Sairaanhoitopiireissä vähäisesti intoa houkutella hoitajia jouluna töihin rahalla – Tehy paheksuu: "Tämähän on ihan kerrassaan törkeää"

5:31img
Husin koronalisä olikin väärinymmärrys – joulukorvausta käytettiin jo viime vuonna
Julkaistu 07.12.2020 17:44(Päivitetty 07.12.2020 22:46)

MTV UUTISET – STT

Koronapotilaiden määrä sairaaloissa kasvaa nopeasti. Hallitus arvioi tautitilannetta jälleen tiistaina.

Harva sairaanhoitopiiri on varautunut joulun mahdollisesti hankalaan koronatilanteeseen houkuttelemalla henkilöstöä töihin lisäkorvauksella.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy toteaa, että normaalivuosinakin henkilöstön riittävyydessä on ongelmia vuodenvaihteessa. Silti sairaanhoitopiirit eivät ole aktivoituneet houkuttelemaan henkilöstöä.

– Juurikaan toimenpiteitä ei ole eri sairaanhoitopiireissä meidän tietääksemme tehty, jotta turvattaisiin tämä koronasta aiheutuva lisätyövoiman tarve, sanoo edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Tehy paheksuu sitä, että käytännössä vain Oulussa on otettu koronan vuoksi käyttöön varsinaisia uusia järjestelyjä.

– Muualla nyt odotetaan kieli pitkällä, että Suomen hallitus mahdollistaa valmiuslain ja sitä kautta ilmaiseksi hoitajien määräämisen pakkotyöhön. Siltähän tämä vaikuttaa, ja tämähän on ihan kerrassaan törkeää, Kirvesniemi sanoo.

Hallitus tarkastelee koronatoimien kokonaisuutta jälleen tiistaina neuvottelussaan. Toistaiseksi se on lähtenyt siitä, että valmiuslain kynnys ei tällä erää ole täyttymässä. Toisaalta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Yksi merkittävimmistä syistä ottaa käyttöön valmiuslaki olisi hoitokapasiteetin turvaaminen esimerkiksi velvoittamalla henkilökuntaa töihin.

Sairaala- ja tehohoidon tarve kasvanut nopeasti

Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on lisääntynyt viime viikkojen aikana, ja tilanne nytkähti viikonlopun aikana selvästi huonompaan.

Kun perjantaina tehohoitoa koronavirustartunnan vuoksi sai 21 koronapotilasta, maanantaina heitä oli 30.

– Kasvunopeus on ollut hurja, sanoo osastonylilääkäri Stepani Bendel Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Bendel toimii koordinaatiotoimistossa, joka ylläpitää tehohoidon kansallista tilannekuvaa. Hän arvioi, että jos tehohoitoa tarvitsevien määrä nousee yhtä nopeasti kuin nyt, joulun aikaan voi olla 30–40 potilasta enemmän.

Sairaalahoidossa oli maanantaina 223 ihmistä, eli 82 enemmän kuin perjantaina.

Oulun varallaolorinki houkutellut kohtalaisesti

Oulussa on perustettu koronan vuoksi vapaaehtoinen varallaolorinki, jossa mukana olemisesta maksetaan korvausta 130 euroa kuukaudessa.

Itse varallaolo, kun se merkitään työvuorolistaan, tuottaa 50 prosenttisen varallaolokorvauksen.

Lisäksi jo syksyn aikana esimerkiksi normaalisti vain viikonloppuna käytössä olleita korotettuja hälytysrahoja on laajennettu koskemaan koronapotilaiden hoitoa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. henkilöstöjohtaja Annukka Kuusiniemi kertoo, että varallaoloon on ollut kiinnostusta kohtuullisesti, mutta tarvetta joulua ajatellen olisi lisääkin.

– Siellä olisi tarvetta enemmänkin, koska siellä on niin paljon ylimääräisiä vapaita.

Kuusiniemen mukaan erilaisia varasuunnitelmia on tehty esimerkiksi henkilöstön sijoitteluun liittyen siltä varalta, ettei tarjotuilla lisäkorvauksilla saada tarpeeksi väkeä töihin.

Lääkäreille kriittisissä toiminnoissa erilliskorvaus

Hoitajien ylityökorvausta ja hätätyökorvausta on korotettu hieman vuodenvaihteen ajaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloissa. Näin on kuitenkin tehty useana jouluna ja lomakautena aiemminkin.

– Se ei sinänsä liity pandemiaan eikä koronapotilaiden hoitoon vaan yleensä työvoiman turvaamiseen loma-aikoina, sanoo leikkaus-, teho- ja kivunhoidon ylilääkäri Ville Pettilä Husista.

Vastaavasti lääkärisopimuksen ylittävältä osalta on erillinen korvaus kriittisissä toiminnoissa. Tämä on Pettilän mukaan käytäntö muissakin sairaanhoitopiireissä.

– Mitään varsinaista koronalisää Hus eivätkä muut sairaanhoitopiirit maksa, Pettilä toteaa.

Joululomakausi lisää painetta henkilökunnan riittävyydestä, sillä sairaaloiden toiminta tyypillisesti supistetaan vain välttämättömään.

Tehohoidossa oli keväällä pahimmillaan yli 80 koronapotilasta

Tehohoidossa olevien koronapotilaiden tämänhetkinen määrä on vielä selvästi matalampi kuin se oli keväällä, jolloin potilaita oli korkeimmillaan yli 80.

Bendelin mukaan karkeasti voidaan arvioida, että jos millä tahansa teho-osastolla yli viidennes täyttyy koronapotilaista, erikoisjärjestelyjä tarvitaan.

Husissa koronapotilaiden osuus on Pettilän mukaan jo noin 25 prosenttia tehohoidossa olevista, ja määrän odotetaan tällä viikolla nousevan. Tilaa koronapotilaille tehdään vähentämällä suunniteltua leikkaustoimintaa.

Teho-osastolla koronapotilaat ovat keskimäärin ainakin kaksi viikkoa.

Uutista päivitetty 7.12.2020 kello 22.45 korjaamalla tieto varallaolokorvauksesta.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus