Kun omainen kuolee, jäljelle jääneille voi jäädä yllättävän suuri määrä tavaraa perattavaksi. Studio55.fin lukijakyselyn vastaajat olivat päättäneet raivauskokemustensa jälkeen, että heidän omat jälkeläisensä eivät joutuisi samanlaisen selvityksen eteen.
”Pula-aika jätti varmaan syvät henkiset arvet”
Mummo-vainaani jäämistöä ja kaappeja tutkiessamme löysimme kahvia, sokeria, suolaa, jauhoja, teetä yms. Mummoni oli elänyt sota-ajan, jäänyt leskeksi pienen tyttären kanssa (Äitini), ja tietenkin ne evakkoreissut. Sodan ja sen jälkeinen pula-aika jätti varmaan syvät henkiset arvet ja pelon, että esim. kahvi loppuu. Piti itsellään pientä varastoa, eikä ihan pientä pitänytkään...
”Vieläkin kodittomia tavaroita pyörii vähän kaikkien nurkissa”
Tavaran määrä ahdisti, vaikka kyseessä oli suhteellisen pieni asunto ja tavaraa oli jo karsiutunut pois useamman muuton myötä. Edesmennyt oli silti säästellyt mm. vuosikymmeniä vanhoja palkkakuitteja ja lasten piirustuksia sekä koulutehtäviä. Tavaran läpikäyminen ahdisti, perillisiä oli useampia, mikä hankaloitti tavaroiden sujuvaa käsittelyä, kun piti ottaa aina selville, kuka halusi mitäkin. Vieläkin kodittomia tavaroita pyörii vähän kaikkien nurkissa, kun kukaan ei suostu tekemään niiden suhteen lopullista päätöstä. En halua, että minun tavaroitani saa seuraava sukupolvi selvitellä, joten vedän silppurista läpi vanhat päiväkirjat yms. ja hankkiudun eroon ylimääräisestä romppeesta, enkä aio hankkia uutta tilalle.
”Yllätyin siitä hamstratun tavaran määrästä”
Kaappeja ja komeroita siivotessa yllätyin siitä hamstratun tavaran määrästä. Lankoja, kankaita, ruokaa, joiden viimeinen käyttöpäivä oli ohitettu jo vuosia sitten. Lääkkeitä aivan mieletön määrä. Miksi lääkärit määrää isoja eriä kerralla, mielestäni äidilläni ei ollut edes sellaisia vaivoja, joihin lääkkeitä oli määrätty. Apteekkiin palautin kaksi isoa muovipussillista lääkkeitä hävitykseen. Hänellä oli kyllä hyvin usein diagnoosi valmiina itsellä, kun hän meni terveyskeskukseen. Helppohan se oli kirjoittaa resepti ja mummo ulos ja apteekkiin. Terapiansa kullakin!
”Siellä oli vielä jäämistöä mummolankin huushollista”
Kyllä liikutuin ja ikävöin vanhempiani, kun purkasimme heidän ja meidän lapsuuden kotimme jäämistöä. Siellä oli vielä jäämistöä mummolankin huushollista. Lopullista se vaan on, vaikka joitakin esineitä, joissa paljon muistoja, ovat nyt minun kodissani. Paljon ovat vanhempamme säästäneet tavaroita. Nyt itse yritän parhaani, ettei tavaroita jäisi tyttärieni selvitettäväksi kovinkaan paljoa. Mutta kyllähän siinä samalla käy läpileikkauksen vanhempieni elämää.
”Pitää alkaa jo aikaisemmin itse siivoamaan asioitaan”
Isäni jäämistöä olen viimeiset kuukaudet läpikäynyt, mutta onneksi kovin erikoisia yllätyksiä ei ole tullut. Vain paperiasiat ovat olleet sekaisin, eivät siis missään järjestyksessä, ja siinäpä se isoin urakka sitten olikin! Vaatteet olivat kauhiassa kunnossa eli menivät suunnilleen suoraan hävitykseen. Tavaroiden selvittely kuuluu surutyöhön samalla eikä se ollut vaivaksi. Päinvastoin sai lisäkuvaa niistä asioista, mistä isä ei puhunut. Sen joutuu varmasti jokainen läpikäymään elämässään. Itse alan ajattelemaan, etten hamstraa enää tavaraa niin tuhottomasti, ainakaan arvotonta. Pitää alkaa jo aikaisemmin itse siivoamaan asioitaan, ettei jää niin paljon muille.
Kenen kannattaa tehdä testamentti? Aiheesta puhuttiin Studio55.fi-lähetyksessä lokakuussa 2014 Nordea Private Bankingin päälakimiehen Sakari Wuolijoen kanssa. Katso video!
16:24