Kuohunta Tullissa jatkuu - konsultit sovittelevat riitoja

18947825
Muutamat hallinnon virkamiehet syyttävät Tullin pääjohtaja Antt Hartikaista muun muassa kiusaamisesta. Lehtikuva
Julkaistu 30.04.2015 17:30(Päivitetty 30.04.2015 17:51)

MTV UUTISET - STT

Virkavapaalla olevan Antti Hartikaisen paluuseen pääjohtajaksi on kuukausi aikaa, mutta Tullin sisäisiä ristiriitoja ei ole saatu ratkaistua.

Päinvastoin, Hartikaisen ja hallinnon joidenkin virkamiesten erimielisyydet ovat saaneet uusia kierroksia: Hartikaisesta on kirjelmöity valtiovarainministeriöön (VM) ja kanneltu oikeusasiamiehelle.  

Tullikähinässä monia käänteitä

-2008-2010 Antti Hartikaisen puoliso työskentelee määräaikaisuuksissa Eteläisessä tullipiirissä. Tämän jälkeen hän ei saa sieltä töitä.  
-26.4.2011 Rajaeversti Hartikainen lähettää Tullin pääjohtajalle viestin, jossa epäilee Eteläisen tullipiirin rekrytointitoimien oikeudenmukaisuutta.  
-8.3.2012 Valtioneuvosto nimittää Hartikaisen Tullin uudeksi pääjohtajaksi. Saman päivän Ilta-Sanomissa on juttua Hartikaisen vaimon työnhausta ja Hartikaisen aiemmasta viestistä.  
-24.9. 2012 Hartikaisen vaimo saa töitä Itäisestä tullipiiristä. Nimitystä edeltää yhteydenpito tullipiiriin Tullin hallinto-osastolta, josta yritetään jarrutella vaimon valintaa.  
-22.3.2013 Hartikainen nimitetään EU:n Libyan rajaturvallisuusoperaation johtajaksi. Pääjohtajan sijaiseksi tulee Leo Nissinen, joka on toiminut aiemmin Eteläisen tullipiirin päällikkönä.  
-29.10.2014 Ilta-Sanomat uutisoi, että Hartikainen otti vaimonsa palkkaamisen esille ennen tämän rekrytointia.  
-31.10.2014 Valtiovarainministeriö kertoo asettavansa selvitysryhmän tutkimaan Tullin toimintakulttuuria, johtamista, rekrytointikäytäntöjä. Arvioitavana on myös Hartikaisen rooli vaimon palkkaamisessa.  
-19.1.2015 Selvitysryhmän mukaan Hartikainen ei olisi saanut osallistua puolisonsa rekrytointiin liittyvään keskusteluun vuonna 2012 eikä moittia julkisuudessa aiemmin Eteläisessä tullipiirissä toiminutta ja sittemmin koko Tullin henkilöstöpäälliköksi valittua virkamiestä tai puuttua virkavapaaltaan toimivan johdon työskentelyyn intraan tarkoitetussa kirjeessä vuonna 2014.  
-30.1.2015 Vt. pääjohtaja Nissinen vetoaa kirjeessään valtiovarainministeriölle Hartikaisen potkujen puolesta ja viittaa tuleviin oikeus- ja työsuojelutoimiin, jos Hartikainen saa jatkaa.  
-10.2.2015 Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) antaa Hartikaiselle vakavan huomautuksen. Tämä voi palata pääjohtajaksi kesäkuun alussa. Samalla Tullin johto saa toimintaohjeet.  

Lähde: STT

Muutamat virkamiehet syyttävät Hartikaista yhä muun muassa kiusaamisesta. Lisää syytöksiä on tullut senkin jälkeen, kun VM:n asettama selvitysryhmä luovutti alkuvuodesta raporttinsa Tullin tilanteesta ja kun tulliasioista vastaava ministeri Päivi Räsänen (kd.) antoi Hartikaiselle vakavan huomautuksen alaisensa moittimisesta julkisuudessa.  

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin on määrä tehdä kuukauden sisällä päätös, otetaanko kantelu käsittelyyn.  
Ministeriöön saapuneet kirjelmät ovat jo menneet käsittelyyn.  

-Kirjelmät tutkitaan ja pyydetään selvityksiä asianomaisilta. Tämä on normaali hallintomenettely, sanoo ministeriön ylijohtaja Helena Tarkka.  

Hartikainen kiistää jyrkästi kiusaamisen. Hänen mielestään uusissa kanteluissa esitetyt seikat on VM:n selvitysryhmä jo tarkastellut.  

-Pidän valitettavana, että asiaa on tarkasteltu prosessin aikana hyvin yksipuolisesti, hän kommentoi.  
  
Konsultit apuun  
  
Hartikaisen ja muutamien hallinnon jäsenten erimielisyydet juontavat juurensa useamman vuoden taakse, jolloin Hartikaisen vaimo työskenteli ja sittemmin haki tuloksetta töitä Eteläisestä tullipiiristä.

Rajaeverstinä toiminutta Hartikaista tullipiirin rekrytointi alkoi epäilyttää, ja hän lähestyi viestillä Tullin silloista pääjohtajaa.

Tullipiirissä toimineet ja myöhemmin Tullin keskushallintoon siirtyneet virkamiehet eivät pitäneet Hartikaisen moitekirjettä sopivana. Vaimon palkkaamiseen liittyvistä asioista on kärhämöity tähän päivään asti.  

Nyt ristiriitoja yritetään ratkoa ulkopuolisten työyhteisökonsulttien avulla.  

-Sovittelu on vastikään aloitettu, ja se koskee johtoa ja hallinnon joitain henkilöitä, Tarkka kertoo. Hän ei halua eritellä tarkemmin, keitä prosessissa on mukana.  

Tarkka ja ministeri Räsänen uskovat, että asiassa voidaan päästä sovittelulla eteenpäin. Kukaan ei tosin tiedä, mitä tapahtuu, jos sekään ei auta.  

-Se on varmasti työnjohdollinen kysymys, josta 1.6. lähtien on vastuussa pääjohtaja Hartikainen. Se on sitten hänen vastuullaan ratkaista lakien puitteissa, mitä tällaisissa jossittelutilanteissa tehtäisiin, Räsänen sanoo.  
  
Ohjaus tiukemmaksi  
  
Viime viikonloppuna Vartti Etelä-Karjala ja Etelä-Saimaa kertoivat, että Tullin rekrytoinnissa, johtamisessa ja muussa toiminnassa on ollut ongelmia pitkään. Ne juontavat aikaan, jolloin Hartikainen ei ollut vielä pääjohtajana.  

Räsänen näkee, että ongelmien taustalla on osaltaan se, että Tulli on toiminut hyvin itsenäisesti.  

-Tässä on perinteisesti ollut sellaiset rakenteet, jossa valtiovarainministeriön ohjaus ei ole ollut niin vahvaa kuin se on esimerkiksi sisäministeriössä suhteessa meidän alaisiin virastoihin.

Mutta nyt ministeriössä ohjataan. Tarkalla on jämäkkä ote.  
Hartikaisen nimittämisen aikaan kunta- ja hallintoministerinä toimineen Henna Virkkusen (kok.) mukaan työsuojeluasiat eivät olleet erityisesti esillä pääjohtajaa valittaessa.  

-Nähtiin että Tulli on muutosten edessä ja laajasti ottaen haluttiin muutosta ja muutosjohtajaa. Se oli peruste Hartikaisen nimitykselle.  
Virkkunen kertoo, että Tullilla oli esimerkiksi toimintaympäristön muutoksiin ja viranomaisyhteistyöhön liittyviä haasteita.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa