Kertomuksia työelämässä koetuista epäkohdista tulvii työntekijöiden oikeuksia puolustavalle Instagram-sivustolle lähes päivittäin. Kokemukset muun muassa kiusaamisesta, työperäisestä hyväksikäytöstä ja työehtosopimusten puutteista kuvastavat työmaailman vaiettuja ja laaja-alaisia ongelmia.
Mieluummin työtön, kuin paskassa duunissa.
Lausahdus on @mieluummintyoton-nimisen Instagram-käyttäjän tunnusvirke. Käyttäjän tarkoituksena on herättää keskustelua työelämän epäkohdista.
Lähes 14 000 seuraajaa omaavalle tilille lähetetään harva se päivä kokemuksia työssä koetuista epäkohdista.
On tarinoita kiusaamisesta, simputuksesta, pimeästä työstä sekä nuoren ihmisen kokemattomuuden hyväksikäyttämisestä. Tarinat ovat kuvastaneet myös työehtosopimusten ongelmakohtia, kuten taukojen puutteita ja työn liiallista kuormittavuutta.
Tilillä ei paljasteta yritysten nimiä, sillä ilmi tulleet epäkohdat eivät ole yksittäisiä, vaan ilmentävät suomalaista työelämää kaikkialla ylläpitäjien mukaan. Sivuston tarkoituksena on "läpivalaista rakenteellisia ongelmia".
Ylläpitäjät kertovat MTV Uutisille sähköpostin välityksellä, että nimettömyys edistää myös eettistä somekulttuuria sekä estää tahallisen mustamaalaamisen yksittäisiä yrityksiä kohtaan. Anonyymisti puhuminen ehkäisee itsesensuuria, eikä kokemuksistaan kertovien tarvitse pelätä seuraamuksista itselleen tai kyseiselle yritykselle.
Toki nimettömyys hankaloittaa kertomusten todenperäisyyden arviointia.
Lue lisää: Huutamista, nolaamista ja kielto lähteä päivystykseen – Mieluummin työtön -tili paljastaa työelämän julman puolen Suomessa
Vettä ei voi juoda, koska vessaan ei yksinkertaisesti ehdi
Viime aikoina tapetilla ovat olleet erityisesti siivous- ja kiinteistönhoitoalan sekä kuljetusalan epäkohdat. Moni alojen työntekijä on jakanut tarinansa käyttäjälle.
Linja-autojen henkilökuntaa koskevaan työkiistaan löytyi sopu 3. maaliskuuta kolme päivää kestäneen lakon jälkeen. Neuvottelujen tuloksena palkat nousevat yhteensä noin kuusi prosenttia.
Työntekijöitä edustavan AKT:n mukaan epäkohtia on ollut alalla palkkauksen lisäksi työ- ja lepoaikoja koskevat ehdot. Työpäivät ovat pitkiä ja kuormittavia, pisimmillään 11,5 tuntia, jota ei saatu täysin neuvoteltua liiton vaatimusten mukaiseksi.
Kuskien arkipäivää on useiden tuntien mittaiset ajot, joiden aikana on lähes mahdotonta ehtiä tarpeilleen. Monet työntekijät ovat kertoneetkin välttävänsä veden juomista työvuoron aikana tämän vuoksi. Nimettömänä pysyttelevä nainen jakoi kokemuksensa sivustolla.
Hän kertoi laittaneensa useita kertoja muovipussin penkille sen pelossa, että kuukautiset alkaisivat tai ettei ehtisi käymälään ajoissa.
Ensimmäisenä työkesänään nainen oli jo pidemmän tovin ajon aikana kärkkynyt sopivaa hetkeä, jolloin voisi päästä käymään tarpeillaan. Kipu pidättämisestä johtuen yltyi, ja taukoon olisi vielä pitkä aika.
Lopulta sopivan hetken koittaessa ainoa paikka oli omakotialueella jonkun talon pihan laidalla oleva pusikko.
"Se oli ensikosketus häpeään töissä, kun kyykin toisten pihalla."
Toinen bussikuskina työskennellyt kertoi, että elämää on hyvin vaikeaa suunnitella etukäteen työvuorolistojen lyhyiden syklien vuoksi. Paria viikkoa aikaisemmin julkaistavat listat kattavat kahden viikon vuorot, ja usein vapaat ovat yksittäisiä päiviä työputkien keskellä.
Kuskin mukaan työaikojen rytmittyminen eri vuorokausien aikoihin aiheuttaa sen, että vapaapäivinä on pakko kääntää unirytmi "aivan päälaelleen." Perhettä ei juuri ehdi nähdä, ystävistä puhumattakaan.
