Kuormaa suksiboksi oikein – suuntaa turvallisesti talvilomalle

suksiboksin kuormaus
Autoliitto
Julkaistu 11.02.2015 13:03

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Hiihtolomakausi käynnistyy ensi viikolla Etelä-Suomessa. Samalla myös suksiboksillisten autojen määrä kasvaa liikenteessä, kun lomalla suunnataan kohti pohjoisen laskettelukeskuksia.

Hiihtolomamatkalle tarvitaan mukaan tilaa vieviä toppavaatteita, suksia ja monoja, jotka täyttävät auton tavaratilan tehokkaasti. Auton katolle asennettavalla suksiboksilla saadaan helposti lisätilaa. Matkustaminen on myös mukavampaa, kun sukset ja sauvat eivät vie tilaa matkustajilta. 

Vaikka suksiboksi tarjoaakin runsaasti lisää säilytystilaa, täytyy sen kuormaamisessa käyttää myös malttia.

Liian painava kuorma voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Kaarteissa ja väistötilanteissa painava kuorma tekee auton liikehdinnästä epävakaampaa.

Näin pakkaat suksiboksin

  • Suksiboksiin ei tule kuormata mitään painavaa.
  • Varmista säännöllisesti taakkatelineen ja suksiboksin kiinnitykset.
  • Raskaimmat tavarat tulee sijoittaa keskelle boksia niin, että niiden paino jakautuu tasaisesti molemmille taakkatelineille.
  • Myös suksiboksissa kuljetettavat sukset ja tavarat on sidottava asianmukaisin sidontaliinoin.
  • Varmista lopuksi, että suksiboksin kansi lukittuu kunnolla.

Pakkaa suksiboksi kevyesti

Suksiboksin pakkaamisessa on oltava huolellinen. Taakkateline täytyy asentaa autonvalmistajan suunnittelemille paikoilla ja suksiboksi kiinnittää telineisiin boksinvalmistajan ohjeiden mukaan.

Sekä suksiboksille että auton kattokuormalle on valmistajien asettamat enimmäispainot. Suksiboksin maksimikuorma voi olla esimerkiksi 75 kiloa ja auton suurin sallittu kattokuorma saman verran. Jos siis boksi painaa 20 kiloa ja taakkatelineet viitisen kiloa, saa boksiin pakata korkeintaan noin 50 kiloa tavaraa. Ensisijaisesti suksiboksi on tarkoitettu suksien kuljettamista varten. Jos boksiin laitetaan muutakin tavaraa, tulee sen olla mahdollisimman kevyttä.

– Jos katolle laitetaan suksien lisäksi tavaraa, pitää raskaimmat tavarat laittaa keskelle boksia. Tällöin tavaroiden paino jakautuu tasaisesti molemmille taakkatelineille. Moniin suksibokseihin on saatavana tilanjakajia, joita voidaan hyödyntää tavaroiden tukemiseen, opastaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Näin kuormaat auton

  • Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa – ei matkustamossa.
  • Matkatavarat on syytä tukea takapenkin selkänojaan, pidempi reuna ajosuuntaan.
  • Tavaratilaa ei saa täyttää takapenkin selkänojan yläreunaa korkeammalle. Korkeammalle kuormattaessa tavarat eivät enää tukeudu selkänojaan ja lentävät törmäyksessä tai jarrutuksessa matkustamoon.
  • Mikäli takapenkin selkänoja kaadetaan, tulee tavarat sitoa asianmukaisin sidontaliinoin. Kaadettu selkänoja ei enää toimi tavaroiden tukena, jolloin sitomattomat tavarat pääsevät lentämään matkustamoon.
  • Jätä ensiapulaukku, heijastinliivit ja varoituskolmio helposti saataville.
  • Rengaspaineita on syytä nostaa valmistajan suosittelemalla tavalla.

Huolehdi kiinnityksistä

Kaikki suksiboksissa oleva tavara on kiinnitettävä huolellisesti sidontaliinoin, sillä kuljetuslaatikon kuoret eivät riitä pitämään tavaroita sisällä äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä.

Sekä taakkatelineen että suksiboksin kiinnitys pitää tarkistaa säännöllisesti. Helppo muistisääntö on tehdä tarkistus aina, kun boksi avataan. Ajaessa boksiin kohdistuva tärinä voi löysätä kiinnitystä ja lopulta boksi voi jopa irrota ajon aikana.

Älä aja turhaan

Suksiboksi katolla lisää auton ilmanvastusta ja siten polttoaineenkulutusta. Boksin kanssa ei siis kannata turhaan ajella. Suksiboksin kanssa auto on myös huomattavasti korkeampi, mikä tulee muistaa ajaessa esimerkiksi ahtaammissa parkkihalleissa.

– Suurimpaan osaan parkkihalleista voi ajaa henkilöautolla, jossa on boksi katolla. Tila-autolla tai katumaasturilla tilanne voi olla toinen. Piipahdus ostoskeskukseen voi tulla todella kalliiksi, jos boksi, taakkatelineet ja auton katto vaurioituvat, Vesalainen sanoo.

Lähde: Autoliiton tiedote, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus