Voisiko lemmikkisi ojentaa auttavan tassunsa? Koirien ja kissojen hätäverestä huutava pula

Harvat koirien ja kissojen omistajatkaan ovat tietoisia siitä, että myös lemmikeille on olemassa veripankki. Luovutetulla verellä voidaan pelastaa koiran tai kissan henki esimerkiksi kyyn pureman tai auton alle jäämisen jälkeen.

Pitkäkarvainen saksanpaimenkoira Rölli innostuu joka kerta, kun omistaja Tiina Hill jättää sille ja muille perheen koirille aamuruoan antamatta.

Rölli tietää aamupalattomuuden tarkoittavan käyntiä koirien veripankissa, jossa se on vakioluovuttaja.

Rölli on konkari, joka tietää, miten täällä toimitaan, kuka herkkupalkkiot antaa ja mistä kaapista, Hill naurahtaa.

Hill kuuli koirien veripankista saksanpaimenkoirien Facebook-ryhmästä, jossa kerrottiin, että erityisesti negatiiviseen veriryhmään kuuluvia koirarotuja kaivataan luovuttajiksi.

Röllikoira on diplomin ansainnut verenluovuttaja
Rölli on diplomiluovuttaja, sillä se on luovuttanut vertaan jo yli kymmenen kertaa.

Kaksi veriryhmää

Koirilla on kaksi veriryhmää. Positiivinen ja negatiivinen, joista negatiivinen sopii kaikille hätäveren tarvitsijoille.

Saksanpaimenkoirista ja valkoisista paimenkoirista suurimmalla osalla on negatiivinen veriryhmä, kun taas esimerkiksi kultaisillanoutajilla esiintyy lähes yksinomaan positiivista veriryhmää.

Siinä on paljon rotukohtaista eroa, koska kyseessä on periytyvä tekijä, kertoo Evidensia Eläinsairaala Tammiston veripankin hoitaja Ella Mattila

Katso yllä olevalta videolta, miten Röllin 11. verenluovutuskerta sujuu ja millaista palkkaa tassusankarit saavat. Videolla selviää myös, koska millaisiin hoitotilanteisiin verta tarvitaan.

Tällainen koira sopii luovuttajaksi

Verenluovuttajaksi sopivat koirat, jotka ovat 1–6-vuotiaita, vähintään 30-kiloisia, rokotettuja ja luonteeltaan kilttejä.

Koiralla pitää olla punkkihäätö tehtynä, eikä sillä saa olla perussairauksia tai lääkityksiä käytössä.

Verenluovutuksen pitää onnistua hereillä ollessa. Luovutuksen aikana koira makaa ja käsittelyn pitää olla mahdollista, Mattila kertoo. 

Koiran pitää olla Suomessa syntynyt, eikä se saa olla matkustanut Suomen ulkopuolelle lukuun ottamatta Ruotsia ja Norjaa.

Matkustuskielto on asetettu verituotteiden turvallisuuden takia. Suomessa on kohtalaisen eri tautitilanne kuin etelämmässä. Jo Virossa, Latviassa ja Liettuassa esiintyy kohtalaisen paljon veriteitse tarttuvia tauteja ja parasiitteja, kertoo eläinlääkäri Jenna Luoto.

Myös kissoja tarvitaan luovuttajiksi

Kissoilla ikäkriteerit ovat samat kuin koirilla. Painon pitää olla vähintään 4 kiloa ja katin täytyy olla sisätiloissa elävä tai vain valvotusti ulkoileva.

Toisin kuin koirat, kissat rauhoitetaan aina verenluovutusta varten, mutta silti kissan tulee olla luonteeltaan verenluovutukseen sopiva eli se ei saa olla herkästi stressaantuvaa tyyppiä.

Lisätietoa kissojen ja koirien verenluovutuksesta ja veripankista löydät täältä.

Ne koirat ja kissat, jotka ovat itse saaneet verensiirtoja, eivät sovellu luovuttajiksi.

Yleisimmät kissojen hätäverta vaativat tapaturmat ovat kesäiset parvekkeilta putoamiset, Mattila paljastaa.

Koirien ja kissojen hätäveri

Luovutettu veri erotellaan punasoluiksi ja plasmaksi.

 

Punasolut säilyvät jääkaapissa 5 viikkoa keräyspäivästä. Plasma säilyy pakastimessa vuoden verran käyttökelpoisena.

 

Kokoveri säilyy kylmässä vain 21 vuorokautta. Hätätilanteissa, joissa tarvitaan kokoverta, kutsutaan paikalle hätäluovuttaja pelastamaan toisen eläimen henki.

 

Koirien ja kissojen veripankit löytyvät Evidensia eläinsairaaloista, Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta, Koira-Kissaklinikalta, Eläinklinikka AlmaVetiltä ja Eläinlääkäriasema Kamusta. Osassa näistä toimii vain koirien veripankki.

 

Verituotteita lähetetään veripankeista myös muualle Suomeen.

Noutajat ja saksanpaimenkoirat ahkeria hyväntekijöitä

Tiina Hillin Rölli-koiran tassun jälkiä kulkevat myös perheen kaksi muuta koiraa, nekin ovat säännöllisiä verenluovuttajia.

Koirat voivat luovuttaa verta aina 8 vuoteen saakka. Yhden vuoden aikana luovutuskertoja kertyy enimmillään kolme, sillä luovutusten välillä täytyy olla kolmen kuukauden tauko.

Rölli on saavuttanut jo diplomiarvon auttajana, sillä 10. luovutuskerrasta koira palkitaan erityisjuhlallisuuksin.

Kun 4-vuotias Rölli luovuttaa vertansa 11. kertaa, tulee sen 3-vuotiaalla "siskopuolella" dobermanni Millillä täyteen vasta toinen luovutus. 

Herkkupalkkio kelpaa mainiosti Millillekin, mutta erityisesti se nauttii hoitajilta saamastaan huomiosta ja rapsutuksista.

Mattilan ja Luodon mukaan ahkerimpia luovuttajia ovat noutajarodut, saksanpaimenkoirat ja valkoiset paimenkoirat.

Niillä on hyvin omat piirit, joissa sana kiertää ja saadaan uusia luovuttajia sitä kautta, Mattila kertoo.

Luovuttajista on koko ajan pulaa, koska luonnollista poistumaa on kohtalaisen paljon. Luovuttajat vanhenevat, sairastuvat ja tarvitsevat lääkityksiä tai sitten tulee muita esteitä, Luoto lisää.

Ennen ensimmäistä luovutuskertaa koira ja kissa tutkitaan ja siltä otetaan laajat verikokeet. Vasta sitten lemmikki saa kutsun ensiluovutukseen.

Se on harjoituskerta, jossa katsotaan, miten koira tai kissa soveltuu luovuttajaksi. Jos soveltuva auttaja löytyy, pyrimme tekemään omistajan kanssa sopimuksen, jotta saataisiin vuosittain se kolme luovutuskertaa, Mattila kertoo.

Artikkelia päivitetty 4.11.2024 klo 9.36: Täydennytty listaa Suomessa toimivista lemmikkien veripankeista.

Lue myös:

    Uusimmat