HUS Meilahdessa oli suurin paine koronapotilaiden hoidossa – nyt tilanne on rauhoittunut. Tästä huolimatta kaikki eivät saa pitää työehtosopimuksen mukaista pitkää lomaa, mikä on aiheuttanut muun muassa lastenhoito-ongelmia.
– Jos se annetaan sinulle kolme viikkoa aikaisemmin ja jos se vuosiloma on lyhyempi kuin aikaisemmin, niin se tekee isoja ongelmia. On tiettyjä ammattiryhmiä, jotka ovat saaneet pitää lomaa normaaliin tapaan, ihmettelee sairaanhoitaja Mikko Weckström HUS Meilahdesta.
MTV Uutiset kertoi eilen, että Tehy:n ja SuPerin mukaan työnantajat paikkaavat joka kesäistä resurssipulaa valmiuslain poikkeusmääräyksillä.
Kuntatyönantajien tietoon ei ole tullut riitatapauksia – lain tulkinnassa kunnissa on ollut tosin epäselvyyttä.
– Työnantajilta on tullut kyselyitä siitä, miten valmiuslakia ja sen nojalla annettuja asetuksia on sovellettava. Kyselyitä on tullut esimerkiksi vuosilomiin ja irtisanomisaikojen pidättämiseen liittyen, sanoo työmarkkinalakimies Eeva Vesterbacka Kuntatyönantajista.
Poikkeusvaltuuksilla ei paikata henkilöstövajetta
Perustuslakivaliokunta on joutunut tarkentamaan pari kertaa kevään aikana valmiuslain ja poikkeamisasetuksen ohjeistusta paljastuneiden epäselvyyksien vuoksi.
Poikkeusvaltuuksilla ei voi paikata henkiöstövajetta eikä lakia ottaa käyttöön varmuuden vuoksi.
Hoitajaliittojen mukaan sairaanhoitopiirit ovat soveltaneet poikkeusmääräyksiä varmuuden vuoksi, jos koronatilanne pahenee.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan varmuuden vuoksi soveltaminen ei kuulosta valmiuslain tai poikkeamisasetuksen mukaiselta.
SuPerin ja Tehyn mukaan valmiuslakia pitäisi muuttaa, mutta kuntatyönantajat eivät ole samaa mieltä.