Mistä tietää, että on parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran ja paljastaa pitkän suhteensa salaisuuden

2:09img
Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran
Julkaistu 30.07.2022 19:02

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Varsinkin pitkiin parisuhteisiin mahtuu runsaasti ylä- ja alamäkiä. Mutta mistä tietää, ettei kannata enää yrittää? 

Pitkässä parisuhteessa saattaa yhtäkkiä havahtua siihen, että toisen pienetkin eleet alkavat ärsyttää. Jos parisuhde on jo pitkään tuntunut riippakiveltä, kannattaako sitä vielä korjata? Mistä siis tietää, koska pitää luovuttaa?

Lue myös: Kaikki puolisossa on alkanut ärsyttää – onko edessä nyt ero? Raati antaa neuvonsa: "Kuulostaa myös vähän siltä, että vika voisi olla sinussa..."

Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä uskoo tiettyjen merkkien kertovan, että on kenties aika päästää irti.

– Parisuhde on muuttunut enemmän ystävyydeksi, kaverilliseksi toveruudeksi, jossa kyllä on luottoa, muttei enää niitä syviä, rakkaudellisia tunteita. Niin, että haluaisi romanttisessa mielessä jakaa sitä toisen kanssa, Heikkilä kuvailee MTV Uutiset Livelle.

Jos kumppani on tullut vakavalla tavalla loukatuksi tai satutetuksi, tilannetta ei välttämättä enää voi korjata. Esimerkiksi väkivalta tai narsistin piirteet kumppanissa kertovat, että ero olisi parempi vaihtoehto.

– Silloin on hyvä itse arvioida ehkä ulkopuolisen kanssa, onko parempi erota, oli se sitten lasten, itsen, oman mielenterveyden tai perheen turvallisen arjen takia.

Katso myös: Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä: "On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" Juttu jatkuu videon alla.

2:34img

"Kannattaa pysähtyä näiden asioiden keskelle"

Usein ongelmat eivät ole näin äärimmäisiä. Toisaalta heikotkin signaalit suhteen huonosta tilasta kannattaa tunnistaa.

– Haluan korostaa, että kannattaa pysähtyä näiden asioiden keskelle muutenkin kuin vaikkapa vain syksyllä, Heikkilä sanoo.

Korona-aikana moni on jo kotona jumittaessaan onnistunut pysähtymään suhteensa todellisen tilan äärelle. Toisaalta kaikki eivät ole siihen pystyneet.

– Toivoisin, että joka arkipäivässä olisi parisuhteen tutkimista. Silloin on helpompi puuttua myös niihin kipeisiin asioihin, jotka monesti ovat vaiettuja, Heikkilä sanoo.

Heikkilällä itsellään on taustallaan yli 30 vuoden parisuhde. Hän pitää sen salaisuutena keskinäistä kunnioitusta ja luottamusta

– Ne ovat kaksi parisuhteen palikkaa ja peruspilaria, jotka meillä on ollut ihan alusta asti.

Lue myös: Aloitko saada tarpeeksesi parisuhteesta pandemian aikana? Terapeutti muistuttaa: "Ehdottomasti ennen eroa kannattaa..."

Lue myös: Selittelyä, vääristelyä ja ovelia väistöliikkeitä – tätä kaikkea henkinen väkivalta on

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Ero