Kupariset vetimet, kaiteet ja näppäimistöt estävät mikrobien leviämistä. Esimerkiksi hengitystieinfektioita aiheuttavan koronaviruksen leviämistä voidaan torjua tehokkaasti kuparin avulla.
Kupari on antimikrobinen metalli. Tämä tarkoittaa sitä, että bakteerit ja virukset kuolevat kuparipinnalla. Jos bakteeri päätyy kuparipinnalle roiskeena kuten aivastuksesta lentävän pisaran mukana, se elää tunnin tai kaksi. Ilman nestettä siirtyvä bakteeri kuolee kuparipinnalla minuuteissa. Kupari on myrkkyä bakteereille ja muille mikrobeille.
Ihmiselle kupari on tarpeellinen hivenaine. Elimistö ottaa ravinnosta tarvitsemansa kuparin ja poistaa loput aktiivisesti. Jos ihminen saa kuparia liikaa kerta-annoksena, niin elimistö poistaa sen keinolla millä hyvänsä eli käytännössä tulee oksennus. Kupari ei siis kerry ihmisen elimistöön.
Bakteerin ja viruksen turmioksi kupari koituu, kun mikrobi yrittää käyttää kuparia kasvualustanaan. Koska bakteeri ei osaa oksentaa, se kuolee kuparin yliannostukseen.
Alkuaineen ominaisuus hyötykäyttöön
Kuparin mikrobeja tuhoava ominaisuus on tunnettu maailman sivu. Jo muinaiset roomalaiset puhdistivat akveduktiensa vesiä kuparin avulla. Puhdasta kuparia ja kuparia sisältäviä metalliseoksia on suosittu kaiteissa ja ovenkahvoissa eli juuri paikoissa, joihin lukuisat ihmiset koskevat kaiken aikaa.
Nyt tämä vanha tapa on otettu uuteen käyttöön. Kuparin antimikrobisia ominaisuuksia hyödynnetään paikoissa, joissa virusten ja bakteerien leviäminen on erityisen haitallista ja samaan aikaan kohtuullisen todennäköistä. Kuparin toimivuutta on testattu esimerkiksi Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.
– Kahvat, pöytäpinnat ja sängynlaidat, joista tiedetään, että ne kontaminoituu helposti, luettelee infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila kuparin mahdollisia käyttökohteita sairaalassa.
Kuparin laajamittainen käyttö virusten ja bakteerien leviämisen torjunnassa on Suomessa vasta aluillaan.
– Tässä on vielä käynnissä tuotekehitys ja tilaus-toimitusketjun muokkaaminen, kertoo kuparin puolestapuhuja toiminnanjohtaja Pia Voutilainen Scandinavian Copper Development Associationista.