Wadan ensimmäinen pääsihteeri Harri Syväsalmi kuoli maanantaina 71-vuotiaana.
– Kansainvälisesti vahva vaikuttaja, joka teki paljon myös kotimaassa urheilun eteen.
Näin Harri Syväsalmea luonnehtii opetus- ja kulttuuriministeriön entinen liikuntayksikön johtaja Raija Iisalo-Mattila. Syväsalmi menehtyi maanantaina 5. elokuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli kuollessaan 71-vuotias. Syväsalmi oli syntynyt Porissa 23. lokakuuta Helsingin olympiavuonna vuonna 1952.
Syväsalmi teki pitkän uran etenkin urheilun eettisten asioiden parissa. Hän oli muun muassa perustamassa Maailman antidopingtoimisto Wadaa vuonna 1999 ja toimi sen ensimmäisenä pääsihteerinä vuosina 2000–2003.
Wadan perustamisessa Syväsalmella oli ratkaiseva rooli, muistelee OKM:n erityisasiantuntija Hannu Tolonen. Syväsalmi sai silloiselta urheiluasioista vastaavalta ministeriltä Suvi Lindéniltä (kok.) mandaatin neuvotteli Wadan perustamisesta kanadalaisen Richard Poundin ja Kansainvälisen olympiakomitean silloisen puheenjohtajan Juan Antonio Sararanchin kanssa.
– Harri oli visionääri, joita meillä on aivan liian vähän, Tolonen sanoo.
Kotimaassa Syväsalmi toimi muun muassa Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin pääsihteerinä vuosina 2016–2018. Suek perustettiin tammikuussa 2016 laajentamalla Suomen antidopingtoimikunnan toimintaa. Antidopingtyön lisäksi Syväsalmi painotti kilpailumanipulaation torjumista ja edisti myös urheilijoiden äänen kuulumista urheiluhallinnossa.
Suekiin Syväsalmi hän siirtyi OKM:n liikuntayksikön johtajan paikalta. Hän oli työskennellyt ministeriössä myös ennen Wada-pestiään.
Syväsalmi uskalsi ottaa kantaa
Iisalo-Mattilan mukaan Syväsalmi oli ainutlaatuinen sosiaalisten verkostojen rakentaja.
– Harri oli ystävällinen. Hän toivoi aina kaikille parasta, Iisalo-Mattila sanoi ja kertoi soitelleensa Syväsalmen kanssa säännöllisesti aivan viime viikkoihin asti.
Vuosien saatossa Syväsalmelle kertyi laajat verkostot kotimaahan ja ulkomaille.
– Hän oli aidosti urheilumies, Tolonen totesi Syväsalmesta.
Syväsalmi oli myös sikäli poikkeuksellinen urheilujohtaja, että hän uskalsi kommentoida ja ottaa kantaa. Iisalo-Mattilan mukaan kantaa ottaminen sattui kuitenkin joskus Syväsalmea omaan nilkkaan.
Hurrikaanin mestaruus ilahdutti
Syväsalmi ehti olla lähes 50 vuoden aikana monessa mukana. Kun Helsinki isännöi kautta aikojen ensimmäisiä yleisurheilun MM-kisoja vuonna 1983, Syväsalmi osoitti organisointikykynsä johtamalla kisakylää.
Etenkin eläkkeelle jäätyään Syväsalmi oli aktiivisesti mukana lentopallossa. Hän pääsi viime keväänä nauttimaan kotikuntansa seuran Hurrikaani-Loimaan ensimmäisestä miesten mestaruudesta. Syväsalmi oli seuran pitkäaikainen puheenjohtaja.
Alkuvuonna Syväsalmi palkittiin Urheilugaalassa Taustavoima-palkinnolla. Sairaus näkyi gaalassa jo Syväsalmen olemuksesta, mutta hän katsoi positiivisesti eteenpäin ja antoi tunnustusta urheilijoille.
– On ollut upeaa olla mukana tekemässä urheilusta vieläkin parempaa ja reilumpaa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Ei tehdä aina niin kuin ennen on tehty, vaan ponnistellaan aina parempaa. Matkasta tekee erityisen hienon ne lukuisat kohtaamiset eri urheilijoiden ja muiden urheilutoimijoiden kanssa, Syväsalmi sanoi Urheilugaalassa.