaismarkkinoilla sähkön tuottajat, kuten Fortum, myyvät sähköä etukäteen esimerkiksi sähkönmyyjille tai paljon sähköä kuluttaville teollisuusyrityksille. Siten molemmat osapuolet voivat suojautua sähkön hinnan vaihteluilta. 

Sähköpörssi ja euroopanlaajuinen EMIR-sääntely edellyttävät, että sähköyhtiö tallettaa sähköpörssin tilille vakuuksina sähkön johdannaissopimuksen myyntihinnan ja tämän hetkisen markkinahinnan erotuksen siltä varalta, että tuotantoyhtiö ei saisikaan toimitettua lupaamaansa sähköä. Vakuudet palautetaan, jos sähkö toimitetaan sovitusti. 

Viime keväänä sähköä myytiin johdannaismarkkinoilla noin kuudella sentillä kilowattituntia kohden. Tällä hetkellä sähkön johdannnaissopimusten hinnat ovat noin 18 senttiä kilowattituntia kohden.

Erotus on suurempi kuin aiemmin on ollut, ja siksi tuotantoyhtiöt ovat vaikeuksissa.

Jos esimerkiksi Fortum möi viime huhtikuussa sähköä ensi vuodelle kuudella sentillä kilowattituntia kohden, se joutuisi tällä hetkellä tallettamaan vakuusmaksuna sähköpörssin tilille noin 12 senttiä kilowattituntia kohden.

Koska tuotantomäärät ovat suuria, vakuusmaksut ovat Fortumin mukaan nousseet miljardeihin.

 

Jos johdannaismarkkinoilla sähköä myynyt yhtiö ei saa talletettua riittäviä vakuusmaksuja tilille, se voi pahimmillaan ajautua konkurssiin.

Siksi hallitus on valmis lainaamaan sähkön tuotantoyhtiöille rahaa vakuusmaksuihin. Lisäksi Suomi ajaa EU:ssa sähkön tuotantoyhtiöiden vakuusvaatimusten lieventämistä.

Lue myös:

    Uusimmat