Vaativa persoonallisuus saa ihmisen piiskaamaan itseään aina uusiin suorituksiin. Saana Valli onnistui muuttamaan asenteen itseään kohtaan. Näin se tapahtui!
– Se oli hyvinkin suorituskeskeistä. Sitä ei itse oikein tunnistanut. Oli jatkuvasti tekemässä jotakin, ja kaikessa piti olla parempi ja parempi, mielenvalmentaja Saana Valli kuvaa.
Valli on saanut diagnoosin vaativasta persoonallisuudesta. Eri arvioiden mukaan jopa joka kymmenennellä on jonkinlainen persoonallisuushäiriö. Vaativa persoonallisuus voi näyttäytyä esimerkiksi kovana järjestyksen ja kontrollin tarpeena.
Vallikaan ei koskaan voinut olla tyytyväinen; vaikka juuri olisi saanut aikaan jotakin hienoa, aina löytyi uutta saavutettavaa.
– Suurin käänne itsellä oli oma pohjakosketus. Reilu vuosi sitten kävelin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan ja sanoin, että jonkun asian täytyy muuttua, muuten en ole tässä enää huomenna, Valli kuvaa.
Lue myös: Kun diagnoosikin tuntuu epäonnistumiselta – Saanan, 26, persoonallisuushäiriö naamioitui pitkään masennukseksi
"En ole koskaan oppinut rakastamaan itseäni"
Sairaalassa maatessaan Valli yhtäkkiä päätti irtautua. Hän irrotti kaikista langoista, joita oli pitänyt käsissään raivokkaasti puristaen. Maailma jatkoi silti kulkuaan eikä kukaan tullut haukkumaan. Nyt Valli voi valtavan paljon paremmin.
– En ole koskaan oppinut rakastamaan itseäni. Se on ollut juurisyy. Päätin silloin, että teen kaikkeni, jotta tämän taidon opin, Valli sanoo.
"Aina pitää asettaa rima vielä vähän korkeammalle, että kelpaisi itselleen"
Moni on turhan ankara itselleen, kertoo psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Arto Pietikäinen.
– Oma mieli on tosi ankara ja kriittinen. Se löytää vikaa, ei mikään tahdo kelvata, Pietikäinen kuvaa.
– Aina pitää asettaa rima vielä vähän korkeammalle, että kelpaisi itselleen.
Katso myös: Mikä on epävakaa persoonallisuushäiriö? Juttu jatkuu videon alla.
0:28Epävakaa persoonallisuus on pitkäkestoinen häiriö, jossa ihmisen minäkuva on rakentunut ongelmallisesti.
Moni oppii jatkuvan vertailun lapsena
Lopulta tila voi johtaa uupumukseen tai masennukseen. Ihminen elää jatkuvasti tuntien, ettei riitä tai kelpaa. Moni oppii jatkuvan vertailun ja kirittämisen taidon jo lapsena.
– Opimme aika varhain suorittamaan. Arvoamme mitataan kouluarvosanoilla ja todistuksilla, kilpailemme toistemme kanssa opiskelupaikoista, työpaikoista, Pietikäinen listaa.
– Siinä pärjää lainausmerkeissä hyvin, jos on suorittaja.
Ihmisen arvo ihan vain ihmisenä alkaa pahimmillaan muotoutua suoritusten kautta: kun on hyvä töissä, saa arvostusta.
– Silloin siitä tulee sellainen jojoitsetunto. Kun pärjää hyvin, itsetunto on korkealla, Pietikäinen kuvailee.
Miten ankarasta asenteesta voisi päästä eroon? Miten Valli onnistui muuttamaan asenteen itseään kohtaan, entä minkä sanoman hän lähettäisi muille? Katso haastattelu jutun yllä olevalta videolta.
Lue myös: Epävakaa persoonallisuushäiriö tekee elämästä myrskyä: "Ihminen on joko enkeli tai perkele, eikä oikein löydä sävyjä sieltä väliltä"
Katso myös: Missä menee hankalan luonteen ja persoonallisuushäiriön raja?
9:30Haastattelussa HUSin linjajohtaja psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg.