Paperiliitto ja Metsäteollisuus etsivät parhaillaan tietä uuteen työehtosopimukseen valtakunnansovittelijan luona. Vanhaa sopimusta tutkiva saattaa huomata jotain outoa – saunalisän.
Saunalisää maksetaan lauantain tai juhlapäivän aaton kello 06.00 sekä sunnuntain tai juhlapäivän kello 06.00 välisenä aikana.
Kultakin työtunnilta maksetaan summa, joka on 23,05 prosenttia paperiteollisuuden neljännen vuosineljänneksen keskituntiansiosta.
Paperityöläiset eivät ole ainoita saunalisää saavia. Myös ainakin ahtaajille maksetaan saunalisää.
Neuvotteluissa hiertää kiky, saunalisien asemasta ei tietoa
Nimitys on historiallinen jäänne ajalta, jolloin lauantaina työviikko päättyi tyypillisesti lauantaisaunaan – "viideltä saunaan", kuten Irwin Goodman lauloi kappaleessa Työmiehen lauantai.
Käytännössä saunalisä on toinen nimi lauantailisälle, joka on tuttu pykälä lukuisten alojen työehtosopimuksista.
Julkisuuteen ei ole valotettu tietoja siitä, ovatko saunalisät nousseet minkäänlaiseksi keskustelunaiheeksi Paperiliiton ja Metsäteollisuuden käynnissä olevissa hankalissa työehtosopimusneuvotteluissa.
Tiedettävästi kantona kaskessa ovat niin sanotut kiky-tunnit, joista työntekijät haluavat eroon.
Paperiala on tällä hetkellä itse asiassa sopimuksettomassa tilassa, sillä alan työehtosopimus päättyi marraskuussa.
Myös merirosvous voi vaikuttaa lisiin
Saunalisä ei ole Suomen kirjavan työehtosopimuskokonaisuuden ainoa mielenkiintoinen lisä. Erikoisia lisiä ovat koonneet esimerkiksi Ilta-Sanomat ja Yle vuosina 2014 ja 2015.
Esimerkiksi Ylen ohjelmatyöntekijöille maksettiin aiemmin erillistä lisää tunturityöstä, siis työstä tunturiolosuhteissa talvella, kun matka työpaikalle suoritetaan jalan, suksilla tai kevyellä moottorikelkalla.
Kauppamerenkulkijoille puolestaan maksetaan edelleen lisää sodanvaarasta, joka kattaa myös esimerkiksi merirosvouksen.