Kuluttaja-asiamies kieltää sähköyhtiötä muuttamasta sähkösopimuksen tyyppiä

2:12imgMääräaikaisten sähkösopimusten suosio kasvaa jälleen.
Julkaistu 16.08.2023 12:20
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Kuluttaja-asiamies on kieltänyt sähköyhtiö GNP Energy Finland Oy:tä 80 000 euron sakon uhalla muuttamasta kuluttajien sähkösopimustyyppejä, Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedottaa.

Kielto koskee kiinteähintaisten toistaiseksi voimassa olevien sopimusten muuttamista suoraan pörssisähköä seuraaviksi sopimuksiksi. 

GNP Energy on kesäkuussa 2023 muuttanut nimensä Hehku Energia Oy:ksi. GNP Energylle siirtyi noin 40 000 asiakasta konkurssiin menneeltä Lumo Energialta.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tuli syksyllä 2022 lukuisia kuluttajayhteydenottoja GNP Energyn tekemistä hinnankorotuksista ja muista muutoksista toistaiseksi voimassa olevissa sähkönmyyntisopimuksissa. 

GNP Energy ilmoitti osalle asiakkaista, että toistaiseksi voimassa olevat kiinteähintaiset sopimukset muutetaan sähköpörssin hintaa suoraan seuraaviksi FLEX-sopimuksiksi. Sopimusmuutosta perusteltiin sähkön markkinahinnan ja sähkönhankintakustannusten huomattavalla nousulla.

Lue myös: Määräaikaisista sähkösopimuksista haetaan turvaa talven varalle

4:09img130 000 kotitaloutta kiinni kallissa sähkösopimuksissa. Juttu on helmikuulta.

GNP Energy oli tehnyt myös vuonna 2018 vastaavanlaisia muutoksia sopimuksiin. 

– Kuluttaja-asiamiehen puututtua asiaan GNP Energy antoi sitoumuksen, jonka mukaan se ei tule yksipuolisella ilmoituksella muuttamaan kuluttajien kiinteähintaisia sähkönmyyntisopimuksia pörssisähkösopimuksiksi, tiedotteessa todetaan.

GNP Energy ei kuitenkaan syksyllä 2022 noudattanut antamaansa sitoumusta. 

– Yhtiö perusteli tätä sillä, että poikkeuksellinen markkinatilanne vaati toimenpiteitä, jotta liiketoiminta voitiin varmistaa ja sähköntoimitus asiakkaille turvata, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kirjoittaa.

– Yhtiön mukaan se toimi nimenomaan kuluttajien etujen mukaisesti, kun se siirsi sopimuksia pörssisähkön piiriin sen sijaan, että toistaiseksi voimassa olevien kiinteähintaisten sopimusten hintaa olisi korotettu moninkertaiseksi. 

Yhtiö viittasi siihen, että kuluttajat olivat myöhemmin hyötyneet pörssisähkön hinnan alentumisesta ja se myös katsoi, että sillä oli ollut sähkömarkkinalain tarkoittama erityinen syy sopimusmuutokselleen.

Kuluttaja-asiamies sen sijaan katsoi, ettei lain säännöksiä voida tarkastella pelkästään sen valossa, millainen hintatilanne sähkömarkkinoilla kulloinkin vallitsee.

Lue myös: Fortumin ei innostu vaatimuksesta kohtuullistaa sähkösopimusten hintoja – "Teemme pitkäaikaisia sitovia sopimuksia"

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö