Räppäri Ege Zulun mukaan nuorten on yhä helpompaa ajautua rikollisuuksiin.
Räppäri Ege Zulu, oikealta nimeltään Eugene Mokulu, tunnetaan kotiseuduillaan Itä-Helsingissä musiikkinsa lisäksi muustakin. Hän on järjestänyt jalkapalloturnauksia muutaman ystävänsä kanssa erityisesti itähelsinkiläisille.
– Meillä tuli mieleen, ettei Suomessa ole sellaista jalkapalloa, hoodien (=eri alueiden) välisiä otteluita.
Ege Zulu kertoo toivovansa, että turnauksista tulisi jokavuotinen tapahtuma. Kysyntää on muun muassa sen takia, ettei Helsinki Cupin jälkeen jalkapalloturnauksia ole oikein tarjolla vanhemmille ikäryhmille.
Tarvetta on myös muiden syiden tähden. Yksi on Ege Zulun mukaan se, että nuorten – tai vanhempienkin itähelsinkiläisten – ajautumista rikolliselle tielle halutaan olla estämässä. Ege Zulun mukaan varsinkin nuorten on nykyään todella helppoa ajautua rikollisuuksiin.
– Varsinkin kun katsoo kaikkia gangstajuttuja, niitä näkyy paljon mediassa. Niitä on niin helppoa seurata ja ihmiset seuraavat myös tosi paljon mitä Englannissa, Ranskassa tai vaikkapa naapurimaa Ruotsissa tapahtuu. Jengi (=ihmiset) ihannoi sitä. Ja kun tuota kulttuuria ihannoidaan, niin siitä tulee se juttu.
"Se on yleensä vaan joku kaveriporukka"
Varsinkin tänä vuonna pääkaupunkiseudulla epäillyt katujengirikokset ovat olleet vahvasti esillä.
Mediassa on puhuttu muun muassa kahden pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin välisistä kahnauksista viime vuodelta: Ravintola Kaivohuoneelle suunnitellusta väkivaltaisesta iskusta, Espoossa kotibileisiin kohdistuneesta hyökkäyksestä sekä Vantaalla Leinelänkaarella tapahtuneesta ampumisesta, jossa loukkaantui vakavasti yksi.
Ege Zulu kertoo tuntevansa jonkin verran ihmisiä, jotka ovat päätyneet rikolliselle polulle, mutta toteaa, ettei hän koe Suomessa katujengien olevan valloillaan.
– Sanon, että jengejä ei ole, ei ole virallisia jengejä.
– Se on (yleensä) vaan joku kaveriporukka, jotka ovat ehkä saattaneet ryöstää jonkun toisen kaveriporukan, ja siitä on syntynyt sellainen, että ne tappelevat keskenään.
Räppäri kertoo, että hänen mielestään vaikuttaa enemmän siltä, että kyse olisi nuorisoporukoiden välisistä kahnauksista. Artisti toteaa kuitenkin, että viime aikoina otsikoissa olleet jengirikoksista epäillyt liippaisivat lähempää katujengejä.
Näiden tapausten yhteydessä rikollistoiminnan vahvaksi osaksi on nostettu rapmusiikin merkitys. Ege Zulu toteaa, että esimerkiksi amerikkalaisen gangstarap-kulttuurin vankka ihannoiminen saattaa johtaa rikoksiin. Gangstarappiin kuuluu olennaisesti esimerkiksi väkivaltaisten uhkausten esittäminen kappaleiden lyriikoiden kautta.
MTV Uutisten tietojen mukaan muusikkotahot ovat arvelleet, etteivät monet nuoret tällä hetkellä uskalla aloittaa rapmusiikin tekemistä siinä pelossa, että joutuisivat itse musiikkinsa myötä jonkun kohteeksi. Ege Zulu painottaa tässäkin yhteydessä, että teoilla ja sanoilla voi olla seurauksensa, ja niitä kannattaa harkita.
– Se johtuu ihan siitä, mitä sanot. Jos räppäät kukista, kerrostaloista tai vanhuksista vaikkapa, niin en usko, että kukaan tulee perääsi. Mutta jos räppäät siitä, että ammun hänet tai hänet, niin sitten ole valmis myös ottamaan sitä luotia takaisin. Sitä energiaa, mitä annat pois, saat myös takaisin.
Jengit eivät pelota
Ege Zulun mukaan puheet jengiytymisestä, katujengeistä tai niiden johtohahmoista eivät hänen kokemuksensa mukaan pelota ihmisiä, ainakaan Itä-Helsingissä.
Artisti kertoo, että hiljattain eräs ruotsalainen elokuvantekijä oli vierailulla Suomessa ja pyysi räppäriä ja toista suomalaista ohjaajaa viemään hänet helsinkiläisiin lähiöihin, sillä hän halusi nähdä niiden karuuden.
– Mietittiin, että mihin lähiöihin me nyt viemme hänet. No, veimme hänet Puhokseen (ostoskeskus Itä-Helsingissä) syömään, ja sen jälkeen menimme Kontulan ostarille. Hän ihmetteli, että nämähän ovat tosi siistejä alueita, että tämä on unelma asua täällä.
Monet tunnetut suomalaiset artistit ovat pysytelleet hyvin hiljaa aiheen tiimoilta. MTV Uutisten tietojen mukaan jotkut muusikot pelkäävät puhua aiheesta, sillä he ovat huolissaan siitä, että joutuisivat itse "jengien" kohteeksi. Ege Zulun mukaan pelko ei ole aiheellinen.
– Te pelkäätte ihan turhaan. Ei kukaan tee teille mitään missään vaiheessa. Ymmärrän, jos kohdistaisit sanasi jollekin ihmiselle... Mutta vaikka mä sanoisin mitä vaan, ei kukaan tule tekemään mulle ikinä mitään. Ja olen ihan varma siitä.