Kuopiossa kohu ukrainalaisten auttamisesta – ruokakasseista ilmoitus poliisille

Suomessa avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut muun muassa Ukrainan sodan vuoksi. Muutama viikko sitten Kuopiossa tehtiin päätös, että ruoka-apua ei pääsääntöisesti anneta Ukrainan pakolaisille. Itä-Suomen poliisille on jätetty asiasta tutkintapyyntö.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa päätös on herättänyt laajalti keskustelua. Kuopion ruoka-apu ry:n puheenjohtaja Teija Savolainen harmittelee, että keskustelu ei ole pysynyt aiheen tiimoilta aina asiallisena.

– Se somekeskustelu. Se oli kyllä nöyryyttävää.

Yhdistys on Savolaisen mukaan ollut kovan päätöksen edessä yksinkertaisesti yhdestä syystä.

– Meillä ei ole ruokaa antaa kuin 450 kassia viikossa. Kenelle me sitten sanomme ei kiitos?

Yhdistys toimii pelkästään avustusten varassa.

Kriisin alussa ruokajonot kasvoivat hujauksessa. Parhaimmillaan jonossa oli ihmisiä yli 900.  Savolaisen mukaan pakolaisten määrä lisääntyi noin 50:llä viikossa. Pakolaisia ei tullut jonottamaan enää vain Kuopiosta, vaan lisääntyvästi lähikunnista asti.

– Jos tämä olisi jatkunut, meillä olisi varmaan tällä hetkellä yli 2 000 ruoanhakijaa, Savolainen arvioi.

Moni jäi ilman ruokakassia

Haasteet alkoivat, kun ilman ruoka-apua jäi päivässä 50-150 ihmistä. Tämä johti siihen, että ihmiset tulivat jonottamaan ruokakasseja jo aikaisin aamulla. Se puolestaan johti uudenlaisiin ongelmiin.

– Alkoi olemaan jo siellä jonossa sellaista, että milloin siellä syttyy jokin riita. Niihin jouduttiin puuttumaan jo aika vahvasti.

Savolainen päätti ottaa yhteyttä Kuopion Setlementti Puijolan vastaanottokeskuksen toiminnanjohtaja Eija Teerinevaan.

– Hän kertoi, että he pitävät omistaan huolen. Heillä on omat järjestelmänsä hoitaa pakolaisasiat. Heillä on vastaanottoraha, asumukset, terveydenhuollot ja muut. Myös oma sosiaalityöntekijä, jos on tarvetta toimeentulotukeen. Tällä perusteella teimme tämän päätöksen, Savolainen kertaa.

Teerineva vahvistaa keskustelleensa aiheesta Savolaisen kanssa.

Hän kuitenkin painottaa, että hei eivät ota kantaa siihen, kenen tulisi ruoka-apua saada ja kenen ei.

– Ruoka-apuun ja kenelle jaetaan, niin meille ei ole siihen mitään päätäntävaltaa tai mitään kommentoitavaa. Ruoka-aputoimijat tekevät ihan itsenäisesti omat päätöksensä. Vastaanottokeskuksella on sitten taas ihan omat tehtävänsä. Niitä en sekottaisi kyllä keskenään. 

Vastaanottokeskus ei halunnut ottaa kantaa myöskään siihen, että onko ruoka-apu tarpeen Ukrainan pakolaisille vai ei. 

– Ruoka-apua antava toimija tekee oman toimintansa osalta niitä päätöksiä, mitä tarpeelliseksi näkevät. Me otamme neutraalin linjan tässä asiassa, Teerineva sanoo.

Kuopion ruoka-avun puheenjohtaja Savolainen haluaa kuitenkin painottaa, että tietyissä tilanteissa Ukrainan pakolaiset saavat edelleen ruoka-apua.

– Annamme ruokaa vastatulleille, ketkä ei vielä ole vastaanottorahaa saaneet. Tai sitten sosiaalitoimen ohjauksesta hätäapuruokaa.

Poliisille jätetty tutkintapyyntö

Savolainen kertoo melko järkyttyneenä, että yhdistyksestä on päätöksen vuoksi tehty ilmoitus poliisille. Nyt selvitetään täyttyykö syrjinnän kriteerit.

– Samat perustelut kerroin poliisille. Hän oli äkkiseltään sitä mieltä, että emme täytä syrjinnän kriteereitä. Että on ilo olla vapaaehtoinen, Savolainen tuhahtaa.

Rikosylikonstaapeli Ilari Tuovinen vahvistaa MTV Uutislle, että poliisille on jätetty tutkintapyyntö.

– Tässä vaiheessa ei ole rikosilmoituksesta kyse, vaan tutkintapyynnöstä. Tehdään esiselvitystä. Mikäli on syytä epäillä, että on tapahtunut rikos, niin sitten aloitetaan esitutkinta, Tuovinen selittää. 

Rikoskonstaapeli kuitenkin painottaa, että esitutkintaa ei ole aloitettu.

Kaiken kaikkiaan vapaaehtoiset Kuopion ruoka-avussa ovat ottaneet syytökset ja päätöksestä aiheutuneen kohun melko raskaasti.

– Haluaisimme auttaa kaikkia, mutta kun ei voi. Kyllä on väsyttävää. Moni on miettinyt lopettaako vapaaehtoistyön tämän sotkun takia, Savolainen harmittelee.

Lue myös:

    Uusimmat