"Selkä ei todellakaan kestä tuommoista istumista. Ratit tietyissä busseissa ovat niin jäykkiä, että myös niska ja hartiat ovat aina paskana. Jokainen voi itse kuvitella, millaista on istua tuntikausia putkeen vanhemmissa kovaäänisissä ja tärisevissä linja-autoissa. Tuntuu että koko elämä on yhtä bussia ja sen ajamista."
Myös ajoreittien aikataulut on suunniteltu erittäin tiukoiksi, eikä usein pääteasemilla ehdi jalottelemaan.
Linja-autokuskien työolot ovat herättäneet viime aikoina runsaasti keskustelua. Kuvituskuva.Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Törkyisiä kokemuksia ja työvälineitä
Monet siivoojina työskennelleet ovat kertoneet asiattomasta kohtelusta, riittämättömistä resursseista työvälineiden suhteen sekä olemattomista mahdollisuuksista taukoihin.
Eräs henkilö kertoi kokemuksensa asiakkaan epäasiallisesta käytöksestä.
"Tehtiin välisiivousta hotellihuoneeseen, jossa henkilö käski minua siivoamaan ulosteensa lattialta. Huoraksi kutsui, kun en suostunut."
Toisen henkilön kokemuksen mukaan työnantaja ei tarjonnut hygienisiä siivousvälineitä käyttöön. Kertomuksen mukaan kohteessa oli kymmenen vessaa, joiden siivoamista varten tarjottiin viisi rättiä, joita ei pesty useisiin viikkoihin. Myöskään puhtaita välineitä ei tuotu käyttöön useista pyynnöistä huolimatta.
Tilanne johti siihen, että esimerkiksi vessanpönttöä puhdistettuja rättejä oli pakko käyttää myös muiden vessan pintojen puhdistamiseen. Siivouskomeron lavuaarista lirui ainoastaan haaleaa vettä, joka ei puhdistanut välineitä kunnolla.
Työntekijän mielestä kyseisen siivousfirman toimintatavat olivat "oksettavia ja epähygieenisiä".
Myöskään työtunteja ei riittänyt yhtä paljon, kuin mitä haastattelussa oli luvattu.
Kolmas henkilö kertoi työskennelleensä siivousfirmalle, jossa eri asiakaskohteisiin oli siirryttävä omalla autolla. Taukoja ei oltu merkitty lainkaan, joka johti siihen, että henkilö joutui syömään lounasta ajomatkoilla.
Henkilö uupui pahasti, jonka vuoksi hänet määrättiin kolmen kuukauden mittaiselle sairaslomalle.
Siivousalalla toimineet ovat kertoneet kokemuksistaan asiattomasta kohtelusta, epähygienisistä toimintatavoista sekä olemattomista mahdollisuuksista taukoihin. Kuvituskuva.All Over Press
Työperäistä hyväksikäyttöä ja puhdasta kiusantekoa
Samankaltaiset tarinat toistuvat kuvavirtaa selatessa. Julkaisuja käyttäjällä on tällä hetkellä yli 500, ja tarinoita saapuu enemmän, kuin mitä ylläpitäjät ehtivät lukemaan tai julkaisemaan.
Käyttäjää ylläpitää useampi henkilö, jotka haluavat pysyä nimettömänä oman henkilöllisyytensä suojaamiseksi.
Idea herättää keskustelua ikävistä kokemuksista työelämässä syntyi kaverusten kesken kesällä 2021, kun Instagramissa sai huomiota monet alakulttuurien epäkohtia esiin tuovat käyttäjät.
Näitä olivat esimerkiksi punkstoo- ja metaltoo-käyttäjät, joissa jaettiin kokemuksia musiikkigenrejen parissa koetusta seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä. Nyttemmin kyseiset tilit eivät ole enää olleet aktiivisia.
Ylläpitäjät haluavat antaa jalustan ihmisille, jotka eivät omalla nimellään uskalla tai halua tuoda esille kokemaansa hyväksikäyttöä tai epäkohtia.
– Monilla lähettäjillä tuntuu olevan suuri tarve saada kokemuksensa jaettua. Välillä saamme viestejä, joissa lähettäjä on tajunnut tiliä seurattuaan, ettei kurja kohtelu töissä ole ollut pelkästään omaa yliherkkyyttä tai kuvittelua. Usein tietyn aihepiirin julkaisu poikii monta viestiä samalta alalta, kertoo yksi ylläpitäjistä.
Lue myös: Väkivalta ja sen uhka varjostavat työpaikkoja, kertoo kansalaiskysely – asiakasväkivaltaan törmää yleisimmin sosiaali- ja terveysalalla
Usein viestien keskuudessa korostuvat tarinat nuorten ihmisten kokemattomuuden tai tietämättömyyden hyväksikäyttämisestä. Kertomusten mukaan monet työnantajat tekevät tätä tietoisesti.
– Ensimmäisessä työpaikassa ei moni osaa tai uskalla kyseenalaistaa aikuisen auktoriteettia, sääntöjä, työsopimuksen sisältöä tai jopa sen puuttumista.
Työsuojeluhallinnon mukaan työperäinen hyväksikäyttö tarkoittaa heikossa asemassa olevan työntekijän oikeuksien polkemista taloudellisen hyödyn saavuttamiseksi. Mikäli työnantaja ei noudata työsuhteen vähimmäisehtoja, voi olla kyse työperäisestä hyväksikäytöstä tai jopa ihmiskaupasta. Toiminta voi näkyä esimerkiksi siten, että työntekijälle maksetaan liian pientä palkkaa tai teetetään liikaa työtä.
Heikossa asemassa olevalla ja oikeukstaan tietämättömällä on riski joutua työperäisen hyväksikäytön uhriksi. Kuvituskuva.All Over Press
Kaikki epäkohdat eivät ole kuitenkaan räikeästi lain tai säädöksien vastaisia. Ylläpitäjät kertovat, että monet tarinat paljastavat työehtosopimusten heikkouksia ja puutoksia, jotka mahdollistavat huonojen työolojen syntymistä.
– (Bussi)lakon aikana minulle valkeni rajusti, että todella epäinhimilliset ja nöyryyttävät työolot ovat Suomessa todellakin laillisia, eivätkä vain työnantajan syytä. Viimeisin tällainen, ehkä kamalin kokemus tuli bussilakon aikana (kuskina toimineelta) naiselta, ylläpitäjä kertoo.
Kyseisen naisen kokemuksista kerrotaan ylempänä.
Jotkut käyttäjällä jaetut kokemukset vaikuttavat ylläpitäjien mukaan tahalliselta kiusanteolta.
– Työntekijöitä on esimerkiksi kielletty istumasta tai puhumasta keskenään sellaisissa tilanteissa, jotka eivät vaikuta itse työntekoon tai asiakkaisiin.
Lue myös: "Ihminen ei tunnista sitä, että hänelle tehdään pahaa, vaan saattaa jopa ajatella olevansa syyllinen" – tällaista on ihmiskauppa Suomessa
Lue myös: Miksi ihmiskauppa pysyy salassa Suomessa? Ongelmana on pelko: "Uhrit pitää kaivaa esille"
Huomiota rakenteellisiin muutoksiin
Mieluummin työtön -käyttäjätilin ylläpitäjät korostavat, että monet ongelmat työelämässä ovat rakenteellisia.
– Kaupan alalla työskentelevä joutuu turvautumaan sosiaalitukiin, koska työllä ei elätä itseään. Bussikuski joutuu tekemään tarpeensa ojanpientareelle, koska reitin varrella ei pääse vessaan. Yritykset tekevät ennätysvoittoja ja samalla henkilöstöä irtisanotaan. Työelämä on kriisissä, koska työntekijöitä ei arvosteta.
Nykyjärjestelmässä väärinkäytösten ehkäiseminen on vahvasti yksilön oman tietoisuuden varassa. Monen kokemattoman ja heikossa asemassa olevan voi olla vaikeaa löytää apua tai tietoa väärinkäytöksistä.
– Olisi helppo sanoa työntekijöille, että ottakaa vaan selvää omista oikeuksistanne, pitäkää niistä kiinni työpaikoilla, järjestäytykää liittoihin, lakkoilkaa. Ne ovat kuitenkin yksilön tekoja rakenteellisten ongelmien edessä. Rakenteita pitäisi jotenkin radikaalisti korjata.
Ylläpitäjien mukaan tällaisia korjausliikkeitä voisivat mukaan muun muassa sanktioiden langettaminen työnantajille, joiden toiminnassa on paljastunut kaltoinkohtelua tai väärinkäytöksiä.
Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK ry:n kannanotto (9.3.) korostaa myös työnantajien vastuuta ja rikosoikeudellisten seuraamusten kiristämistä työmarkkinarikollisuuden suitsimisessa. Kannanoton mukaan muun muassa alipalkkaus tulisi kriminalisoida, ja hyväksikäyttöön syyllistynyt yritys voitaisiin yhä useammissa tilanteissa asettaa liiketoimintakieltoon.
Oletko sinä törmännyt työelämässä kohteluun, joka ei ollut asianmukaista? Haluatko kertoa alasi epäkohdista? Kerro tarinasi meille sähköpostilla osoitteeseen uutiset(at)mtv.fi. Otamme yhteyttä mahdollista artikkelia varten erikseen. Varauduthan kertomaan MTV Uutisille nimesi ja esittämään todisteet työhistoriastasi. Nämä tiedot jäävät kuitenkin vain toimituksen tietoon.