Kuntatyönantajalle kelpaisi nollalinja palkoissa vuodeksi eteenpäin

Lehtikuva
Kuntatyönantaja lähtee siitä, että sopimuksia jatkettaisiin nollalinjalla vuosi eteenpäin. Kuvituskuva.
Julkaistu 20.02.2016 16:52(Päivitetty 20.02.2016 17:49)

MTV UUTISET - STT

Ensi vuoden palkat sovitaan keväällä keskitetysti, jos paikallisesta sopimisesta ja yhteiskuntasopimuksesta löytyy yhteinen sävel työmarkkinapöydässä. Tätä mieltä ovat sekä palkansaajajärjestöt että kuntatyönantaja.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on esittänyt, että palkoista päätettäisiin liittokierroksella ensi syksynä. Toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei lauantaina halunnut kommentoida neuvotteluita.

Kuntatyönantaja lähtee siitä, että sopimuksia jatkettaisiin nollalinjalla vuosi eteenpäin. Se tarkoittaisi, että liittokierrokselle ja niin sanottuun Suomen malliin siirryttäisiin syksyllä 2017, jolloin neuvoteltaisiin vuoden 2018 palkoista.

– Se lisäisi ennakoitavuutta talouden näkymiin, sanoo kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen STT:lle.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi lauantaina pitävänsä todennäköisenä palkkaratkaisun liittämistä kokonaispakettiin, jos sopu muissa neuvotteluissa löytyy. Hän puhui asiasta Ylellä. Myös nollakorotukset ovat Lylyn mukaan taas pöydässä.

Ensi viikko on Lylyn mukaan ratkaiseva neuvotteluissa, mutta edes ratkaisun löytyminen ei vielä takaa mitään.

– Sitten on edessä vielä se tuska, että saa sen omissa läpi, hän sanoi STT:lle.

Kriisilauseke hiertää

Paikallisesta sopimisesta sovitaan päälinjat yhteiskuntasopimusneuvottelujen yhteydessä, ja niitä jalostetaan kevään kuluessa alakohtaisesti, arvioivat Lyly ja Jalonen.

Suomessa on yli 300 työ- ja virkaehtosopimusta.

– Ydinkysymyksiä ovat kriisilauseke ja se, kuinka pitkälle mennään palkkojen paikallisessa sopimisessa, ja kuka sopii, Lyly sanoi.

Kunta-alalle paikallinen sopiminen ei tuota suuria vaikeuksia. Sen työehtosopimuksissa on laajat mahdollisuudet paikalliselle sopimiselle jo nyt.

Selviytymis- eli kriisilauseke on silti myös sille hankala rasti.

– Käytännössä ei ole ihan yksinkertaista määritellä sitä, milloin yritys tai kunta on kriisissä, sanoo Jalonen.

Palkansaajajärjestöt haluaisivat myös, että tulkintaetuoikeus siirrettäisiin riitatilanteissa työnantajalta työntekijälle Ruotsin mallin mukaan.

– Työnantaja joutuisi pohtimaan tarkemmin paikallisen sopimisen sisällöt, ettei tulisi tulkintatilanteita. Kaikilta riidoilta ei varmaan voida välttyä, mutta tämä parantaisi paikallisten sopimusten sisältöä, Lyly uskoo.

Kuntatyönantaja on tässä yhtä tiukkana kuin EK.

– Siihen malliin emme lämpene. On olemassa vakiintuneet menettelytavat, joista pidämme kiinni.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa