Kunta-alan historiallinen palkkasopu sai EK:n ja SAK:n tukkanuottasille MTV:llä: "Turmiollinen" – "Ei 5 prosentin nousu 5 vuodessa romuta kilpailukykyä"

10:44img
Katso koko kuuma debatti tästä!
Julkaistu 09.06.2022 10:49

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Kunta-alalle syntynyt 300 000 työntekijää koskeva viisivuotinen sopimus ei herätä varsinaista intoa yksityisellä sektorilla.

Tuore sopimus on sikäli historiallinen, että se on sidottu vientialojen palkankorotuksiin.

Palkkaohjelman pelätään johtavan palkkakierteeseen, jossa yksityisten sektoreiden palkankorotukset rapauttavat vientialan kilpailukyvyn. Palkkakierteessä kunta-ala saa joka vuosi viiden vuoden ajan noin prosenttiyksikön enemmän kuin vientiteollisuus.

– En pidä viiden prosentin nousua viiden vuoden aikana sellaisena, joka Suomen kilpailukykyä romuttaisi, vaikka työnantajapuolelta sellaisia viestejä on tullutkin, toteaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Elorannan mukaan viisivuotinen palkkaohjelma on pitkäaikainen työrauha toimialalle.

Häkämies: "Sopimus on turmiollinen"

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies taas pitää sopimusta turmiollisena kahdesta syystä.

– Kunta-alasta tulee tällä tavoin palkkajohtaja ja on pelättävissä, että tämä aiheuttaa palkkakierteen. Toiseksi sopimus tehdään huonossa taloudellisessa tilanteessa, sillä taantumaa ennustetaan. Ukrainan sota vaikuttaa edelleen.  

Häkämiehen mukaan valtio ja veronmaksajat joutuvat maksumieheksi. 

– Nyt tämä tulee liian kalliiksi kuntasektorille.

Eloranta ei usko, että kunta-alasta tulee palkkajohtajaa. Mahdollista on myös, että sovittelulautakunta on ennustanut kunta-alasta tulevan palkkajohtajan vain väliaikaisesti.

Palkkaohjelma vai paikallinen ratkaisu?

Häkämiehen mukaan palkkakiista olisi pitänyt ratkaista paikallisella sopimisella palkkaohjelman sijaan. Elorannan mukaan koordinoituissakin ratkaisuissa pystytään ratkaisemaan paikallisia ongelmia.

– Ei se ole mallista kiinni vaan sisällöstä kiinni.

Elorannan mukaan poikkeuksellinen kytkös yksityissektorin palkankorotuksiin vaatii tarkkuutta.

– En kuitenkaan koe, että se olisi niin suuri, että se vaarantaisi koko teollisuuden kilpailukykyä.

Tuoreimmat aiheesta

Talous