Kuluttaja-lehti testasi 12 erilaista salasanaohjelmaa. Hännille sekä maksullisten että ilmaisten ohjelmien kategoriassa jäi suomalaisen F-Securen versiot. Parhaimmat pisteet saivat Lastpass sekä Dashlane.
VIDEO: Salasanavuodot, identiteettivarkaudet ja kyberuhat ovat jo arkea, katso keskustelua yltä!
Nykyisin digitaalisessa maailmassa on kymmeniä palveluja, jotka kaikki vaativat salasanaa. Saman salasanan käyttäminen onkin yksi merkittävimpiä tietoturvariskejä, ja siksi esimerkiksi erilaisten salasananhallintaohjelmien käyttöä suositellaan.
Muun muassa F-Securen tietoturva-asiantuntija ja "tietoturvaguru" Mikko Hyppönen on kertonut käyttävänsä juuri tällaisia ohjelmia.
Mutta mikä ohjelma valita useista eri vaihtoehdoista?
Kuluttaja testasi ilmaiset ja maksulliset versiot
Kuluttaja-lehti laittoi testiin 12 salasananhallintaohjelmaa, joiden hinnat vaihtelevat 9–40 euron välillä. Monista ohjelmista oli saatavilla myös ilmaisversio, mutta niissä ei usein ollut kaikkia käyttöä helpottavia ominaisuuksia.
Salasanojen hallintaohjelmien avulla käyttäjät voivat ylläpitää erilaisia ohjelmien tai verkkosivujen tarvitsemia salasanoja. Käyttäjän ei tarvitse muistaa kuin yksi pääsalasana, jonka jälkeen ohjelma muistaa loput salasanat.
Kuluttaja arvioi testissään erityisesti salasanaohjelmien käyttöönoton helppoutta, käytettävyyttä ja eri ominaisuuksia.
Lehden arvion mukaan ohjelmien välillä on valtavia eroja käyttöönoton helppoudessa. Vaikka lähes kaikki ohjelmat on helppo asentaa tietokoneelle, puhelimella ja tabletilla operaatio on huomattavasti hankalampi.
F-Securelle heikot pisteet käyttöönotosta
Suomalainen F-Secure sai käyttöönoton helppoudesta testin huonoimmat arvosanat. Ostaminen ja asennus sujuvat näppärästi, mutta esimerkiksi aiemmin käytössä olleita salasanoja ei saa tuotua salasanaohjelmaan yhtä helposti kuin testin parhailla ohjelmilla.
Parhaat ohjelmat asentavat myös tarvittavat selainten lisäosat automaattisesti ja ottavat selainten omat salasanaominaisuudet pois käytöstä.
Käyttöönotosta suoriutuivat parhaiten Lastpass ja Dashlane.
Käytettävyydessa pärjäsivät erinomaisesti kaksi ohjelmaa
Käytettävyydessä voittajaksi pärjäsivät myös Lastpass ja Dashlane, jotka saivat ainoina vertailluista ohjelmista erinomaiset arvosanat.
F-Securella oli merkittäviä puutteita päivittäisen käytön kannalta, esimerkiksi ongelmia oli automaattisessa täytössä, ja lisäksi ohjelma havaitsee huonosti tilanteita, joissa käyttäjä on perustamassa verkkosivuilla uutta käyttäjätiliä tai luomassa uutta salasanaa.
Kuluttajan testivoittajaksi pärjäsikin Lastpass Premium -salasananhallintaohjelma, joka kustantaa 22 euroa. Toiseksi ylsi Dashlane Premium [40 euroa] ja kolmanneksi Keeper Individual [30 euroa].
Maksuttomista ohjelmista paras oli Lastpass Free sekä Dashlane Free. F-Secure Key (Premium), joka kustantaa 30 euroa, sekä yrityksen ilmainen versio olivat molempien vertailujen huonoimmat.
Lähde: Kuluttaja