Ääniarkuus on yleinen ongelma koirilla Suomessa. Arkuus ja pelokkuus voivat jopa lyhentää koiran elinikää.
Eläinten käyttäytymistieteen dosentti Katriina Tiira kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomessa tehtyjen tutkimusten mukaan ääniarkuus on yksi koirien tyypillisimmistä käytösongelmista.
Ääniarkuutta voivat aiheuttaa mitkä tahasa kovat äänet: ilotulitus, ukkonen tai jopa mikroaaltouunin ääni.
Katso yllä olevalta videolta, voiko koiran kouluttamisella ohittaa perinnöllisen altistuksen käytösongelmille. Koko Huomenta Suomen keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.
Lue myös: Echo-koira hyppäsi jääkaapin päältä apuun, kun omistaja sai kohtauksen
Ihmispelkoisilla koirilla on lyhyempi elinikä
Katriina Tiiran mukaan koirilla pelokkuus on ylipäätään iso ongelma.
– Kaikki nämä ovat todella voimakkaita negatiivisia tekijöitä koiran hyvinvoinnille, Tiira toteaa.
Tiira kuvailee pelkoa ja arkuutta ikään kuin pitkäaikaiseksi stressitilaksi. Jos koira pelkää esimerkiksi vieraita ihmisiä, tässä yhteiskunnassa heitä joutuu aika paljon kohtaamaan, Tiira sanoo.
– Se on oikeasti koiran terveydelle haitallista. Ollaan havaittu jopa, että ihmispelkoisilla koirilla on lyhyempi elinikä.
Arkuus ja pelkääminen näkyvät Tiiran mukaan koiran käytöksessä väistämisenä ja välillä aggressiona.
Koirasta näkee Tiiran mukaan jo viiden kuukauden iässä, jos koira on äärimmäisen pelokas ja pelkää esimerkiksi juuri vieraita ihmisiä, uusia tilanteita ja ulos lähtemistä.
– Silloin täytyy lähteä hakemaan apua, se harvemmin muuttuu siitä. Ehkä jotain voi koiran kanssa tehdä, mutta ilman mitään apua tällaiset pelokkuudet vain pahenevat, Tiira toteaa.
Lue myös: Koiria koko ikänsä pelännyt Jenni kertoo, mitä hän ei halua koiranomistajalta kuulla: "Sehän saa minut vielä enemmän kauhun valtaan"
Keltainen nauha remmissä kertoo tärkeän tiedon koirasta: "Älä pysähdy tuijottelemaan"
Katso myös: Mistä apu koirien terveys- ja luonneongelmiin?
9:14Vieraana Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio ja eläinten käyttäytymistieteen dosentti Katriina Tiira.