Freddie Mercury kuoli tasan kolmekymmentä vuotta sitten marraskuussa 1991 AIDSin komplikaatioihin. Queen-laulajan viimeiset päivät olivat täynnä surua ja tuskaa, mutta myös iloa ja rakkautta.
Queen-vokalisti Freddie Mercury, oikealta nimeltään Farrokh Bulsara, menehtyi kotonaan Lontoon Kensingtonissa 24. marraskuuta vuonna 1991. Laulaja oli saanut vuonna 1987 diagnoosin siitä, että hän oli HIV-positiivinen. Hän ilmoitti sairaudestaan julkisesti kuolemaansa edeltävänä päivänä. Vuosina 1970-1991 Queenin solistina toiminut Freddie Mercury oli kuollessaan vain 45-vuotias.
Viimeiset kuukautensa Freddie Mercury vietti läheisesti kumppaninsa Jim Huttonin kanssa. Hutton muisteli myöhemmin, että Mercuryn viimeiset viikot olivat täynnä sydäntäsärkevää surua sekä toivottomuutta, mutta myös rakkautta ja iloa.
Kuukausi ennen kuolemaansa laulaja lomaili Huttonin kanssa Sveitsissä, mutta kun pari palasi kotiinsa Lontooseen, alkoi Mercuryn kunto huonontua nopeasti.
Kaksi viikkoa ennen kuolemaansa Mercury kieltäytyi enää ottamasta AIDS-lääkkeitään ja suostui ainoastaan kipulääkkeisiin. Lopulta laulaja söi ainoastaan hedelmiä ja joi hedelmämehuja.
Kun laulajan vointi heikkeni, hän salli lähelleen ainoastaan hänelle kaikista tärkeimmät läheiset. Tähän joukkoon lukeutuvat muun muassa Mercuryn kumppani Hutton, hänen kokkinaan toiminut entinen partneri Joe Fanelli, läheinen ystävä Peter Freestone sekä entinen kihlattu ja tärkeä ystävä Mary Austin.
Neljä päivää ennen kuolemaansa Mercury esitti läheisilleen erityisen pyynnön. Laulaja halusi, että hänet kannetaan pois sängystään kodin alakertaan, jotta hän pääsisi katsomaan vielä viimeisen kerran taidekokoelmaansa.
Freddie Mercury menehtyi päivä sen jälkeen, kun hän oli kertonut sairastavansa AIDSia./All Over Press
Laulajan henkivartija ja autonkuljettaja Terry Giddings kantoi sairaudesta haurastuneen Mercuryn sylissään alakertaan, jossa hän käveli omin jaloin ottaen tukea vierellään olevista ystävistä.
– Hän kertoi milloin ja miten oli hankkinut joitakin teoksista. Tietenkin ilmapiiri talossa oli hiljainen noiden viimeisten päivien aikana, mutta Freddie pysyi tuntemanamme Freddienä loppuun asti, Peter Freestone muisteli vuonna 2020 Daily Expressille.
Lue myös: Freddie Mercuryn kuolemasta 28 vuotta! Tämä Queenin hittikappale sai laulajan äidin musertumaan
Freddie Mercury tunnettiin erittäin innokkaana taiteen harrastajana, joka keräili sekä taideteoksia, erikoisia huonekaluja että vaatteita.
– Useat ihmiset ovat sanoneet kotini olevan kuin museo, ja alan olemaan samaa mieltä asiasta. Tämä menee jo hölmöksi, Mercury totesi aikoinaan puhuessaan kokoelmistaan.
Laulaja vitsaili usein, kuinka hän jakoi samaisen ongelman ystävänsä Elton Johnin kanssa, joka niin ikään tunnetaan varsin hartaana taidekeräilijänä.
– Rakastan niitä tarinoita Eltonista, kun ihmiset kyläilevät hänen luonaan viikonloppuisin ja majoittuvat hänen vierashuoneisiinsa. He saattavat katsoa sänkyjen alle ja löytää Rembrandtin taideteoksia ja muuta. Se on totta. Minun tapauksessani kyse on japanilaisista printeistä ja se on menossa naurettavaan suuntaan, Freddie Mercury vitsaili vuosikymmeniä sitten.
Sairaus rappeutti laulajan
Sairaus jatkoi etenemistään ja Freddie Mercuryn kunto huononi entisestään. Hutton paljasti aikoinaan joutuneensa väittelemään Mercuryn kanssa siitä, että pitäisikö tämän kihlasormus poistaa hänen sormestaan sen varalta, että laulajan sormet turpoaisivat ja sitä ei saisi enää pois. Tämä ei kuitenkaan käynyt Mercurylle, joka vaati, että sormus jää hänen sormeensa, eikä sitä otettu pois edes hänen kuolemansa jälkeen.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.
Torstaina 21. marraskuuta vuonna 1991 Hutton ymmärsi, että hänen ja Mercuryn yhteinen aika oli tulossa lopulliseen päätökseensä ja Mercuryn kuolema oli lähellä. Tuona päivänä heikentynyt laulaja onnistui viimeistä kertaa raahautuen nousemaan makuuhuoneensa ikkunaan ja huusi "cooee" puutarhaa hoitaneelle Huttonille.
– Tiesin lopun olevan hyvin lähellä. Tuona yönä pidin hänestä erityisen hyvää huolta. Hän torkkui ja makasin hänen vierellään sängyssä. Hänen täytyi vain tönäistä minua hellästi ja olin hereillä, mitä vain hän tarvitsikaan, Hutton kertoi myöhemmin Mirrorin mukaan.
Seuraavana aamuna päivän sarastaessa Hutton laittoi television päälle herättyään. Televisiota hiljaa katsellessaan hän makasi yhä nukkuvan Mercuryn vierellä, joka käpertyi puolisonsa kainaloon ja piti tämän kädestä kiinni.
– Silloin tällöin hän puristi sitä kevyesti. "Rakastatko minua?" hän kysyi herätessään. Useammin kuin koskaan aiemmin hän halusi tietää, kuinka arvokkaana häntä pidettiin. "Kyllä, rakastan sinua", vastasin ja suukotin hänen otsaansa.
Viimeinen aamu
Marraskuun 24. päivän aamuna Mercury lausui viimeisiksi jääneet sanansa. Hän ilmoitti puolisolleen "pee pee", jolla hän tarkoitti haluavansa vessaan. Lähteiden mukaan kyseessä oli Mercuryn humoristinen tapa ilmaista tarpeensa, josta oli tullut yleinen vitsi hänen lähipiirinsä keskuudessa vuosien saatossa.
Vessasta palatessaan Mercury satutti itsensä kun Hutton kantoi puolisoaan takaisin sänkyynsä ja tuolloin paikalle kutsuttiin lääkäri, joka viipyi paikalla iltaan asti. Tuon päivän iltana Mercury menehtyi, Huttonin ollessa tämän luona vaihtamassa puolisolleen puhtaita vaatteita ja lakanoita.
– Kun olin vaihtamassa Freddielle puhdasta t-paitaa ja housuja, tunsin hänen yrittävän nostaa jalkaansa auttaakseen. Se oli viimeinen asia, jonka hän teki. Katsoin häntä tietäen, että hän oli kuollut.
Freddie Mercury jäi musiikkihistoriaan yhtenä sen tunnetuimmista ja arvostetuimmista ikoneista.
Surun murtama Hutton otti Mercuryn syleilyynsä suukottaen tämän elotonta ruumista. Hutton on kertonut myöhemmin, että Mercuryn silmät olivat yhä auki, mutta kärsimys ja kivut olivat kadonneet hänen katseestaan.
– Joka ilta, kun menen nukkumaan, muistan hänen kasvojensa ilmeen. Se on yhä edessäni. Hän näytti säteilevältä. Yhdessä hetkessä hän oli riutunut poika, seuraavassa hän oli hurmoksen perikuva. Freddien kasvot muuttuivat juuri sellaisiksi, kuin ne olivat ennen. Hän näytti viimeinkin siltä, että oli saanut rauhan. Hänen näkemisensä sellaisena toi minulle lohtua suruni keskellä. Tunsin äärimmäistä helpotusta sillä tiesin, ettei hän enää kärsinyt.
Kuoleman jälkeen Hutton otti Mercurylle antamansa vedettävän rannekellon, ja pysäytti sen siihen hetkeen, kun Mercury menehtyi.
– Se oli 12 yli seitsemän. En koskaan enää käynnistänyt sitä.
Hutton menehtyi itse vuonna 2010 keuhkosyöpään ollessaan 60-vuotias.
Mercury tuhkattiin vihkisormus sormessaan. Hänen hautajaisensa pidettiin kolme päivää myöhemmin Lontoossa, mutta laulajan viimeinen leposija on yhä salaisuus.