Kunnan alueelle voidaan perustaa vastaanottokeskus – pakkoasetukselle ei toistaiseksi tarvetta

Kirkkonummi pakolaiskeskus KN-keskus 2
Kirkkonummen vastaanottokeskus.@Petteri Paalasmaa/All Over Press
Julkaistu 01.10.2015 16:57
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Perussuomalainen puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoitti blogissaan, että hallitus ei valmistelisi asetusta, joka pakottaisi kunnat ottamaan turvapaikanhakijoita. Niinistön mukaan pakkopykälästä ei ole hallituksessa sovittu eikä sellaista panna käytäntöön.

Sisäministeriön ylijohtaja Jorma Vuorio sanoo, että asetusta on luonnosteltu sitä varten, että valtioneuvosto voi tarvittaessa tehdä asetuksesta päätöksen nopeasti. Asiasta ei vielä ole tehty poliittista päätöstä ja ilman sitä asia ei tietenkään etene, hän muistuttaa.

Toistaiseksi kunnat ovat ilmoittaneet vapaaehtoisesti soveltuvista tiloista, eikä asetukselle ole ollut tarvetta.

Kuntaliitosta kuitenkin kerrotaan, että kunnan lupaa ei edes nykyisellään tarvita vastaanottokeskuksen perustamiseksi. Laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta säätää turvapaikanhakijoiden vastaanotosta, josta vastaa valtio.

– Sisäasiainministeriö ja maahanmuuttovirasto vastaavat siitä, että näitä vastaanottokeskuksia on ja vastaavat niiden toiminnasta. Ja sitten maahanmuuttovirasto voi vastata niiden vastaanottokeskusten perustamisesta joko kunnan tai SPR:n kanssa, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen.

Maahanmuuttovirasto voi tehdä sopimuksen yksityisen kanssa

Kun aiemmin turvapaikanhakijoita oli 3000 - 4000 vuosittain, sovittiin vastaanottokeskusten perustamisesta kunnan kanssa yhteistyössä. Jos maahanmuuttovirastolla on kiire paikan löytämiseksi kunnan kantaa ei tarvita.

– Tämä vastaanottolain mukaan maahanmuuttovirasto ei tarvitse kunnan hyväksyntää vastaanottokeskuksen perustamiseen. Mutta tähän saakka virasto on toiminut niin, että on kuitenkin haettu sitä kunnan hyväksyntää lopullisen päätöksen tekoon, kertoo Wikman-Immonen.

Maahanmuuttovirasto voi tehdä sopimuksen vastaanottokeskuksen perustamisesta yksityisen yrityksen kanssa.

– Maahanmuuttovirasto ei tarvitse kunnan kantaa, mikäli on kyseessä jonkin muun kuin kunnan tilat, sanoo Wikman-Immonen.

Kuntaliitosta kuitenkin muistutetaan, että kuntalaisten tiedottamisen kannalta on tärkeää, että kunta on mukana vastaanottokeskuksen perustamisessa.

– Jos ajatellaan kuntalaisten tiedottamista ja käytännön järjestelyjä niin on hyvä, että kunta on tietoinen siitä, että alueelle ollaan vastaanottokeskusta perustamassa. Yhteistyö on sillä tavalla erittäin tärkeää, sanoo Wikman-Immonen.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset