Kunnarin kommentti: Espoo United luo uutta Suomeen – nimi-itku turhaa

Espoo United logo 2016
Lehtikuva
Julkaistu 23.06.2016 17:03
Toimittajan kuva

Timo Kunnari

timo.kunnari@mtv.fi

Espoo Unitedin johto kertoi keskiviikkona uusista tuulista espoolaisessa urheilussa. Uusi yhtiö ja seura ottaa sateenvarjonsa alle jääkiekon ja koripallon edustusjoukkueet. Naisissa ja miehissä. Blues ja Honka säilyvät niminä lajiensa junioripuolella.

United neuvottelee myös paikallisten salibandy- ja futisihmisten kanssa yhteistyöstä, hieman myöhemmin nämäkin lajit saattavat kuulua seuraan.

Liikemies Jussi Salonoja on Unitedin pääomistaja.

Nyt espoolaisen lätkän ja koripallon edustusjoukkueita (naiset molemmissa lajeissa korkeimmalla sarjatasolla, miehen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla) pyöritetään yhden organisaation kautta. Se luo säästöjä. Edustusjoukkueilla on myös pääasiassa yksi ja sama peliareena, sen luulisi olevan faneille hyvä asia. Paikallisen urheilun huippumatsit keskittyvät pikkuhiljaa Metro Areenaan.

Soraääniäkin kuuluu, kuten aina kun muutoksia tehdään. Jääkiekko- ja futisihmisten kannattaisi olla hissukseen, Espoossa on yritetty molempien lajien pääsarjatekemistä ilman Salonojaa melko surullisin tuloksin. Eikä kaupungin koripallotekeminenkään aina kovin menestyksekästä ole ollut.

Kallis nimi

Yksi itkun aihe on viime päivinä ollut se, että Blues-nimi häipyy edustustasolta kiekosta, ja Honka koripallosta. Asia on kuitenkin niin, että kun jotain uutta luodaan, niin muutoksiakin väistämättä tulee. Valitus esimerkiksi Blues-nimen perään vaikuttaa pääasiassa teini-ikäisten twitter-vouhotukselta. Vuosia on sanottu, ettei Blues koskaan juurtunut nimenä Espooseen. Nyt sen perään kuitenkin itketään – valituksen määrä tuntuu olevan vakio. Myös Kiekko-Espoon halusivat jotkut takaisin.

Näiden vouhottajien on syytä tietää se asia, että Blues-nimi on konkurssipesän omaisuutta, ja pesä pyysi allekirjoittaneen tietojen mukaan melko korkeaa hintaa sen luovuttamisesta Salonojan omistaman yhtiön (United) käyttöön. Ei kannattanut. Blues Juniorseilla on nimen käyttöoikeus.

Hassu tilanne sinänsä, Salonoja nimittäin loi aikanaan Bluesin, ylläpiti sitä vuosikausia ja syyti seuraan arviolta 15 miljoonaa euroa. Sen jälkeen muut urheilubisneksen amatöörit ajoivat Bluesin konkurssiin, ja nyt Salonojan pitäisi pistää kättä taskuun saadakseen nimen käyttöoikeuden.

Pitää muistaa, että Blues ja Tapiolan Honka kyllä säilyvät niminä junioripuolella entiseen tapaan.

Espoo United siis luo uutta tapaa urheilutekemiseen. Se voi hyvinkin näyttää esimerkkiä muiden kaupunkien urheilumaailmoihin. Ajat ovat taloudellisesti vaikeat joka lajissa.

Useamman lajin seurat ovat toki tuttuja (mm. Ilves, HIFK ja TPS), mutta yhden johto-organisaation kautta tehtävä useamman lajin pyörittäminen pääsarjatasolla on uutta Suomessa.

Se luulisi olevan houkutteleva malli myös yhteistyökumppaneille. Yhdellä neuvottelulla ja satsauksella yritys tai tuote saa näkyvyyttä kahdessa lajissa ja neljässä joukkueessa.

United on pitkään Salonojan päässä muhinut idea. Urheilijoille luodaan muun muassa hyvät lihashuolto- ja lääkäripalvelut, siis kaikki mitä huippu-urheilija tarvitsee. Salonoja pelastaa taas espoolaisen jääkiekon, samaan imuun pääsee myös koripallo. Jokohan Espoossa osataan asiaa arvostaa?

Koripallojoukkueita johtaa espoolaislähtöinen, Turussa asuva joka paikan häslä Aleksi Valavuori. ”Häslä” tässä yhteydessä ihan positiivisella twistillä sanottuna.

Jääkiekkojoukkuetta rakentaa entinen huippupelaaja Petri Pakaslahti, jonka toinen työantaja on NHL-mestari Pittsburgh Penguins. Juhannusviikonlopun Pakaslahti on amerikkalaisen työnantajansa tehtävissä NHL:n varaustilaisuudessa Buffalossa.

Espoo United on ideana erinomainen. Lähivuodet näyttävät toimiiko se käytännössä.

Tuoreimmat aiheesta

Mestis