Kun kuusivuotiaalla Kaislalla on hätä, Kara rientää apuun – näin suomalaisperheen hypokoirakokelas pelastaa vaaran uhatessa

Kara hypokoira
Kara on paitsi suloinen lemmikki, myös suuri apu ja turva perheelleen.Riikan kotialbumi.
Julkaistu 22.09.2019 08:07

Meri Remes

meri.remes@mtv.fi

Hammashoitajana toimivan Riikka Kiviojan kodissa asuu koira, joka tietää, ketkä sen lauman jäsenistä ovat diabeetikkoja.

Diabeetikot, perheenäiti Riikka ja kuusivuotias Kaisla ovat koiran jatkuvan valvonnan piirissä. Hypokoirakokelas Kara, oikealta nimeltään Miinuksen Binjata, on osoittanut olevansa monin paikoin luotettavampi kuin perheessä käytössä olevat verensokeria mittaavat sensorit.

Riikka kertoo sairastaneensa diabetesta 20 vuotta. Kaisla puolestaan sairastui 2,5-vuotiaana ja on monisairas, sillä Kaislalla on todettu lisäksi epilepsia ja muita herkkyyksiä.

Kara ja Kaisla

Kara ja Kaisla ovat parhaita kavereita. 

Millainen koira soveltuu hypokoiraksi?

Kara on rodultaan tsekinpaimenkoira. Se on nyt kaksivuotias narttu ja viimeisiä testejä vaille valmis hypokoira. Hypokoirat eivät ole vielä kovin tunnettuja, ja niiden koulutus on kallista. Kaikista koirista ei myöskään ole hypokoiriksi.

– Diabeetikko voi olla pahimmillaan aggressiivinen ollessaan epätasapainoisten sokereiden tilassa. Jos ihminen sanoo, että mene pois siitä, niin koiralla pitää olla rohkeutta ja itsenäisyyttä pitää päänsä, jotta se saa tahtonsa läpi ja ilmoitettua, että nyt pitää syödä, Riikka kuvailee.

Hypokoira ei saa olla aggressiivinen tai haukkuherkkä, ja muun muassa luonnetta testataan hypokoiran testeissä. Yleisimmin hypokoira on rodultaan labradorinnoutaja.

Lyhytnenäisiä koiria ei yleensä käytetä, sillä hajuaisti on hypokoiralle ensisijainen: koulutetaanhan se haistamaan hypo eli hypoglykemiakohtausta enteilevä haju.

Kara on ollut Hypokoira ry:n koulutuksissa. Lisäksi sitä koulutetaan perheen kesken kotona. Hypokoirien koulutuksessa testataan muun muassa niiden luonnetta: koiran on oltava "sosiaalinen ja yhteiskuntakelpoinen".

Koira opetetaan merkkaamaan ihminen, joka kärsii vahvoista verensokerinvaihteluista – Riikan perheessä Kara on siis koulutettu tökkäisemään kuonollaan Riikkaa, jotta Riikka voi havahtua itsentä tai lapsensa mataliin sokereihin. Korkeat sokerit eivät ole samanlainen ongelma Kiviojien perheessä, joten Kara on koulutettu havainnoimaan erityisesti matalia sokereita.

Kara hypokoira 2

Yöllisiä vaaratilanteita kotona

Riikka kertoo useammasta vaaratilanteesta, joilta Kara on jo perheensä pelastanut. Useat niistä on tapahtuneet yöllä, juuri kun vanhemmat nukkuvat.

– Lapsella ei ole minkäänlaisia oiretuntemuksia matalista sokereista. Vaikka meillä on verensokeria mittaavat sensorit käytössä, ne usein öisin saattavat kadottaa signaalinsa.

– Epäilen, että Kara tekee lapsen huoneessa tarkastuksia öisinkin, sillä toisinaan sensori on yöllä lakannut toimimasta ja koira on ollut valppaana. Se on herättänyt meidät ja ilmoittanut, että nyt Kaisla tarvitsee apua. Toisinaan Kara herättää minutkin, jos minulla on matalat sokerit.

Riikka tarkentaa kuitenkin, että Kara on perheenjäsen, joka on myös aivan tavallinen koira. Toisin kuin ihmiset olettavat, hypokoira ei ole koko ajan töissä vaan se saa myös lepotaukoja ja olla rennosti kuin mikä tahansa muu perhekoira.

Kara, hypokoira3

Kuvassa Kara yhdessä perheen toisen koiran, Pedon, kanssa. 

Millainen merkitys Karalla on perheelle?

Riikka sanoo, että hän pohti hypokoiran ottamista pitkään. Koiran kouluttaminen on maksanut useita tuhansia euroja, joten halpa apukoira Kara ei ole. Lapsen turvallisuus on kuitenkin tärkeintä.

– Aloin pohtia hypokoiraa erityisesti, kun olin raskaana. Sitten kun Kaislalla todettiin diabetes, totesin että tarvitsemme hypokoiran. Kara on kaiken rahan arvoinen, perheenjäsen ja iso turva meille, Riikka kuvailee.

Kaislalla ja Karalla on erityisen läheiset välit: koira antaa jopa pienen tytön katsoa hampaansa, kun sitä hoidetaan päivittäin. 

Karan aikana Riikan perheessä ei ole mitattu hyvin alhaisia, hengenvaarallisia verensokereita. Hyvin matalien sokerien tilat ovat ylipäätään perheessä vähentyneet Karan ansiosta.

Hypokoira on näin lempeä diabeetikkojen vartija kodissaan. Se on myös merkannut esimerkiksi terveysasemalla Riikan viereen tulleen diabeetikon – eikä kyseinen ihminen itse ollut edes havainnut, että hänen sokerinsa ovat matalalla.

Riikka toivoo, että hypokoiratietous kasvaisi, jotta hypokoirat saisivat samaan tapaan kulkea omistajansa kanssa esimerkiksi kaupungilla kuten opaskoirat. 

– Aika hyvin kaupungilla pääsee hypokoirakokelaan kanssa kulkemaan, mutta täytyy aina muistaa kysellä lupaa. Usein on hieman epävarmaa, minne saa ja uskaltaa mennä, Riikka pohtii. 

Hypokoirista voit lukea lisää Hypokoira ry:n sivuilta täältä. Diabetestietoa taas löytyy esimerkiksi Diabetesliiton sivuilta. Karan matkaa hypokoiraksi voit puolestaan seurata Karan Facebook-sivuilta.

Lue myös: Diabetes myös aivoverenvuotojen riskitekijä

Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!

*** Lisäys: 23.9.2019 klo 14.17: 

Juttuun lisätty Karan virallinen nimi. 

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes