Kumpi kantaa vastuun vesivahingosta: asukas vai taloyhtiö? Näin ehkäiset vesivahinkoja itse

Suurin osa taloyhtiöiden home- ja kosteusongelmista saa alkunsa kylpyhuoneesta. Kun vahinko iskee, kysymys vastuusta nousee usein tapetille. Osakkaalla ja taloyhtiöllä on molemmilla omat vastuunsa märkätilojen kunnossapidossa.

Taloyhtiön vastuulla ovat talotekniikasta, putkistoista sekä talon rakenteista johtuvat vesivahingot. Yhtiön tulee huolehtia myös osakehuoneistojen perusjärjestelmien kunnossapidosta. Näitä ovat esimerkiksi lämmitys-, vesi- viemäri ja sähköjärjestelmät.

Osakas on sen sijaan vastuussa itse aiheuttamistaan vesivahingoista. Näiden lisäksi osakas vastaa märkätilojen pinnoitteiden sekä kalusteiden kunnossapidosta.

Tärkeää kuitenkin on, että vaikka vian korjaaminen ei olisi omalla vastuulla, siitä tulee ilmoittaa huoltoyhtiölle. Myös rakenteellisista vioista sekä kosteusvaurioepäilyistä tulisi raportoida.

Osakas voi pienentää vahinkojen riskiä omilla käyttötottumuksillaan, muistuttaa vakuutusyhtiö LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

– Yksi yleisimmistä vuotovahinkojen aiheuttajista on pyykinpesukone. Pesukoneen käyttäjällä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa vahinkojen syntymiseen pitämällä koneen letkuista huolta sekä noudattamalla huolellisesti koneen käyttö- ja puhdistusohjeita, hän kertoo tiedotteessa.

Korpelaisen mukaan toisinaan tulee esimerkiksi vastaan vahinkoja, joiden syy on ollut se, että nukkasihti on laitettu huolimattomasti paikalleen puhdistamisen jälkeen.

Näin ehkäiset vesivahinkoja

– Varmista pesukoneen liitäntä. Muista myös tarkistaa tulo- ja poistoletkujen kunto säännöllisesti. Letku tulisi vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein.

– Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti, jotta voit välttyä viemäritukoksilta. Jos mahdollinen tukos ei aukea viemärinavausaineella, ole yhteydessä taloyhtiöön.

– Tarkasta säännöllisesti, vuotavatko vesikalusteesi. Jos havaitset vuotoja perustasoissa hanoissa ja wc-istuimessa, ilmoita asiasta huoltoyhtiölle.

– Tarkkaile muovimattojen ja -tapettien, laattojen ja silikonisaumojen kuntoa. Jos niissä näkyy muutoksia, se voi olla vihje pinnan alla kytevistä kosteusvaurioista.

– Älä jää suihkuun pidemmäksi ajaksi kuin on aidosti tarvetta, jotta kylpyhuone saa aikaa kuivua.

– Kuivaa kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat käytön jälkeen lastalla. Pidä myös venttiilit auki. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa, jotta ilma pääsee huonetilaan ja sieltä pois.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat