Räppäri Ege Zulu on juurtunut vahvasti Itä-Helsinkiin, vaikka lapsuuden kasvuympäristönä se oli ajoittain karu.
Räppäri Ege Zulu, oikealta nimeltään Eugene Mokulu, on tällä hetkellä vahvasti Itä-Helsingin näkyvät kasvot. 22-vuotias artisti ponnistaa Roihuvuoresta, jossa hän on ikänsä asunut ja viihtyy yhä. Syksyllä räppäri julkaisi debyyttialbuminsa Oi maamme Helsinki, jonka inspiraationa on niin nimensä mukaisesti vahvasti inspiroinut helsinkiläisyys.
Kiinnostus räppiä kohtaan syttyi yli 11 vuotta sitten, kun ala-asteella Ege Zulun koulussa järjestettiin räppäri Asan sekä tämän Jätkäjätkät-kokoonpanon keikka. Myös edellä mainitut ovat kotoisin Itä-Helsingistä.
– Se antoi mulle ihan uuden kuvan räpistä. Heillä oli siisti meininki, he yhdistelivät erilaisia soundeja.
Ege Zulun oman räppityylin tausta on Ranskan Marseillesta. Ja se myös kuuluu selkeästi hänen kappaleensa melodioissa sekä biiteissä.
– Sieltä tulee nyt sellainen uusi soundi, joka on tällä hetkellä Euroopassa aika iso juttu.
Sanoitukset puolestaan kääntyvät hyvin usein käsittelemään yhteiskuntaa, vaikka artisti itse ei välttämättä näin haluaisi tehdä. Erityisen paljon sanottavaa Ege Zululla on vanhoista – sekä nykyisistä – kotikulmistaan.
– Tänne mä aina palaan.
"Se on identiteettini"
Ege Zulu kasvoi kristillisen, kongolaistaustaisen perheensä nuorimpana lapsena Helsingin Roihuvuoressa. Hänen isänsä toimi aikoinaan pastorina, ja musiikki oli vahvasti läsnä perheen elämässä.
Lapsuuden kasvuympäristö on jättänyt vahvan jäljen. Ege Zulu kertoo, että hänen kasvaessaan kodin ympärillä näkyi hyvin paljon alkoholismia, sillä Zulun perheen kodin vieressä oli alkoholisteille tarkoitettu asuntola.
– Esimerkiksi noin 7-vuotiaana kun tulin himaan koulusta, meidän rapussa nukkui joku mies. Se oli ihan yleistä. Ja muistan, kun joskus tultiin kotiin sunnuntaikirkosta, niin koko rappu oli täysin veressä, koska humalaiset olivat ottaneet siellä yhteen. Kai ne olivat puukottaneet toisiaan siellä.
– Kyllä se oli tosi pelottavaa. Rappu haisi ihan kuselle ja kaikkea. Siihen aikaan se pelotti.
Samassa rapussa Zulun perheen kanssa asui myös viereisen asuntolan asukkaiden ystäviä. Zulun mukaan olikin varsin tavanomaista, että myös öisin herättiin vieraan ihmisen koputuksiin, kun joku lähistön asukki oli unohtanut, missä oma ovi sijaitsikaan.
Ege Zululla ei ole aikomustakaan muuttaa pois Itä-Helsingistä.
Vaikka kasvuympäristö oli ajoittain karu, kokee Ege Zulu Roihuvuoren olevan hänen ainut oikea kotinsa. Eikä hän aio sieltä lähteä.
– Se on identiteettini, joka jutussa. Roihuvuorelaisissa on tosi paljon tosi hyviä juttuja. He ovat todella maanläheisiä ihmisiä.
Karua mainetta nauttiva Itä-Helsinki on hänen mukaansa rauhoittunut ja siistiytynyt merkittävällä tavalla. Esimerkiksi räppäri nostaa Itäkeskuksen, joka toimi myös tämän haastattelun kohtauspaikkana eräänä keskiviikkoaamupäivänä.
– Ennen täälläkin tähän aikaan olisi ollut ihan tosi paljon jengiä päihtyneinä.
– Kyllä homma on muuttunut, se ei ole enää sellaista, mitä oli vaikka vajaa kymmenen vuotta sitten. Tai sitten me vain nähtiin maailma silloin niin erilaisena.