Kuningatar Elisabetin 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi tehtävä puutarha tulee olemaan täynnä hänen lempikukkiaan

Kuningatar Elisabetin 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Lontoon Regent’s Parkiin rakennetaan uusi puutarha. 

Suunnitelmat kuningatar Elisabetin 100-vuotissyntymäpäivän juhlistamiseksi vuonna 2026 ovat parhaillaan tekeillä. 

Royal Parks -hyväntekeväisyysjärjestö ilmoitti 6. elokuuta, että Lontoossa sijaitsevaan Regent's Parkiin on myönnetty rakennuslupa uudelle puutarhalle, jolla juhlistetaan kuningatar Elisabetin elämää. Elisabet oli Britannian historian pisimpään hallitseva monarkki, kun hän kuoli 96-vuotiaana syyskuussa 2022 ja olisi täyttänyt 100 vuotta huhtikuussa 2026.

– Parhaillaan on käynnissä työt, joilla Regent's Parkin sydämessä sijaitseva, käytöstä poistettu taimitarha muutetaan kauniiksi kahden hehtaarin puutarhaksi, joka on tarkoitus avata vuonna 2026, jolloin edesmenneen kuningattaren 100-vuotisjuhlavuosi olisi tullut täyteen, Royal Parks sanoi lausunnossaan. 

– Puutarhan tärkeimpiin piirteisiin kuuluu pyöreä lampi, joka parantaa luonnon elinympäristöjä, keskeinen kävelykatu, jossa on lammen yläpuolella esteetön tasanne, ja elinvoimainen kukkapuutarha, jossa esitellään edesmenneelle kuningattarelle tärkeitä lajeja, lausunto jatkui. 

Suunnitelmien mukaan vanha vesitorni muutetaan esteettömäksi näköalatasanteeksi, josta on panoraamanäkymät puutarhaan, ja tornista tulee elinympäristö linnuille, lepakoille ja muille eläimille. 

Käytöstä poistetun taimitarhan elävöittäminen lisää lausunnon mukaan merkittävästi puiston biologista monimuotoisuutta. Kestäviin periaatteisiin kuuluu entisen kasvihuoneen teräksen kierrättäminen uudessa pergolassa ja  vesitornissa sekä puretun betonin muuntaminen uusiksi kasvualustoiksi.

Alta voit katsoa, miten Regent's Parkin puutarhan rakennustyöt edistyvät.

The Telegraphin mukaan myös kuningatar Elisabetin lempikukka tulee näkymään puutarhassa. Edesmennyt kuningatar suosi vuorililjaa, jota oli hänen kruunajaiskimpussaan vuonna 1953. Kimpussa oli lisäksi orkideoita Englannista, tuoksuköynnöstä Skotlannista, orkideoita Walesista ja neilikoita Pohjois-Irlannista ja Mansaarelta.

– Puutarha on suunniteltu rauhalliseksi tilaksi, jossa voi pohtia asioita ja joka on kaikkien käytettävissä. Se tarjoaa seesteisen pakopaikan kaupungin hälinästä. Tämä alue lisää kaksi hehtaaria monimuotoista puistoaluetta, josta kaikki voivat nauttia ja jota tutkia, Royal Parksin toimitusjohtaja Andrew Scattergood sanoi.

Kuningatar Elisabetin muistopuutarhaa koskevat suunnitelmat julkistettiin aiemmin, ja tammikuussa järjestettiin yleisötilaisuuksia, joissa pyydettiin palautetta paikallisilta. 

Regent's Park sijaitsee noin kaksi ja puoli kilometriä Buckinghamin palatsista pohjoiseen, ja se on yksi kahdeksasta puistosta, joita hallinnoi Royal Parks -hyväntekeväisyysjärjestö. Samainen järjestö huolehtii myös Lontoon tunnetuista maamerkeistä, kuten Hyde Parkista ja Kensington Gardensista.

Elisabetin poika kuningas Charles, 75, on Royal Parksin suojelija. Royal Parks perustettiin heinäkuussa 2017 hallinnoimaan 5 000 hehtaaria kuninkaallisia puistoalueita Lontoossa. Hyväntekeväisyysjärjestö on yksi niistä suojelukohteista, jotka Charles säilytti valtaistuimelle astuttuaan äitinsä kuoleman jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat