Vääntö subjektiivisen päivähoidon rajoittamisesta on kestänyt hallituksessa odotettua pitempään. Päätösten viivästyminen on aiheuttanut kunnissa epätietoisuutta siitä, mihin niiden pitäisi varautua.
Kuntaliitosta kerrotaan, että suunnitelmia päivähoidosta on ollut vaikea tehdä. Myös uudistuksen tuomat säästöt ovat auki. Kuntaliiton mukaan hallituksen toive 20 miljoonan euron säästöistä on kuitenkin liian toiveikas.
Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) vetämä sivistyspoliittinen ministerityöryhmä ei löytänyt kiistaan ratkaisua viime viikolla, mutta jatkaa asian käsittelyä tänään.
Hallitus linjasi rakennepaketissa, että päivähoito-oikeus muuttuisi osapäiväiseksi niillä lapsilla, joiden vanhempi on kotona äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla tai kotihoidon tuella. Alun perin rajauksen oli tarkoitus tulla voimaan jo tämän vuoden alussa. Muutos koskisi arviolta 60 00:ta lasta.
– On vaikea tehdä vähänkään pitkäaikaisempaa suunnitelmaa, kun ei tiedetä, tulevatko nämä lait voimaan ja jos tulevat, niin milloin, sanoo erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta. Hänen mukaansa Kuntaliitto suhtautuu silti uudistukseen "pääsääntöisesti myönteisesti".
Monet varhaiskasvatuksen asiantuntijat ovat kuitenkin kritisoineet lakiesitystä. Esimerkiksi järjestöjohtaja Milla Kalliomaa Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo, että esitys heijastaa aikuis- ja talouselämälähtöistä ajattelua eikä lapsen etua.
– Siinä ei myöskään puhuta, kuinka laajaa osapäivähoito olisi eikä oteta kantaa ryhmäkokoihin.