Monien alojen työehtosopimuksissa on edelleen erilaisia eriskummallisia lisiä, joita työntekijöille maksetaan esimerkiksi työn vaativuuden tai vaarallisuuden mukaan.
Vuosien saatossa moni lisä on kadonnut työehtosopimuksista, mutta edelleen löytyy sellaisia lisiä, jotka voivat kuulostaa tietämättömän korvaan oudolta.
Merirosvolisä vaarallisilla vesillä
Merimiesten työehtosopimuksessa on ulkomaan kauppa-aluksilla työskenteleville merimiehille "merirosvolisä". Mikäli alus kulkee sodanvaara-alueella tai sodanvaaran kaltaiseksi määritetyllä alueella, maksetaan työntekijöille 100 prosentilla korotettua palkkaa sodanvaaralisänä.
Sodanvaaralisää ei jouduta maksamaan kovinkaan usein Suomen lipun alla seilaavien aluksien miehistöille, sillä merirosvoista tunnetuilla alueilla ei kulje usein suomalaisia aluksia.
– Ne ovat usein öljylaivoja tai sitten Kiinassa valmistettu laiva tulee läpi sieltä, sanoo Suomen Merimies-Unionin asiantuntija Carita Ojala.
Mastolisää korkeuksiin kiipeämisestä
Energiateollisuuden työntekijät ovat oikeutettuja mastolisään, kun he työskentelevät pylväiden ja mastojen korkeuksissa.
Mastolisä astu voimaan, kun työskentelykorkeus ylittää 25 metriä maanpinnalta. Mastolisä määräytyy neljän eri korkeusluokan mukaan. Yli 130 metrissä työskentelevälle maksetaan noin 7 euroa mastolisää.
Saunalisää väliin saunavuoron takia
Ahtaajien ja paperityöläisten työehtosopimuksessa on kohta, joka voi kuulostaa vanhanaikaiselta. Työntekijöille maksetaan nimittäin edelleen saunalisää.
Saunalisä maksetaan, jos työvuoro on lauantain kello kuuden ja sunnuntaiaamun kello kuuden välissä.
Saunalisällä on pitkät perinteet. Se johtaa juurensa aikaan, jolloin työvuoro päätettiin lauantaisaunaan. Kun sauna jäi töiden takia väliin, maksettiin työtekijälle saunalisä.
Paperiliiton työnehtosopimuksessa saunalisä on reilut 4 euroa.
Tämä lisä tunnetaan nykyään tutummin lauantailisänä, joka on monien alojen työehtosopimuksista tuttu.
Nosturilisää metrien mukaan
Torninosturinkuljettajia voisi kutsua eräänlaisiksi työmaiden kapellimestareiksi, sillä heidän kauttaan liikkuu monia raskaita elementtejä.
– Torninosturinkuljettaja on hyvin arvostettu ammatti työmailla. Varsinkin ammattitaitoisia kuljettajia katsotaan ylöspäin, kertoo Rakennusliiton työympäristöasiantuntija Tapio Jääskeläinen.
Torninosturinkuljettajan palkkaan tulee lisä, joka määräytyy nosturin korkeuden mukaan.
Paljonko nosturilisä on? Miten se määräytyy? Katso ylhäällä olevalta videolta!