Lindan sanottiin kärsivän paniikkihäiriöstä – syyksi paljastuikin ADHD

7:05imgMitä harhaluuloja ADHD:hen liittyy? Katso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 03.10.2022 16:55
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tytöillä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö tai ominaisuus ADHD voi aiheuttaa erilaisia oireita kuin mitä synnynnäiseen ominaisuuteen usein liitetään. Uutisaamussa vierailleet media-alan yrittäjät Linda Manuella ja Miisa Edith kertoivat, mikä vaikutus ADHD:llä on ollut heidän elämäänsä.

ADHD on tutkimusten perusteella pojilla selvästi yleisempi kuin tytöillä, mutta tämä voi johtua erilaisesta oireilusta. Tytöt kääntyvät herkemmin sisäänpäin ja on esitetty, että heillä ADHD:ta saatetaan hoitaa virheellisesti masennuksena tai ahdistuksena.

Linda Manuellalla kävi juuri näin. Hänen todettiin kärsivän paniikkihäiriöstä, ahdistuneisuudesta ja masennuksesta ennen kuin oireilun syyksi paljastui ADHD. 

– Mulla levottomuus on enemmän sisällä olevaa kuin niin vahvasti ulospäin näkyvää, Linda sanoo.

Lapsena levoton mieli teki asioiden muistamisesta hankalaa: läksyt ja tavarat unohtuivat usein. Äänekäs ja vilkaskin hän oli, mutta ADHD-diagnoosin niin ikään saaneeseen veljeen verrattuna Linda sanoo olleensa paljon sisäänpäin kääntyneempi.

Miisa Edith sai vastikään vahvistuksen sille, että hänen normaalista poikkeava käyttäytymisensä oli oire ADHD:stä. Hänelle kannustimen tutkimuksiin hakeutumiselle antoivat keskustelut Lindan kanssa. 

– Aloin pikkuhiljaa tunnistaa samoja oireita itsessäni. Yksi päivä päätin mennä netistä katsomaan kaikki oireet. Siellä tosi moni asia täsmäsi ja kävin vielä itse tekemässä nettitestin, josta tulokseksi tuli, että kannattaa hakeutua tutkimuksiin, Miisa kertoo.

Julkisella puolella tutkimusten loppuivat, kun neuvolapapereista löytyi maininta rauhallisuudesta, Miisa sanoo. Lopulta diagnoosi tehtiin yksityisellä puolella.

Lue myös: Kolme merkkiä lapsen ADHD:stä – näin ydinoireet voivat ilmetä

ADHD voi olla myös "supervoima"

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Miisa kokee, että diagnoosin saaminen on auttanut häntä ymmärtämään itseään. Hän on juuri alkanut käyttämään lääkitystä selvitäkseen paremmin tavallisesta arjesta. Aktiivisuuteen ja tarkkaavaisuuteen vaikuttavat oireet voivat tehdä esimerkiksi laskujen maksamisesta hankalaa. 

Oirekirjo on kuitenkin laaja. Nuorilla ja aikuisilla ilmenee usein etenkin vaikeuksia keskittyä työtehtäviin tai opiskeluun. Lapsuuden ylivilkkaus voi vähetä tai kääntyä sisäiseksi levottomuudeksi. Oireet saattavat haitata elämää ja vaikuttaa kielteisesti itsetuntoon etenkin, jos taustalla vaikuttavaa syytä ei ymmärretä.

Miisan tarkoituksena on aloittaa terapia käytösmallien ja itsetunto-ongelmien vuoksi. 

ADHD ei kuitenkaan ole pelkkä taakka. Neuropsykiatrisesta ominaisuudesta voi olla ihmiselle myös hyötyä – oikein hoidettuna ADHD voi olla suoranainen supervoima.

– Ainakin silloin, kun käynnistyn, oon tosi tehokas, luova, nokkela ja ratkaisen asioita tosi nopeasti. Mutta toki tämä vaatii sen, että käynnistyy tosiaan, Linda sanoo.

Hän uskoo, että ADHD:lle on ollut iso merkitys esimerkiksi ammatinvalinnasta. Sosiaalista mediaa tehdessä työ on nopeatempoista ja vaihtelevaa, mikä sopii Lindalle hyvin.

– Mäkin oon tosi idearikas, luova ja nopeatempoinen, sitten kun pääsen hommiin. Mutta siinä on just se, että sen tekemisen täytyy oikeasti olla mielekästä, niin yleensä keskittyminen saattaa olla siihen jopa tuplasti enemmän kuin mitä normaalisti, Miisa komppaa.

Lue myös: Aikuisten ADHD-diagnoosien määrä kasvanut räjähdysmäisesti – tutkimuksiin hakeutumisen syynä myös yhteiskunnan kasvavat vaatimukset

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Milloin vilkkaudesta tulee ongelma? Katso ADHD-asiantuntijoiden vastaus alla olevalta videolta.

1:56imgKATSO VIDEO: Psykiatrin erikoislääkäri ja ADHD-tutkija kertovat, missä menee normaalin vilkkauden ja ADHD:n raja.

Tuoreimmat aiheesta

Nepsy