Kansanedustajat saavat ottaa vastaan kalliitakin ulkomaanmatkoja. Vuosien varrella on uutisoitu ilmoittamatta jääneistä festari- ja jääkiekkolippulahjoista.
Fatim Diarran (vihr.) ja hänen miehensä 8 000 euron Taiwanin-matka on tämän vaalikauden toistaiseksi suurin kansanedustajan saama lahja.
Taiwan maksoi Iltalehden selvityksen mukaan matkan kaksikolle sekä kansanedustaja Saku Nikkaselle (sd.). Matkalla tutustuttiin muun muassa Taiwanin kulttuuriin, hallinnon edustajiin ja ihmisoikeustoimijoihin.
Kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti nimitti viestipalvelu X:ssä matkaa ”korruptiomatkaksi”.
Kalliita ulkomaanmatkoja ovat saaneet IL:n mukaan myös muun muassa Kaisa Garedew (ps.), Vilhelm Junnila (ps.), Atte Kaleva (kok.) ja Päivi Räsänen (kd.), joiden Israelin-matkat maksoivat noin 3 000 euroa. Jani Kokon (sd.) Israelin-matka maksoi 5 000 euroa.
Nämä säännöt koskevat kansanedustajien lahjoja
Kansanedustajien pitää ilmoittaa yli 400 euron lahjoista, matkoista ja pääsylipuista eduskunnan lahjarekisteriin.
Alle 400 euron lahjoista voi ilmoittaa vapaaehtoisesti.
Pienemmätkin lahjat on ilmoitettava, jos sama taho antaa kansanedustajalle vuoden aikana lahjoja yli 400 euron edestä.
Esimerkiksi perheenjäsenten antamia lahjoja tai tavanomaisia syntymäpäivälahjoja, kuten ”arvoltaan kohtuullisia taide- tai koriste-esineitä” ei tarvitse ilmoittaa.
Hallituksen ministerien on ministerin käsikirjan mukaan rekisteröitävä valtioneuvoston lahjarekisteriin lahjat, joiden arvo ylittää viitteellisen 50 euron rajan.
Alle 200 euron arvoiset lahjat ministeri saa halutessaan ottaa omaan käyttöön.
Matkoja maksettu Qatariin ja Kiinaan
Kansanedustajille maksetut ja erityisesti autoritäärisiin maihin kohdistuneet ulkomaanmatkat ovat aiheuttaneet viime vuosina keskusteluja.
Ville Tavio (ps.) ja Petri Huru (ps.) vierailivat lokakuussa 2022 Qatarissa. Lennot ja neljä yötä hotellissa maksoivat Tavion lahjarekisteri-ilmoituksen mukaan 1 800 euroa, uutisoi HS.
Matkaa isännöi Qatarin ihmisoikeuskomitea. Useiden järjestöjen mukaan Qatar polkee lukuisten väestöryhmien ihmisoikeuksia.
Kiinalaiset toimijat puolestaan maksoivat 2010-luvulla useita sittemmin eduskunnasta tippuneen Mika Niikon (ps.) matkoja Kiinaan.
Ylen MOT:n selvityksen mukaan Niikko sekä myös kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) vierailivat ahkerasti Kiinassa ja isännöivät myös vastavierailuja.
Festari- ja jääkiekkoliput jäivät ilmoittamatta
Myös eduskunnan lahjarekisterin laiskasta täyttämisestä on tehty vuosien varrella useita juttuja.
Esimerkiksi Antti Lindtman (sd.), Antti Häkkänen (kok.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja Jouni Ovaska (kesk.) olivat Iltalehden mukaan vuonna 2022 jättäneet ilmoittamatta saamansa kalliit VIP-liput Ruisrockiin.
Samana vuonna Iltalehti uutisoi myös ilmoittamatta jätetyistä jääkiekon MM-finaalin lippupaketeista.
Fatim Diarran saamasta sähköpyörästä heräsi julkista keskustelua vuonna 2020. Hän oli tuolloin vihreiden varapuheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, muttei vielä kansanedustaja.
Diarra pyysi ja sai Helkamalta ilmaiseksi noin 3 000 euron sähköpyörän.
Diarra ajatteli kyseen olevan kaupallisesta yhteistyöstä hänen sosiaalisessa mediassaan, mutta kohun noustua purki sopimuksen ja osti pyörän omaksensa.
Helsingin poliisi teki asiassa esiselvitystä, mutta katsoi, ettei lahjusrikkomuksen esitutkintakynnys ylittynyt.