Tiedätkö, mitkä hommat ovat oikeasti taloyhtiön vastuulla? Nämä osakkaalle kuuluvat kustannukset ihmetyttävät eniten: "Hämmentää monia"

Moni kerrostaloasunnon omistava joutuu joskus miettimään, millaiset hommat ovatkaan omalla ja mitkä taloyhtiön vastuulla.

Monelle osakkaalle voi olla epäselvää se, mikä kerrostaloasunnon huoltotoimenpiteistä kuuluu omalle vastuulle ja mitä ovat taloyhtiön vastuut. Työssään näihin kysymyksiin törmäävä rakennusyhtiö JM Suomen juristi Kaisu Terkki paljastaa, että etenkin eräs kustannuskysymys aiheuttaa usein hämmennystä.

– Eniten ihmetystä herättää kylpyhuoneen laattojen alla olevan vedeneristeen uusimisesta aiheutuvien kustannusten korvaaminen osakaslähtöisissä kylpyhuoneremonteissa, Terkki kertoo tiedotteessa.

Terkki selittää, että useimmissa yhtiöissä vedeneriste kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuulle ja uusiminen kustannuksineenkin kuuluu yhtiön vastuulle, mikäli vedeneriste syystä tai toisesta rikkoutuu.

Osakaslähtöisessä remontissa tilanne on kuitenkin toinen. Tuolloin vedeneristeen uusiminen ja sen kustannukset kuuluvat osakkaalle, jos vedeneriste on ehjä ja toimii asianmukaisesti.

– Tämä hämmentää monia.

Toimenpiteet, jotka kuuluvat yleisimmin osakkaalle: 

  • Huoneiston sisäpuolisten osien kunnossapito 
  • Peilikaapin korjaaminen
  • Sälekaihtimien huolto
  • Ikkunoiden ja ovien tiivisteet
  • Laatta- ja silikonisaumat
  • Kodin laitteiden rikkoutumisen aiheuttama pintamateriaalivahinko.

Toimenpiteet, jotka kuuluvat yleisimmin taloyhtiölle: 

  • Rakenteisiin tulevat viat
  • Eristeet ja perusjärjestelmäviat
  • Piha-alueen kunnossapito

Osakas vastaa huoneiston sisäpuolisten osien kunnossapidosta

Kenelle sitten kuuluvat esimerkiksi sälekaihtimien huolto tai ikkunoiden ja ovien tiivisteet? Entäpä laatta- ja silikonisaumat tai vaikkapa tiskikoneen rikkoutumisen aiheuttama pintamateriaalivahinko?

– Nämä kaikki edellä mainitut kuuluvat osakkaalle, ja välillä se pääsee yllättämään, Terkki toteaa.

Karkeasti jaoteltuna osakas vastaa Terkin mukaan huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta. Näihin lukeutuvat esimerkiksi seinä-, katto- ja lattiamateriaalit, keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet, valaisimet sekä kodinkoneet. 

Taloyhtiö puolestaan on vastuussa muun muassa rakenteista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi-, ilmanvaihto- ja viemärijärjestelmät. Lisäksi taloyhtiön vastuulla on piha-alueen kunnossapito – siis vaikkapa lumityöt.

– Mikäli yhtiössä ei ole määrätty kunnossapitovastuun jakautumisesta yhtiöjärjestyksessä, määräytyy vastuu asunto-osakeyhtiölain mukaisesti, juristi muistuttaa.

Entä kuka kantaa vastuun vesivahingoista? Siinä missä taloyhtiön vastuulla ovat talotekniikasta, putkistoista sekä talon rakenteista johtuvat vesivahingot, osakas vastaa itse aiheuttamistaan vesivahingoista. Lue, kuinka voit ehkäistä vesivahinkoja itse.

 "Mikä ennen oli epätavanomaista..."

Terkin mukaan kiinteistötekninen kehitys on vienyt kunnossapitovastuuta monilta osin osakkaalta taloyhtiölle.

– Kunnossapitovastuun jakautuminen yhtiön ja osakkaan kesken seuraa rakentamisen teknistä kehittymistä. Mikä ennen oli epätavanomaista, on seuraavassa hetkessä tavanomaista. Tällaisia ovat esimerkiksi parvekelasitukset, laajakaista ja kaukokylmä.

Terkki kertoo, että suurin yksittäinen kunnossapitovastuuta koskeva muutos viime vuosien aikana on ollut ilmanvaihdon suodatinten vaihdon ja pesualtaiden hajulukkojen puhdistuksen siirtyminen osakkaalta taloyhtiölle.

Soita tässä tapauksessa aina ammattilainen paikalle – ja muista nyrkkisääntö

Terkki muistuttaa tiedotteessa myös vioista, joita ei missään tapauksessa saa itse lähteä korjaamaan. On hyvä pitää mielessä, että tietyissä tilanteissa on aina soitettava ammattilainen paikalle.

 – Sellaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja putkityöt. Muutenkin nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että mikäli on epävarma, kannattaa ennemmin soittaa huoltoon kuin lähteä itse kokeilemaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2021.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Naulakon asennus meni huvittavalla tavalla pieleen 0:24
Sonja tarttui töissä toimeen ja asensi naulakon. Seuraavalla viikolla seinän takaa löytyi hupaisa yllätys!

Lähteet: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat