Kun diagnoosikin tuntuu epäonnistumiselta – Saanan, 26, persoonallisuushäiriö naamioitui pitkään masennukseksi

5:55img
Videolla Saana kertoo rehellisesti kokemuksistaan vaativan persoonallisuushäiriön kanssa.
Julkaistu 05.06.2022 08:31
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Turkulainen Saana Valli, 26, kertoo, millaista on elää vaativan persoonallisuushäiriön kanssa.

Lapsesta asti täydellisiin suorituksiin pyrkinyt Saana Valli sai kuusi vuotta sitten tietää, että hänen kohdallaan perfektionismin taustalla vaikutti vaativa persoonallisuushäiriö.

Vaativalle persoonallisuudelle tyypillisiä korostuneita luonteenpiirteitä ovat järjestyksen ja kontrollin tarve. Ylitunnollisuus ja joustamattomuus voivat johtaa uupumiseen etenkin stressaavissa tilanteissa sekä altistaa masennus- ja ahdistusoireilulle.

Tämä kaikki on tuttua myös Saanalle. Vaikka vaativuudesta oli hyötyä opinnoissa pärjäämisessä, on piirre korostuneena ollut myös painolasti. 20-vuotiaana saatu diagnoosi vaativasta persoonallisuudesta tuntui nuoresta naisesta sekin epäonnistumiselta.

Saana Valli (1)

Saana kertoo saaneensa apua pysyvien persoonallisuuden piirteidensä kanssa elämiseen terapiasta.

Ennen persoonallisuushäiriön diagnosointia Saanalla todettiin keskivaikea masennus vuosien oireilun päätteeksi. Saana toivoo, että nuorten pahoinvointiin reagoitaisiin aiemmin, jotta ongelmiin kyettäisiin puuttumaan ennen niiden kärjistymistä. Hän on itse saanut apua pysyvien persoonallisuuden piirteidensä kanssa elämiseen terapiasta, mutta työ on yhä kesken – toipumista voi seurata hänen Instagram-tililtään @saananmatkassa.

Yllä olevalla videolla Saana kertoo, millaista on elää vaativan persoonallisuushäiriön kanssa.

Lue myös: Epävakaa persoonallisuushäiriö tekee elämästä myrskyä: "Ihminen on joko enkeli tai perkele, eikä oikein löydä sävyjä sieltä väliltä"

Lue myös: Monet epävakaan persoonallisuushäiriön oireet ovat yleisiä teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla – hoitomahdollisuudet ovat hyvät

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Mielenterveystalo

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys