Kuorsaus voi olla merkki jostain vakavammasta – pidä silmällä näitä oireita

shutterstock_444961216
Kuorsaus voi olla oire uniapneasta. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 12.02.2019 06:38

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kuorsaaminen voi häiritä vieressä nukkujaa, mutta korinan taustalla saattaa vaikuttaa myös hoitamattomana henkeä uhkaava tila: uniapnea. Uniapnean oireita ei kannatakaan sivuuttaa olankohautuksella.

Kuorsausääni syntyy, kun hengitysilman pyöriessä hengitysteiden ahtaissa kohdissa. Miehillä kuorsaus on naisia yleisempää. Sukupuolen lisäksi kuorsaukseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenteelliset seikat, nenän tukkoisuutta aiheuttavat tekijät, ylipaino, alkoholi, tupakointi ja rauhoittavat lääkkeet.

Kuorsaus on monelle tuttu vaiva. Noin 10–15 prosenttia keski-ikäisistä miehistä kuorsaa, kertoo Terveyskirjasto. Kuorsausääni häiritsee heidän petikumppaneitaan, mutta korinaan liittyy usein myös hengityskatkoksia, jotka voivat olla kuorsaajalle itselleen haitallisia.

– Kaikki ihmiset, joilla on uniapnea, kuorsaavat, mutta kaikilla kuorsaavilla ei ole uniapneaa, sanoo The Washington Postin haastattelema uniasiantuntija ja neurotieteilijä Ricardo Osorio.

Siksi kuorsaajan voikin olla suotavaa käydä lääkärillä.

Pidä silmällä vaaranmerkkejä

shutterstock_672812653

Keski-ikäisistä miehistä noin 10–15 prosenttia kuorsaa. Kuvituskuva.

Tietyt merkit kuorsaamisessa kielivät normaalia vakavammasta vaarasta. Näitä ovat:

  • tavallista voimakkaampi kuorsaus
  • uniapneakohtaukset
  • uneliaisuus pitkin päivää
  • heikko suorituskyky töissä
  • muistihäiriöt
  • mielialavaihtelut
  • yölliset rytmihäiriö- ja rintakiputuntemukset

Yksi kuorsauksen takana piilevistä terveysongelmista on uniapnea, jolla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia. Pituudeltaan muutaman sekunnin tai jopa yli minuutin pituiset hengityskatkokset johtuvat ylähengitysteiden osittaisesta ahtautumisesta. Tavallisesti katkos päättyy korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen.

Hengitysliitto kertoo, että Suomessa uniapneaa sairastaa ainakin 300 000 ihmistä – moni tietämättään.

Hoitamattomalla uniapnealla vakavia seurauksia 

Hoitamattomana uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin, riskiä tyypin 2 diabetekseen, aivoverenkierronhäiriöön sekä keuhkovaltimoverenpainetautiin. Lisäksi unenlaatua heikentävä kuorsaus voi johtaa esimerkiksi masennukseen, liikenneonnettomuuksiin ja työtapaturmiin.

The Washington Post kertoo, että hoitamaton uniapnea on lisäksi yhdistetty suurentuneeseen syöpäriskiin, raskausajan komplikaatioihin sekä Alzheimerin tautiin.

Lue myös: Sairastatko uniapneaa? Ole varuillasi muistioireiden varalta

Kuorsauksen mahdollisesti paljastamien terveysriskien vuoksi yhdysvaltalaislehden haastattelema lääkäri ei suosittele kuorsauksen hillitsemistä kotikonstein. Hoitoa ennen kuorsauksen syy olisi selvitettävä.

– Yleisesti ottaen ainoa asia, joka tapahtuu tavatessasi unilääkäriä, on, että elämänlaatusi saattaa hieman parantua, Osorio sanoo.

Lähteet: The Washington Post, Terveyskirjasto 1 ja 2, Hengitysliitto

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen