Kuolemantuomiot ja teloitukset rajussa laskussa USA:ssa

Laskusuuntauksesta huolimatta moni amerikkalainen ei näytä olevan valmis luopumaan kuolemanrangaistuksesta. Getty Images
Julkaistu 27.12.2016 16:20

MTV UUTISET - STT

Georgia, Texas, Alabama, Florida, Missouri. Näissä osavaltioissa pantiin toimeen Yhdysvaltain tämänvuotiset 20 teloitusta, valtaosa niistä Georgiassa ja Texasissa.

Sekä kuolemantuomiot että teloitukset ovat selvässä laskussa Yhdysvalloissa, käy ilmi Death Penalty Information Center -järjestön raportista.

Uusia tuomioita on tänä vuonna langetettu 30, mikä on vähiten neljään vuosikymmeneen. Määrä on myös selvä pudotus viime vuoden 49:stä. Ennätysvuonna 1990-luvulla tuomioita langetettiin 315.

– Amerikassa on meneillään iso asennemuutos kuolemanrangaistusten suhteen. Vaikka erilaisia liikahduksia ja ajoittaisia askeleita taaksepäin voi tulla, pitkän aikavälin suuntaus on selvä, sanoo kuolemantuomiota vastustavan järjestön johtaja Robert Dunham raportissa.

Muutokseen on Dunhamin mukaan joukko selityksiä. Käytännössä kuolemantuomiot keskittyvät melko harvoihin piirikuntiin, joissa entistä harvemmat syyttäjät ajavat niitä. Valamiehistöt asettuvat niiden taakse entistä harvemmin. Kuolemanrangaistus on yhä 31 osavaltion laissa, mutta vain pieni osa käyttää sitä.

On sitten kyse tuomittujen syyllisyyteen liittyvistä epäilyistä, kustannuksista tai teloitustapaan liittyvistä ongelmista, moni alkaa miettiä vaihtoehtoa, Dunham sanoo.

Uusien dna-todisteiden ansiosta syyttömiä vapautetaan kuolemanselleistä. Lousianassa vapautettiin vankilasta syyttömäksi todettu mies, joka oli odottanut teloitusta lähes 30 vuotta.

Osavaltioilla on vaikeuksia saada teloitukseen käytettäviä lääkkeitä, koska yhtiöt kieltäytyvät myymästä niitä. Esimerkiksi Oklahomassa ja Ohiossa on noussut hälyä ruiskeista, jotka ovat saaneet vangit kärsimään kouristuksista ja kitumaan ennen kuolemaa.

Korkein oikeus konservatiiveille

Kuolemanrangaistuksen kannatus on Yhdysvaloissa pudonnut selvästi takavuosista, kertoo Washington Post -lehti. Pew-tutkimuskeskuksen kyselyssä kannatus oli pudonnut alle 50 prosentin, kun taas Gallupin mittauksessa se oli 60 prosenttia. Ero on kuitenkin selvä 1990-lukuun, jolloin neljä viidestä amerikkalaisesta kannatti kuolemanrangaistusta.

Suuntauksesta huolimatta moni amerikkalainen ei näytä olevan valmis luopumaan kuolemanrangaistuksesta. Tämä kävi ilmi marraskuun vaaleissa, kun kolme osavaltiota, Kalifornia, Oklahoma ja Nebraska, äänestivät kuolemantuomion puolesta. Kaliforniassa äänestäjät vastustivat kuolemantuomion kieltämistä - vaikka osavaltiossa ei ole teloitettu ketään kymmeneen vuoteen. Nebraskassa ei ole teloitettu ketään vuoden 1997 jälkeen.

Odotettavissa ei myöskään ole, että korkein oikeus lähtisi kieltämään kuolemanrangaistusta. Presidentti Donald Trump nimittänee heti kautensa aluksi oikeuteen puuttuvan yhdeksännen tuomarin, minkä jälkeen oikeuden voimasuhteet ovat konservatiivien hyväksi.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat